“Ανοίγει” σήμερα ο κύκλος της θερινής εκπτωτικής περιόδου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με τον εμπορικό κόσμο να προσδοκά οικονομικό όφελος μετά από έναν “σκληρό” χειμώνα

“Το καλοκαίρι δεν τίθεται ζήτημα ωραρίου”

Σε λειτουργία τα εμπορικά καταστήματα όλα τα απογεύματα και κατά τις βραδινές ώρες για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο

Σε έναν διαρκή αγώνα “να μη συρρικνωθεί η τοπική αγορά των εμπορικών καταστημάτων” της Σύρου βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος του νησιού, επενδύοντας άμεσα και στη θερινή εκπτωτική περίοδο, η οποία ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως και τις 31 Αυγούστου.

Στην προσπάθεια του κλάδου να αντεπεξέλθει μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, αλλά και να ωφεληθεί προ της επόμενης φθινοπωρινής και χειμερινής σεζόν που αναμένεται ιδιαιτέρως “σκληρή” από οικονομικής απόψεως με δεδομένη την οικονομική κρίση, τα εμπορικά καταστήματα πρόκειται να διανύσουν την υπόλοιπη καλοκαιρινή σεζόν, λειτουργώντας χωρίς αυστηρά ωράρια και παραμένοντας ανοικτά όλα τα απογεύματα της εβδομάδας, καθώς επίσης και κατά τις βραδινές ώρες μετά τις 21.00.

Σε σχετική ενημέρωση προέβη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης, ο οποίος προτρέπει το καταναλωτικό κοινό του νησιού να επισκεφθεί τα εμπορικά καταστήματα της Σύρου, τα οποία ήδη από σήμερα έχουν ορίσει και προσφέρουν σημαντικά ποσοστά εκπτώσεων.

Αυλαία” με ποσοστά 20 – 30%. Τον Αύγουστο οι χαμηλότερες τιμές

Αν και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου υπάρχει μία μερίδα καταστηματαρχών που στέκεται επιφυλακτικά απέναντι στο δίμηνο - σχεδόν - εκπτωτικό χρονικό διάστημα, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για μία μεγάλη περίοδο εντός της θερινής σεζόν, ωστόσο, θα προβεί εξ αρχής σε “μέτρια ποσοστά εκπτώσεων” προκειμένου να καταστήσει ελκυστική την αγορά όχι μόνον στους επισκέπτες, αλλά και στους κατοίκους του νησιού.

“Οι εκπτώσεις ξεκινούν και θα διαρκέσουν για ένα σημαντικό διάστημα της καλοκαιρινής περιόδου. Από πολλούς εμπόρους υπάρχει μία ένσταση καθώς έχουν προμηθευτεί νέο εμπόρευμα και καλούνται εξ αρχής να κατεβάσουν τις τιμές και να ακολουθήσουν τις εκπτώσεις. Θέση τους είναι πως η εκπτωτική περίοδος διαρκεί αρκετά και ξεκινά πολύ νωρίς” σημειώνει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ωστόσο πως, το τρέχον διάστημα των εκπτώσεων “ορίζεται εκ της νομοθεσίας” κι άρα, το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων οφείλει να κινηθεί σε ανάλογους ρυθμούς.

“Από τις συζητήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει με τα μέλη μας, γνωρίζω πως θα ξεκινήσουν με ποσοστά όχι ιδιαιτέρως ψηλά, αλλά θα ακολουθήσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο για να προσελκύσουν κόσμο, δεδομένου ότι περιμένουν να δουλέψουν το καλοκαίρι ώστε να ενισχυθούν οικονομικά” συμπλήρωσε ο κ. Αλεξανδρίδης, τονίζοντας μάλιστα πως, από τις τιμές που θα διαμορφωθούν δύναται να προκύψει όφελος, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους ίδιους τους καταστηματάρχες.

Κληθείς να σκιαγραφήσει τα ποσοστά που θα συναντά ο πολίτης στα εμπορικά της Σύρου και ιδιαιτέρως της πόλης, ο ίδιος ανέφερε πως, “Θα ξεκινήσουν από 20- 30% και θα φθάσουν σε υψηλότερα ποσοστά, όσο όμως, θα περνούν οι μέρες και κυρίως στο διάστημα του Αυγούστου”. Δεν απέκλεισε μάλιστα, τον επόμενο μήνα σε αρκετά εμπορικά, τα ποσοστά των εκπτώσεων που θα συναντά ο καταναλωτής να κυμανθούν σε 70% ή και μεγαλύτερο ποσοστό, καλώντας εξ αρχής τον κόσμο “να επισκεφθεί την αγορά, να κάνει την έρευνά του και να προβεί σε αγορές”.

 

 

Κανένας περιορισμός στα ωράρια. Εξετάζεται ο προγραμματισμός “Λευκής Νύχτας”

 

 

Με άξονα την επισκεψιμότητα που προσδοκά το νησί για τη θερινή σεζόν και κυρίως για το διάστημα του τρέχοντος μήνα και του επόμενου, ο κ. Αλεξανδρίδης υπήρξε σαφής αναφορικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. “Καταρχήν έχουμε συζητήσει για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο να είμαστε ανοικτά όλα τα απογεύματα” σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως, τα καταστήματα θα ωφεληθούν σε καθημερινή βάση, παρέχοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν αγορές, προσθέτοντας εν συνεχεία, πως, οι περισσότεροι εκ των εμπόρων θα παραμένουν ανοικτά έως και τα μεσάνυχτα.

