Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄ στο πλευρό των εργαζομένων του Νεωρίου

“Το ναυπηγείο με εσάς θα αναδειχθεί πολύ δυνατό”

Την αμέριστη υποστήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων του Νεωρίου στην κατεύθυνση της επαναλειτουργίας του σε μία νέα και υγιή βάση εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄, στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, για την προγραμματισμένη συνάντησή του με το ΔΣ του Εργοστασιακού Σωματείου.

Στο πρόσωπο του κκ. Δωροθέου Β΄ οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν έναν σταθερό και ειλικρινή συμπαραστάτη τους στην προσπάθεια επαναλειτουργίας του Νεωρίου υπό την “καθοδήγηση” του νέου επενδυτή Πάνου Ξενοκώστα και της ΟΝΕΧ, ανταποδίδοντας με τη σειρά τους, τις θερμές ευχαριστίες προς τον ίδιο, για την ηθική κυρίως στήριξή του, αλλά όμως και την έμπρακτη συμπαράστασή του σε καιρούς δύσκολους για το Νεώριο, όπως το διάστημα των προηγούμενων μηνών.

Ο κκ. Δωρόθεος Β΄ μετέβη χθες στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου, όπου και τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Αντώνης Χατζαντώνης, καθώς και ο γραμματέας του νέου ΔΣ, Μάρκος Ρηγούτσος, πλαισιωμένοι και από άλλα μέλη κι εργαζομένους, οι οποίοι και συνομίλησαν μαζί του.

Πρέπει να τονισθεί πως, το “παρών” έδωσε και ο εργολάβος, Νίκος Σαββίδης που έχει αναλάβει την ενδιάμεση επαναλειτουργία του Νεωρίου το τελευταίο πεντάμηνο, τον οποίο κι ευχαρίστησε ο Σεβαμσιώτατος για την εμπιστοσύνη του πρωτίστως στους εργαζομένους, που όπως κατηγορηματικά δήλωσε “είναι οι καλύτεροι ναυπηγοεπισκευαστές της χώρας”.

Ευθύνη για να προοδεύσει το Νεώριο

Ο κκ. Δωρόθεος Β΄ εξ αρχής προσδιόρισε τον λόγο της επίσκεψής του στο Νεώριο και της συνάντησής του με το νέο εκλεγμένο ΔΣ του Εργοστασιακού Σωματείου, λέγοντας σχετικά πως, “Η Εκκλησία όπως ξέρετε δεν διεκδικεί ούτε ψήφους, ούτε χειροκροτήματα, ούτε επευφημίες ούτε καλούς λόγους. Η Εκκλησία ένα πράγμα διεκδικεί να είναι η καλή και φιλόστοργη μητέρα όλων και στις δύσκολες στιγμές να είναι κοντά σε όλους”.

Κατόπιν αυτών, ο Σεβασμιώτατος θέλησε να συγχαρεί για την εκλογή του το νέο ΔΣ, καλώντας το να συνεχίσει την πορεία του με τους εργαζόμενους στη βάση ενότητας και κοινού αγώνα, προκειμένου το Νεώριο να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στο πεδίο της ναυπηγοεπισκευής στη χώρα και όχι μόνον.

“Είναι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Σύρου που το αγαπά και το στηρίζει” σημείωσε κατηγορηματικά ο κκ. Δωρόθεος Β΄, ο οποίος τόνισε μάλιστα πως, “Ήρθε τώρα η ώρα που το Νεώριο γυρίζει νέα σελίδα. Και τη γυρίζει την καινούργια σελίδα μαζί σας και κοντά σε εσάς θα είμαστε όλοι εμείς να στηρίξουμε τη νέα προσπάθεια”.

Αναφερόμενος στον νέο επενδυτή, τόνισε πως, “Η παρουσία του κ. Ξενοκώστα ήταν μία μεγάλη ευλογία Θεού για τη Σύρα και το Νεώριο και ποτέ δεν θα ξεχάσω την πρώτη μας συνάντηση στην Αθήνα όταν του είπα ότι θα βρείτε μπροστά σας ανυπέρβλητα εμπόδια και ανυπέρβλητες δυσκολίες και κυρίως θα αντιμετωπίσετε την ελληνική γραφειοκρατία η οποία είναι οδυνηρή και πολλές φορές οδηγεί σε αποτελμάτωση πολλά πράγματα”. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε ο ίδιος για τα λόγια που απηύθυνε προς τον κ. Ξενοκώστα, σημείωσε τα εξής: “Του είπα πως βλέπω στο πρόσωπο σας όχι έναν απλό επιχειρηματία, αλλά έναν πατριώτη Έλληνα επιχειρηματία” ζητώντας του μάλιστα, “σε όποια εμπόδια βρείτε μπροστά σας να μην κάνετε πίσω”.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις σημερινές εξελίξεις που αφορούν στη νέα σελίδα του Νεωρίου, ο κκ. Δωρόθεος Β΄ με φόντο την εξέταση του φακέλου εξυγίανσης, μεθαύριο στο Πρωτοδικείο Σύρου, τόνισε: “Η Πέμπτη είναι μία πολύ σημαντική ημέρα, η οποία σηματοδοτεί την περαιτέρω πορεία μιας καινούργιας εποχής για το Νεώριο. Και είμαι βέβαιος και πεπεισμένος ότι ο Θεός θα βοηθήσει αλλά και ο Άγιος Νικόλαος ο οποίος είναι ο προστάτης αυτού του χώρου”.

