Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Ανδρέας Γιαλόγλου μιλά για τη διαχείριση της κατάστασης με φόντο την ενεργειακή κρίση

ΔΕΥΑΣ: Συνεχίζει να διογκώνεται το χρέος προς τη ΔΕΗ

Η οφειλή ύψους 3 εκατ. ευρώ “πνίγει” το ταμείο της

“Θηλιά” 3.000.000 € “πνίγει” σήμερα τη ΔΕΥΑ Σύρου αναφορικά με το χρέος της προς τη ΔΕΗ, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, η οποία οδήγησε τη Δημοτική Επιχείρηση για πρώτη φορά να έρθει αντιμέτωπη με ένα χρεωμένο “ταμείο”.

Η απευθείας επιχορήγηση και στήριξη των ΔΕΥΑ πανελλαδικά από την πλευρά του κεντρικού κράτους, αν και έχει δοθεί ως δέσμευση προ μηνών και έχει προχωρήσει σε επίπεδο νομοθετικής ρύθμισης, ώστε οι Δημοτικές Επιχειρήσεις να λάβουν κάποια ποσά που θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή μέρους των οφειλών, ωστόσο, σήμερα δεν έχει προχωρήσει στην πράξη, αφού εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΔΕΥΑ Σύρου δεν γνωρίζει τι ποσό θα πάρει ως έκτακτη ενίσχυση για να αντιμετωπίσει μερικώς τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, γεγονός που συντηρεί την έντονη αγωνία στο Διοικητικό Συμβούλιό της.

Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία γενική συνέλευση των ΔΕΥΑ της χώρας με θέμα την ενεργειακή κρίση, η παρέμβαση του προέδρου της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέα Γιαλόγλου, αλλά και όλες οι κινήσεις του δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα προς το Υπ. Εσωτερικών στράφηκαν στην κατεύθυνση που θέλει η όποια οικονομική ενίσχυση, να γίνει με κριτήριο την επιβάρυνση που δέχεται η κάθε μία εξ αυτών και όχι με πληθυσμιακά κριτήρια. Άλλωστε, η Σύρος εν προκειμένω, έχει σταθερά στο προσκήνιο τον “βραχνά” της λειτουργίας των αφαλατώσεων ως νησιωτική περιοχή.

Για το σοβαρό θέμα μίλησε στην εφημερίδα ο Ανδρέας Γιαλόγλου.

  • Είχατε δεσμεύσεις από το κεντρικό κράτος για απόδοση 20 εκατ. ευρώ προς τις ΔΕΥΑ της χώρας. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή; Υπάρχει εξέλιξη στην πράξη;

“Έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση, αλλά αυτή προβλέπει ότι θα πρέπει να συνταχθεί μία ΚΥΑ,η οποία θα κατανέμει το ποσό και θα προσδιορίζει τον μηχανισμό κατανομής του. Αυτό εκκρεμεί ακόμη. Στην Αθήνα προσωπικά είχα κάνει τοποθέτηση και μας είχαν πει ότι θα προχωρήσει το θέμα. Αν δεν δούμε την ΚΥΑ όμως, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται.”.

  • Σε ποιο ύψος έχει φτάσει σήμερα το χρέος της ΔΕΥΑ Σύρου προς τη ΔΕΗ;

“Το χρέος μας σήμερα έχει “πιάσει” τα 3 εκατ. ευρώ.”.

  • Όποιο και να είναι το ύψος του ποσού που θα πάρει η ΔΕΥΑ Σύρου ως στήριξη, αυτό θα καλύψει προφανώς ένα μικρό τμήμα. Σας ανησυχεί συνολικά η διαχείριση της κατάστασης;

“Φυσικά θα καλύψει μόνον ένα μέρος. Θα προχωρήσουμε όπως θα προχωρήσει όλη η Ελλάδα. Για να έχει φτάσει σε εμάς τα 3 εκατ. ευρώ που είχαμε μηδενικές οφειλές, σκεφθείτε πώς είναι οι άλλες ΔΕΥΑ της χώρας. Τον Σεπτέμβριο του 2021 είχαμε μηδενικές οφειλές. Οι άλλες ΔΕΥΑ έχουν να αντιμετωπίσουν ξεκάθαρα πολύ χειρότερα ποσά.”.

  • Υπάρχει η δυνατότητα να διαγραφεί κάποιο ποσό οφειλών; Είναι εφικτό ένα τέτοιο σενάριο;

“Ο νόμος άνοιξε την πόρτα για απευθείας επιχορήγηση των ΔΕΥΑ. Ήταν ένα ζήτημα αυτό. Στην ουσία αυτό απαγορευόταν μέχρι πρότινος. Τώρα έχουν ανοίξει αυτό το παράθυρο με τη νομοθετική ρύθμιση. Από εκεί και πέρα, θα δείξει. Είναι ένα πρόβλημα πανελλαδικό των ΔΕΥΑ. Στη συνέλευση τον Νοέμβριο, είχε ειπωθεί ότι το συνολικό χρέος των ΔΕΥΑ είχε φτάσει σε 120 εκατ. ευρώ.”.

