Κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπ. Εσωτερικών, της Αν. Υπ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΕΤΑΑ

Αύξηση χρηματοδότησης για βρεφονηπιακούς

  • Τρίτη, 21 Μαΐου, 2019 - 06:14

Την αύξηση του προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» στα 270 εκατ. ευρώ το 2019-2020, από 234 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, ανακοίνωσαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΕΤΑΑ, Θεόδωρου Γκοτσόπουλου.
 

Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί ανακοίνωσαν ότι αλλάζει η διαδικασία, καθώς φέτος θα πραγματοποιηθεί μια και μόνη κατανομή, ώστε έως τις 15 Ιουλίου να οριστικοποιηθούν οι δικαιούχοι των vouchers και να μπορούν οι γονείς να κλείσουν θέση στο σταθμό της επιλογής τους.
Ο κ. Χαρίτσης και η κ. Φωτίου εκτίμησαν ότι θα καλυφθούν περισσότερες από 140.000 θέσεις και τόνισαν ότι στόχος είναι να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις και να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. 
Να σημειωθεί ότι το 2015 οι δωρεάν θέσεις ήταν 79.000 και φέτος θα ξεπεράσουν τις 140.000 (αύξηση 80%), ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυξάνεται κατά 50%, από 182 εκατ. ευρώ το 2015 στα 270 εκατ. ευρώ για το 2019-2020.

Φέτος το υψηλότερο ποσό χρηματοδότησης 

Ο Υπουργός Εργασίας, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε, “Φέτος διασφαλίσαμε το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης, ύψους 270 εκ. ευρώ, που έχει δοθεί ποτέ για το πρόγραμμα παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
Για πρώτη φορά όλα τα παιδιά θα έχουν μια θέση στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και οι γονείς θα γνωρίζουν έγκαιρα - από τον Ιούλιο -  την ένταξη τους στο Πρόγραμμα ώστε να κλείσουν θέση στον σταθμό της επιλογής τους.
Ταυτόχρονα, ως Υπουργείο Εσωτερικών, χρηματοδοτούμε την ανέγερση νέων παιδικών σταθμών και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων, ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο υποδομών για την ασφαλή φιλοξενία όλων των παιδιών, με βάση τις αυστηρές τεχνικές και κτιριακές προδιαγραφές που θέτει το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας τους.
Μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη πολιτική  για το παιδί, τη στήριξη των νέων γονιών, αλλά και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, της μεγαλύτερης ίσως πρόκλησης και απειλής που αντιμετωπίζουμε μακροπρόθεσμα ως κοινωνία”.
 

Δράσεις για το παιδί

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, δήλωσε: “Φροντίδα μας είναι το παιδί. Μέσα σε 4 χρόνια κρίσης, αυξήσαμε τις δαπάνες για το παιδί από 822 εκατ. ευρώ το 2015 σε 1,4 δισ. ευρώ το 2018 και φέτος αυξάνουμε ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό για να φτάσουμε στο 1,5 δισ. ευρώ. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι μία από τις τέσσερις εμβληματικές μας δράσεις για το παιδί. Το επίδομα τέκνου από 650 εκατ. ευρώ το φτάσαμε 1,1 δισ. ευρώ πέρυσι. Από τα 153.000 σχολικά γεύματα καθημερινά που δίνουμε φέτος, θα τα αυξήσουμε σε 200.000 τη νέα σχολική περίοδο. Τέλος, με τον νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία βγάζουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα”.

“(...) Το πρόβλημα όμως είναι η επάρκεια θέσεων για την φιλοξενία των παιδιών που παίρνουν vouchers, κυρίως δε η επάρκεια στους δημοτικούς σταθμούς, που είναι η δημόσια παροχή στην προστασία του παιδιού. (...) 161 Δήμοι δεν έχουν καθόλου βρεφικούς σταθμούς και στην περίπτωση αυτή δεν καταγράφεται το πρόβλημα, γιατί οι μητέρες δεν υποβάλλουν αίτηση. Tο 2018 ψηφίσαμε νόμο και στη συνέχεια εκδώσαμε όλη την απαραίτητη δευτερεύουσα νομοθεσία ώστε να δοθεί στους Δήμους η δυνατότητα να ιδρύσουν νέα τμήματα βρεφικών και παιδικών σταθμών για να προσφέρουν τις θέσεις αυτές στο πρόγραμμα και να μειωθούν οι αποκλίσεις. Το ποσό που εξασφαλίσαμε για το πρόγραμμα αυτό μέσω του τακτικού π/υ του Υπ. Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης είναι 15 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αιτήματα 129 δήμοι, πολλοί από αυτούς έχουν λάβει τα ποσά της χρηματοδότησης που αντιστοιχούν στις εργασίες που έχουν κάνει για διαμόρφωση χώρων και εξοπλισμό. Οι θέσεις που δημιουργούνται με βάση αυτές τις αιτήσεις είναι περί τις 2.500. Στο πρόγραμμα αυτό με νέα ΚΥΑ που πρόκειται πολύ σύντομα να εκδοθεί θα δοθεί παράταση μέχρι τέλος του 2019 ώστε και δήμοι που δεν είχαν προλάβει να βρουν κατάλληλους χώρους και να υποβάλουν αίτημα να μπορέσουν να το κάνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ελπίζουμε ότι οι δήμοι θα αγκαλιάσουν τη μεγάλη αυτή προσπάθεια που κάνουμε.”.

