Επικινδυνότητα στο δρόμο που οδηγεί στον οικισμό, καθώς έχει υποχωρήσει η ασφαλτόστρωση, ενώ δεν έχει “κλείσει” μεγάλο τμήμα του δρόμου, εντός της περιοχής

Καθιζήσεις, κακοτεχνίες και εκκρεμότητες στο Επισκοπειό

Απαντήσεις για τις ενέργειες αποκαταστάσεων και τις υποχρεώσεις του εργολάβου

Σε κάκιστη κατάσταση βρίσκεται ο δρόμος που οδηγεί στον οικισμό του Επισκοπειού, όπως και το οδικό τμήμα στην “καρδιά” της περιοχής, αφού χαντάκια, καθιζήσεις, κακοτεχνίες και εκκρεμότητες στην ασφαλτόστρωση – στο πλαίσιο του έργου για το δίκτυο ύδρευσης – διαμορφώνουν επικίνδυνες συνθήκες για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Ειδικότερα, στη θέση του Φθισιατρείου και στο δρόμο που οδηγεί στην είσοδο του οικισμού, το χαντάκι που ασφαλτοστρώθηκε προ καιρού, έχει “κάτσει” σε όλη την έκταση των παρεμβάσεων, δημιουργώντας ένα άκρως επικίνδυνο “αυλάκι”, με αποτέλεσμα να “γεννάται” εντονότατη αγωνία κατά τη διέλευση κυρίως μηχανών, αφού οι οδηγοί σε ανύποπτο χρόνο μπορούν να χάσουν την ισορροπία τους και να προκληθεί στην καλύτερη των περιπτώσεων, ένα απλό ατύχημα.

Μάλιστα, ακόμα και διερχόμενοι οδηγοί αυτοκινήτων για να αποφύγουν το τεράστιο σε μήκος χαντάκι, αναγκάζονται σε ελιγμούς και σε στροφές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς εισέρχονται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Παράλληλα, χωρίς ασφαλτόστρωση παραμένει η μία από τις δύο τομές εντός του οικισμού του Επισκοπειού, καθώς ο εργολάβος έδωσε προτεραιότητα στον δρόμο που οδηγεί στο ναό του Προφήτη Ηλία δεδομένης της Πασχαλινής περιόδου και της περιφοράς του Επιταφίου στην περιοχή, σε συνεννόηση με τη ΔΕΥΑ Σύρου και με την αρμόδια Κοινότητα.

Τα παραπάνω απασχολούν καθημερινά όσους διέρχονται από τη συγκεκριμένη περιοχή, αφού προέχει η ασφάλεια στις μετακινήσεις.

Απαντήσεις για το πότε θα κλείσουν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης, καθώς όμως και για τις υποχρεώσεις του εργολάβου έδωσε στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου.

Mετά το Πάσχα, “κλείνουν” εκκρεμότητες στον οικισμό

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, “ο στόχος μας ήταν πριν το Πάσχα να κλείσουμε όλες τις αποκαταστάσεις. Καταφέραμε το δρόμο του Μέγα Γιαλού και έκλεισε. Όσον αφορά στο Επισκοπειό επειδή είναι μικρά τα χαντάκια και λόγω των βροχοπτώσεων, δεν πρόλαβαν να κάνουν το σύνολο, δώσαμε έμφαση στη διαδρομή του Επιταφίου. Γι αυτό έγινε η διαδρομή μέχρι τη διασταύρωση που πάει στον Προφήτη Ηλία όπως και ο δρόμος προς το συγκεκριμένο ναό και έχουν παραμείνει ακόμη χαντάκια τα οποία έχουν επιχωθεί προς το παρόν”.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τον οικισμό και για το τμήμα των τσιμεντροστρώσεων στους μικρούς δρόμους προς τις κατοικίες, ο ίδιος υπήρξε σαφής. “Έχει γίνει σχεδόν το σύνολο των τσιμεντοστρώσεων στους παραδρόμους. Και συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος αυτών, όπως με διαβεβαίωσε ο εργολάβος”.

Για όλες τις παραπάνω εκκρεμότητες, τόνισε πως ο εργολάβος θα “επιστρέψει” μετά το Πάσχα.