  • Η ΔΕΗ θα μπορούσε με απόφασή της να επικαλεστεί πως λόγω υψηλού χρέους, “κόβει” παροχές προς τις ΔΕΥΑ, άρα και προς τη ΔΕΥΑ Σύρου και να προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία αφαλατώσεων ή αλλού;

“Θεωρώ πως όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν έχουμε ευθύνη γι αυτό το πρόβλημα. Αφετέρου είναι ένα κοινωνικό αγαθό του οποίου η παραγωγή συναρτάται από το ρεύμα. Δηλαδή εμείς έχουμε χρέος να λειτουργήσουμε το εργοστάσιο της αφαλάτωσης. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να υδροδοτήσουμε. Ποιος παίρνει την ευθύνη να το κάνει αυτό;”.

  • Τι ποσό καταβάλλετε προς τη ΔΕΗ; Συγκριτικά με το παρελθόν είναι αυξημένο;

“Εμείς καταβάλλουμε το έναντι ποσό και μάλιστα αυξημένο σε σχέση με αυτό που δίναμε τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά υπάρχει κι ένα όριο.”.

  • Είχατε ξεκαθαρίσει πως το ποσό αυτό για να καλυφθεί, σίγουρα δεν θα επιβαρύνει τους δημότες. Συγκεκριμένα είχατε δεσμευθεί πως δεν θα μετακυλιστεί στους δημότες – καταναλωτές. Ισχύει αυτή η απόφαση και σήμερα;

“Φυσικά. Δεν φταίνε οι καταναλωτές γι αυτό και το πιστεύω ακράδαντα. Επειδή έγιναν όλα άνω κάτω με την ενεργειακή κρίση, θα έρθουμε να τα ζητήσουμε από τους δημότες; Τι να πούμε; Ότι θα κάνουμε 120% αύξηση στο νερό; Δεν γίνονται αυτά. Εγώ δεν πρόκειται να το κάνω. Ας έρθει να το κάνει ο επόμενος. Αυτό σε αυτή τη θητεία δεν θα γίνει.”.

  • Αυτό το χρέος στερεί από τη ΔΕΥΑ Σύρου δυνατότητες για έργα και παρεμβάσεις; Είναι γνωστό πως μέσω χρηματοδοτικών “εργαλείων” προχωρούν μεγάλα έργα στο νησί. Όμως, με μικρότερες παρεμβάσεις, τί γίνεται;

“Καταρχάς η ΔΕΥΑ αυτή τη θητεία έχει αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε χρηματοδοτικό “εργαλείο”. Αυτό ως γεγονός της έχει δώσει μία δυνατότητα να έχει ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα, χωρίς να δαπανά ίδιους πόρους. Διότι για παράδειγμα το έργο του Επισκοπειού αν δεν το είχαμε βάλει στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” θα έπρεπε να το υλοποιήσουμε σταδιακά με ίδιους πόρους. Είναι ένα έργο 650 χιλ. ευρώ. Το ίδιο κάναμε και με την περιοχή της Αληθινής. Από τη στιγμή που το μεγάλο έργο το εντάξαμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, απαλλάξαμε τη ΔΕΥΑ από ένα μεγάλο κόστος.

Όσον αφορά τη δυνατότητα να κάνουμε δικές μας παρεμβάσεις από ίδιους πόρους, αυτή έχει περιοριστεί. Βέβαια δεν είχαμε κάποιον τεράστιο “κουμπαρά”, αλλά μιλάμε για μικρά έργα των 20, 30 ή 40 χιλ. ευρώ. Σε αυτά ναι, έχει περιοριστεί. Ευτυχώς στο βασικό μας κομμάτι, στα μεγάλα έργα, επειδή έχουμε μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, κάνει πολλά πράγματα η ΔΕΥΑΣ. Πράγματι από ίδιους πόρους έχει περιοριστεί.”.

  • Άρα, προς το παρόν είστε σε αναμονή για το τι ποσό θα δοθεί στη ΔΕΥΑ Σύρου…

    “Ναι περιμένουμε την ΚΥΑ. Το ποσό των 20 εκατ. ευρώ είναι αυτό που θα μοιραστεί σε όλες τις ΔΕΥΑ. Ο παρονομαστής έχει σημασία. Τι θα μπει εκεί. Θα μπουν μόνο οι ΔΕΥΑ που έχουν αφαλατώσεις ή όχι; Και αν μπουν όλες, τι θα γίνει; Υπενθυμίζω πως δεν ζητήσαμε να πάρουμε χρήματα μόνον εμείς. Αυτό που ζητήσαμε είναι να υπάρξει προσοχή καθώς δεν είναι σωστό να δώσετε ίδια ποσά στις ΔΕΥΑ, από τη στιγμή που δεν έχουν όλες την ίδια επιβάρυνση. Επιμένουμε ότι θα πρέπει να επιβαρυνθούν ανάλογα με την επιβάρυνση που έχουν κι όχι οριζόντια. Και νομίζω ότι αυτό έγινε κατανοητό ως επιχείρημα. Είναι και οι εκλογές, θα δούμε…”.