Θ. Γκοτσόπουλος: Ολοκλήρωση διαδικασίας 15 Ιουλίου

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ δήλωσε τα εξής: “Θέλω να σας πω ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, ότι είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς, όπως μπορείτε να καταλάβετε, γι’ αυτή την εξέλιξη. Η ΕΕΤΑΑ έχει το πρόγραμμα από το 2010 και το γεγονός ότι φέτος θα δοθεί ένα τεράστιο ποσό της τάξεως των 270 εκατομμυρίων ευρώ και ότι θα έχουμε μια διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου, σηματοδοτεί αυτές τις δυο εξελίξεις. Σηματοδοτούν μια μεγάλη αλλαγή την οποία βέβαια να πω εδώ ότι είχαμε δρομολογήσει, η κυβέρνηση είχε δρομολογήσει και εμείς υλοποιούσαμε, από το 2016, όπου υπήρξαν οι μεγάλες αλλαγές. 

Εκτός από αυτά όμως τα νούμερα που ήδη σας ανέφεραν οι Υπουργοί, εγώ θέλω να προσθέσω ότι το πρόγραμμα πια έχει αποκτήσει μια αξιοπιστία και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από το 2014 έχουμε μια αύξηση 1.200 περίπου δομών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. 
Από 3.400 δομές, δηλαδή βρεφονηπιακούς σταθμούς που ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα το 2015, τώρα έχουμε 4.700. Αυτή η αύξηση των δομών η οποία συνεχίζεται οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός δημοτικών, αλλά κυρίως ιδιωτικών σταθμών συμμετέχει στο πρόγραμμα και επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι στοιχείο της αξιοπιστίας, δεδομένου ότι όπως προηγούμενα σωστά αναφέρθηκε, υπάρχει μια κανονικότητα στην υλοποίηση του προγράμματος, όλοι πληρώνονται στο τέλος του μηνός κανονικά, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. 
Το δεύτερο που θέλω να πω εγώ είναι ότι το γεγονός ότι δώσαμε φέτος 65 επιπλέον εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, σηματοδοτεί και την απόφαση της ελληνικής πολιτείας, της κυβέρνησης, αυτό το πρόγραμμα να συνεχιστεί να αυξάνονται κάθε χρόνο τα παιδιά, να αυξάνονται οι πιστώσεις και όταν στο νέο ΕΣΠΑ πιθανώς δεν θα υπάρχει συγχρηματοδοτούμενο αυτό το πρόγραμμα, η ελληνική πολιτεία να αναλάβει υπεύθυνα την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. 
Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη, αλλάζει όλο το τοπίο στο θέμα της προνηπιακής ηλικίας και νομίζω ότι πάμε πια σε εξελίξεις πάρα πολύ θετικές, οι οποίες θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά στο βαθμό βεβαίως που έχουμε όλη τη βούληση και τη θέληση να συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα. 
Εγώ σαν ΕΕΤΑΑ ήθελα να πω και επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι είμαστε ευτυχείς γι’ αυτή την εξέλιξη. Να προσθέσω σε αυτά που είπε η κυρία Φωτίου, ότι πέραν των θέσεων που χρηματοδοτεί με το πρόγραμμα των 15 εκατομμυρίων, γίνονται σταθμοί από όλες τις περιφέρειες. Για την Περιφέρεια Αττικής θέλω να κάνω μια αναφορά. Ήδη χρηματοδοτεί 30 βρεφονηπιακούς σταθμούς, δυναμικότητας 1.500 θέσεων, οι οποίοι από φέτος και τα δυο προσεχή χρόνια θα τεθούν σε λειτουργία. 
Ευχαριστώ πολύ και επαναλαμβάνω και πάλι ότι εύχομαι αυτή η διαδικασία να εξελιχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προσεχή χρόνια. Εμείς σαν ΕΕΤΑΑ είμαστε ευτυχείς γι’ αυτό.”.