Κάνοντας αναφορά στην αρμονική συνύπαρξη των εργαζομένων, ευχήθηκε: “Κυρίως να έχετε μεταξύ σας ενότητα κι αγάπη γιατί μέσα από την ενότητα θα φτάσετε πολύ ψηλά το ναυπηγείο”.

Υπογράμμισε δε πως πρέπει να κατανοήσουν σε βάθος τη γεωστρατηγική σημασία που έχει η Σύρος, το λιμάνι της και άρα, το ναυπηγείο, επισημαίνοντας προς εκείνους πως, “Αυτή την ώρα είναι πολύ σημαντική η ευθύνη σας, να αναδειχθεί και να γίνει πολύ δυνατό”.

Θετική πορεία στην ενδιάμεση επαναλειτουργία

Την αγάπη των εργαζομένων για το Νεώριο θέλησε να επισημάνει ο Αντώνης Χατζαντώνης, ο οποίος μιλώντας για την ενδιάμεση σημερινή επαναλειτουργία του, ανέφερε πως “πηγαίνουμε ήδη καλά”. Μιλώντας για κάποια θετικά βήματα, που ήδη έχουν γίνει, ο πρόεδρος του Εργοστασιακού επεσήμανε τα εξής: “Γίνονται πολλά παραπάνω πράγματα από όσα περιμέναμε όπως ο εξωραϊσμός του χώρου του ναυπηγείου για λόγους αισθητικής, η απομάκρυνση της αμμοβολής που ήδη έχει ξεκινήσει και προχθές έφυγε το τρίτο πλοίο με τη χρησιμοποιημένη αμμοβολή”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Είναι η γνωστή αμμοβολή που είχαμε για περισσότερα από δέκα χρόνια και η οποία πρέπει να φύγει” ενώ γενικά αναφέρθηκε και “σε αλλαγές που έχουμε κάνει στον τρόπο εργασίας μας και έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος”.

Το σημαντικότερο δε που σημείωσε προς ενημέρωση του Σεβασμιωτάτου είναι η καταβολή των αμοιβών των εργαζομένων. “Οι 300 εργαζόμενοι εδώ και πέντε μήνες δουλεύουν στο ναυπηγείο και πληρώνονται από το ναυπηγείο” τόνισε κατηγορηματικά, ευχαριστώντας δημοσίως και τον κ. Σαββίδη.

Από την πλευρά του ο κκ. Δωρόθεος Β΄ αναγνώρισε τις προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα και προϊδεάζουν για τη νέα πορεία του Νεωρίου, τονίζοντας σχετικά: “Είπατε κύριε πρόεδρε ότι έχετε κάνει διάφορες προσπάθειες και πολλά βήματα για την αισθητική αποκατάσταση του χώρου και την απομάκρυνση της αμμοβολής και θα πρέπει να το μάθει ο κόσμος γιατί ήταν ένα σημείο τριβής για την τοπική κοινωνία αυτό και ήταν κυρίως και το άλλοθι όσων θεωρούσαν ότι το ναυπηγείο έπρεπε να απομακρυνθεί”.

Ο Σεβασμιώτατος επανέλαβε αρκετές φορές πως οι εργάτες του Νεωρίου φημίζονται για την ποιότητά τους, λέγοντας μάλιστα πως, “Με την επανεκκίνηση του ναυπηγείου επαναβεβαιώθηκε ότι είστε οι καλύτεροι εργάτες. Βλέποντας να μπαίνει και να βγαίνει το ένα πλοίο μετά το άλλο, μετά από μία περίοδο μεγάλης και πολύμηνης αργίας και σιωπής εδώ, είπα μέσα μου ότι επαναβεβαιώνεται αυτό που λέγαμε και σε Υπουργούς και σε όσους μιλήσαμε. Ότι οι Συριανοί εργάτες είναι οι καλύτεροι ναυπηγοεπισκευαστές. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τη δουλειά τους όπως είναι οι Συριανοί εργάτες του Νεωρίου”.

Υποστήριξε δε, πως τα συμπεράσματα των πλοιοκτητών που φέρνουν τα πλοία τους στο Νεώριο, αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη πως, “Αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία του Νεωρίου, οι εργαζόμενοί του”.

Δημόσιο ευχαριστώ στον κκ. Δωρόθεο Β΄

Προτού κλείσει το δικό του καλωσόρισμα, ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, ευχαρίστησε δημοσίως τον κκ. Δωρόθεο Β΄, για τη συνολική στήριξή του στους ανθρώπους του ναυπηγείου, που επί πολλούς μήνες έμεναν χωρίς εργασία και αμοιβή, λέγοντας σχετικά πως, “Ο Σεβασμιώτατος από την πρώτη ημέρα ήταν ο στυλοβάτης μας, ο άνθρωπος που μας πήρε από το χέρι και μας βοήθησε. Αν δεν είχαμε τον Μητροπολίτη, δεν ξέρω που θα ήμασταν τώρα”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά και δημόσια για ό,τι έχετε κάνει. Ξέρουμε πως είστε δίπλα μας και είστε ο Μητροπολίτης της καρδιάς μας. Έχετε βοηθήσει πάρα πολύ το ναυπηγείο, έχετε βοηθήσει τους εργαζόμενους, έχετε βοηθήσει τα παιδιά των εργαζομένων, δεν τα ξεχνάμε αυτά”, λέγοντας τέλος πως το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο δικαστήριο της 6ης Σεπτεμβρίου. “Όλοι αναμένουμε αυτήν την ημέρα και γι αυτήν παλεύαμε τόσον καιρό. Ξέρουμε ότι έχουμε τη στήριξή σας, την ευλογία σας και όλα να τελειώσουν καλά” ευχήθηκε με τη σειρά του ο Αντώνης Χατζαντώνης.