“Κάποια καταστήματα που έχουν ιδιαίτερη ανταπόκριση όπως εμπορικά για ένδυση και υπόδηση, σαφώς μένουν ήδη ανοικτά έως και τις 11 το βράδυ και επειδή δεν υπάρχει περιορισμός προβλέπεται να παραμένουν ίσως και έως τα μεσάνυχτα” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, η τόνωση της αγοράς είναι στόχος για τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, τα οποία “όσο βλέπουν τον κόσμο να επισκέπτεται την πόλη και τις εμπορικές οδούς, τόσο περισσότερο δελεάζονται... για να λειτουργούν ως αργά”. “Αυτή τη στιγμή και δεδομένης της καλοκαιρινής περιόδου, δεν τίθεται θέμα ωραρίου” δήλωσε σχετικά ο κ. Αλεξανδρίδης, γνωστοποιώντας παρακάτω τις προθέσεις του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου για το ενδεχόμενο προγραμματισμού “Λευκής Νύχτας”.

“Έχουμε κάνει συζήτηση στον Σύλλογο και αναζητήσαμε ένα Σαββατόβραδο του Αυγούστου που δεν θα έχει πολλές παράλληλες εκδηλώσεις ούτως ώστε ο κόσμος να ανταποκριθεί. Είναι δύσκολο όμως, βάσει του πολιτιστικού προγράμματος” ανέφερε, αφήνοντας ωστόσο ανοικτή την πιθανότητα λήψης σχετικής απόφασης σε άμεσο χρόνο, ακόμη και για άλλη μέρα πλην των Σαββάτων “πάντως εντός του Αυγούστου”.

“Τις προηγούμενες φορές υπήρξε επιτυχία σε επίπεδο επισκεψιμότητας στα καταστήματά μας. Θέλουμε να καταφέρουμε να διοργανώσουμε μία Λευκή Νύχτα στην Ερμούπολη. Το εξετάζουμε για το θέμα της ημερομηνίας” σχολίασε γενικόλογα, εξηγώντας πως, όταν ληφθεί σχετική απόφαση, αυτή θα γνωστοποιηθεί.

 

 

Ανησυχία για περισσότερα “λουκέτα”

 

Με αφορμή το θέμα των εκπτώσεων, στο περιθώριο των δηλώσεών του, ο κ. Αλεξανδρίδης σκιαγράφησε το τοπίο της τοπικής αγοράς σε επίπεδο οικονομικών αντοχών. “Όπως παρατηρεί ο κάθε συμπολίτης μας, κάποια καταστήματα κλείνουν ή έχουν ήδη κλείσει” δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, “Έχουμε έναν φόβο, πως αν σταδιακά κλείσουν κι άλλα εμπορικά, το νησί θα στερηθεί από ποικιλία προϊόντων ίσως και τιμών”. Άλλωστε όπως ανέφερε “Όσο συρρικνώνεται η αγορά, θα μειώνεται και ο αριθμός των καταστημάτων και άρα, οι επιλογές”, με τις πρώτες εικόνες από καταστήματα κλειστά και μάλιστα σε κεντρικές οδούς της Ερμούπολης, να “γεννούν” εύλογα ανησυχία. “Σε κεντρικότατους δρόμους της πόλης υπάρχουν κλειστά μαγαζιά και πρέπει να πούμε ότι ορισμένοι που βάζουν λουκέτο αδυνατώντας να πληρώσουν και να καλύψουν τα βασικά έξοδά τους, αφήνουν και απλήρωτα ενοίκια. Αυτή η κατάσταση δυστυχώς δεν θα σταματήσει και ορισμένοι έχουν στο μυαλό τους μετά το καλοκαίρι να κλείσουν. Δεν υφίσταται κάτι περισσότερο ανακοινώσιμο” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Αλεξανδρίδης, εκφράζοντας την αυξημένη ανησυχία του για το μέλλον της τοπικής αγοράς το αμέσως επόμενο διάστημα, που έπεται της φετινής θερινής σεζόν. “Υπάρχει ο κίνδυνος πέρα από την αδυναμία των καταναλωτών, να υπάρξει και σοβαρή αλλαγή στην αγορά. Νομίζω πως αυτός ο φόβος και η ανησυχία αν προκύψει σε πρακτικό επίπεδο, θα φέρει σε δύσκολη θέση όλο το νησί με δεδομένη και την κατάσταση της τουριστικής κίνησης, η οποία δεν συναντάται εδώ στη Σύρο ακόμη κι αν κάποιος μας συγκρίνει με νησιά μεσαίας ταχύτητας”. Επισημαίνοντας πως, απαιτείται “οργανωμένο πλάνο” για την τουριστική προώθηση της Σύρου, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας πως, οι όποιες ενέργειες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, “απαιτούν εξωστρέφεια”.