Φωταγωγήθηκαν τα κτίρια των παλαιών αποθηκών διαμετακομίσεως στο “Νησάκι”

Ανάδειξη της ιστορικής κι αρχιτεκτονικής κληρονομιάς

Εικόνα μοναδικού κάλλους αντικρίζει ο κάθε δημότης κι επισκέπτης τις βραδινές ώρες στο “Νησάκι”, μετά από τη φωταγώγηση του ιστορικού Τελωνείου της Ερμούπολης, με απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται να αναδείξει τη μοναδικής αξίας αρχιτεκτονική που “διαπνέει” το εν λόγω κτίριο, καθώς και τη συνέχειά του, δηλαδή τα τμήματα που στεγάζουν τις υπηρεσίες του Λιμεναρχείου Σύρου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, με τη συγκεκριμένη πλευρά της πόλης να αποκτά την “αίγλη” που της αρμόζει.

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρης Κοσμάς, ο τρόπος ανάδειξης του κτιρίου μέσω της φωταγώγησής του, στηρίχθηκε σε παλιά μελέτη που διέθετε το Νομικό Πρόσωπο, την οποία κι αξιοποίησε προς επίτευξη αυτού του σκοπού.

Η τελική απόφαση για τον κατάλληλο φωτισμό του κτιρίου απαίτησε χρόνο περίπου οκτώ μηνών, με τους αρμόδιους του Λιμενικού Ταμείου να μεριμνούν για την επαναφωταγώγησή του ουσιαστικά. Πρώτη φορά το Τελωνείο είχε φωταγωγηθεί το 2004, ενώ σήμερα, όπως διευκρίνισε ο κ. Κοσμάς, ο τρόπος με τον οποίο αναδεικνύεται ο ξεχωριστός αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του είναι τέτοιος ώστε να “πρωταγωνιστεί” ο γεωμετρικός χαρακτήρας του.

Αξίζει να υπογραμμισθεί, πως το Τελωνείο είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο της Νεότερης Ελλάδας κι εξυπηρετούσε τη διακίνηση των εμπορευμάτων των πλοίων.

Η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου ήρθε σε συνέχεια του χθεσινού εορτασμού του Πολιούχου της Σύρου, Αγίου Νικολάου, με το ΔΣ να αποδεικνύει πως τιμά την πολύτιμη ιστορία της πόλης και του νησιού.

Ο κ. Κοσμάς ευχαρίστησε όλα τα στελέχη και τους υπαλλήλους του Λιμενικού Ταμείου, καθώς και τον Νίκο Πονηρό που βοήθησε εθελοντικά.

Στην φωταγώγηση έδωσε το “παρών” ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Το κτίριο θα παραμένει φωτισμένο καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας και σε όλο το διάστημα των εορτών.