Σύρος: Πιέσεις για τη δημιουργία εξεταστικού κέντρου για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

  • Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023 - 12:23

Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών υποψηφίων για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2Γ 2022, προκειμένου να συσταθεί εξεταστικό κέντρο στις Κυκλάδες. Για το σκοπό αυτό έγινε και ενημέρωση φορέων, ώστε να παρέμβουν θεσμικά, να αρθεί αυτή η αδικία.

Ήδη οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Γιάννης Δελής, Χρήστος Κασώτης και Μανώλης Συντυχάκης έχουν καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, ενώ και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος έχει καταθέσει αναφορά στο υπουργείο με τις πρώτες υπογραφές που είχαμε συλλέξει.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Σύρου Νικόλαος Λειβαδάρας συνέταξε επιστολή προς τον ΑΣΕΠ και το υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία εξηγεί τους λόγους που πρέπει να ιδρυθεί εξεταστικό κέντρο στις Κυκλάδες.

Οι εξετάσεις έχουν οριστεί για τις 4 Μαρτίου, αν δεν συσταθεί εξεταστικό κέντρο, τότε αρκετοί υποψήφιοι δεν θα καταφέρουν να συμμετέχουν, καθώς είναι δυσβάσταχτα τα έξοδα μετακίνηση ή διαμονής ή οικογενειακές υποχρεώσεις (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες) δεν τους επιτρέπουν να φύγουν για μέρες από τον τόπο διαμονής τους.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή των υποψηφίων προς το ΑΣΕΠ και το Υπουργείο Εσωτερικών:

Προς ΑΣΕΠ και υπουργείο Εσωτερικών

Στις 4 Μαρτίου, όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ, για τον οποίο έχουν ήδη αιτηθεί να συμμετέχουν 108.229 υποψήφιοι και έχουν ανοίξει 43 εξεταστικά κέντρα σε περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για τις Κυκλάδες δεν έχει προβλεφθεί κάποιο εξεταστικό κέντρο, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες να υποχρεωθούμε να μεταβούμε σε κάποιο άλλο εξεταστικό κέντρο στον Πειραιά ή τη Θεσσαλονίκη και να επωμιστούμε το βάρος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και της διαμονής. Το γεγονός αυτό είναι αποτρεπτικό για τη συμμετοχή υποψηφίων, καθώς το κόστος είναι δυσβάσταχτο, από τη στιγμή που δεν είναι χρηματοδοτούμενη η μετακίνηση και η διαμονή. Επιπλέον, όσοι/ες υποψήφιοι/ες έχουν παιδιά, ιδιαίτερα οι περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών, θα πρέπει να βρουν κάποια λύση για το που θα αφήσουν τα παιδιά τους, για να ταξιδέψουν προς το εξεταστικό κέντρο.

Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες το παρόν κείμενο ζητούμε από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και τον ΑΣΕΠ να αποκατασταθεί η αδικία, που θα μας στερήσει το δικαίωμα να συμμετέχουμε στον διαγωνισμό παρά την προετοιμασία μας –μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία- και να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να ανακοινώσουν κάποιο εξεταστικό κέντρο στις Κυκλάδες, καθώς έτσι η μετακίνηση θα είναι σαφώς οικονομικότερη, αφού θα πραγματοποιηθεί μέσω της ενδοκυκλαδικής γραμμής, ενώ μπορεί να μην χρειαστεί διαμονή, για αρκετούς/ες από τους/ις υποψήφιους/ες.