Κεντρικός δρόμος: Θεραπεία των κακοτεχνιών με χρήματα του εργολάβου

Συγκεκριμένος υπήρξε στις απαντήσεις του και όσον αφορά το μεγάλο πρόβλημα στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην είσοδο του Επισκοπειού.

“Αυτό είναι το παλιό κομμάτι που είχε πρόβλημα. Δεν έπεσε τώρα η άσφαλτος. Τώρα έριξαν άσφαλτο από τη διασταύρωση προς Επισκοπειό, έφτασαν τη μία “γραμμή” μέχρι τη στροφή προς Προφήτη Ηλία και ανέβηκαν στον Προφήτη Ηλία. Γι αυτή την περιοχή του Φθισιατρείου, σε αυτόν τον δρόμο, ο εργολάβος θα επιστρέψει μετά το Πάσχα ώστε να ολοκληρώσει”, διαβεβαίωσε ο ίδιος, εξηγώντας τους λόγους που οι απαραίτητες διορθωτικές ασφαλτοστρώσεις δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής. “Λόγω βροχοπτώσεων και της μη επάρκειας ασφαλτικού υλικού, δεν μπορούσαν να ρίξουν άσφαλτο αυτές τις μέρες. Και όπως ανέφερα τις μέρες που δεν μπορούσαν να εργαστούν έδωσαν προτεραιότητα στον οικισμό σε συνεννόηση και με την Κοινότητα, στη διαδρομή του Επιταφίου. Αυτή η ασφαλτόστρωση είχε πέσει στο πλαίσιο του έργου και θα επαναληφθεί όταν θα επιστρέψουν μετά το Πάσχα, όταν θα κλείσουν και τα ανοικτά χαντάκια του οικισμού. Έχουν λάβει εντολή να αντικαταστήσουν και αυτά που έχουν καθίζηση”.

Ξεκαθάρισε δε, αναφορικά με την ευθύνη του εργολάβου πως, “δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν το έργο, εάν δεν γίνουν οι αποκαταστάσεις”.

Διευκρινίσεις για ασφαλτοστρώσεις

Παρακάτω ρωτήθηκε για το αν θα ήταν εφικτό με την πρώτη ασφαλτόστρωση στον κεντρικό δρόμο να είχε επιτευχθεί ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.

“Η εμπειρία πάρα πολλών χρόνων σχετικά με τις αποκαταστάσεις – κι έχω δει πάρα πολλές όχι μόνον στη Σύρο, αλλά σε όλα τα νησιά λόγω του επαγγέλματός μου -, έχει δείξει τα εξής. Όποτε γίνεται ένα γραμμικό έργο, όπως αυτό το έργο, δηλαδή γίνεται μία τομή κι ένα χαντάκι και μετά αποκαθιστούμε μόνο το χαντάκι, υπάρχει η λεγόμενη διαφορική καθίζηση. Αυτό σημαίνει ότι όταν πάμε μετά για την αποκατάσταση, κάνουμε συμπύκνωση, αλλά η συμπύκνωση που επιτυγχάνουμε σε σχέση με τη συμπύκνωση που έχει αποκτήσει ο δρόμος με τα έτη της κυκλοφορίας του δεν είναι ίδια. Άρα, μοιραία έχουμε καθιζήσεις. Αυτό το έχουμε παρατηρήσει, οπουδήποτε γίνεται γραμμικό έργο”. Συμπλήρωσε βέβαια, πως, γι αυτά τα θέματα, θα παρέμβει εκ νέου ο εργολάβος. “Για τη θεραπεία της κακοτεχνίας είναι υπεύθυνος ο εργολάβος. Δεν θα πληρώσει κάτι παραπάνω ο δημότης για το έργο. Είναι ευθύνη του αναδόχου με την εντολή που έχει ήδη λάβει για να γίνουν όλες οι αποκαταστάσεις. Αυτό σημαίνει επιπλέον στρώση υλικού ώστε να αποκτήσει το ενδεδειγμένο ύψος. Αυτά όλα με ευθύνη του αναδόχου”.