Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Θετικό το 2017

  • Τρίτη, 8 Αυγούστου, 2017 - 06:21

Με θετικά αποτελέσματα ξεκίνησε το 2017 για τον διεθνή τουρισμό, ενώ και οι προοπτικές για το υπόλοιπο της χρονιάς είναι ευοίωνες.
Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +6% στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου-Απριλίου 2017, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έφτασε τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από το Τουριστικό Βαρόμετρο, που καταρτίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, που κυκλοφόρησε στα τέλη Ιουλίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Βαρόμετρο, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις σημείωσαν αύξηση και συγκεκριμένα στη Μέση Ανατολή 10%, στην Αφρική 8%, στην Ευρώπη 6%, στην Ασία και τον Ειρηνικό (6%) και στην Αμερική 4%.

Οι υπεύθυνοι του WTO είναι αισιόδοξοι και για τις τουριστικές επιδόσεις το διάστημα Μαΐου-Αυγούστου 2017 και οι προσδοκίες τους είναι οι πλέον θετικές της τελευταίας δεκαετίας.

Η Ελλάδα κατέχει την 14η θέση με βάση τις αφίξεις, την 23η με βάση τις εισπράξεις, την 7η με βάση το πλεόνασμα ταξιδιωτικού ισοζυγίου, την 5η με βάση τις κατά κεφαλήν διεθνείς τουριστικές εισπράξεις (1.347 δολάρια ) και τη 2η με βάση το κατά κεφαλήν πλεόνασμα ταξιδιωτικού ισοζυγίου (1.143 δολάρια).

Το σύνολο των προορισμών παγκοσμίως υποδέχτηκε 369 εκατ. διεθνείς τουρίστες το πρώτο τετράμηνο του 2017 δηλαδή σχεδόν 21 εκατ. περισσότερους τουρίστες σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016 (+6%).

Διεθνείς τουριστικές εισπράξεις 2016

Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις στο σύνολο των προορισμών κατέγραψαν αύξηση +2,6% το 2016 και εκτιμώνται (βάσει αναφορών από 134 χώρες ) σε 1.220 δις δολάρια (1.102 δις ευρώ). Η αύξηση στις διεθνείς εισπράξεις ακολούθησε την τάση των διεθνών αφίξεων αλλά με μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνείς αφίξεις το 2016 αυξήθηκαν +3,9% σε σχέση με το 2015 αγγίζοντας τα 1.235 εκατομμύρια.

Για την Ελλάδα και τους ανταγωνιστές της, ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει την παγκόσμια κατάταξη με βάση τις τουριστικές αφίξεις και τις τουριστικές εισπράξεις κατά το 2016 (στην παρένθεση η αντίστοιχη θέση κατά το 2015).

Διεθνής τουριστική δαπάνη 2016

Οι δαπάνες των Κινέζων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά +12% το 2016 αγγίζοντας τα 261 δις δολάρια και το σύνολο των εξερχόμενων ταξιδιωτών αυξήθηκε κατά +6% που σημαίνει ότι 135 εκατ.

Η ζήτηση για διεθνή ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο, την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο, παρέμεινε σημαντική παρόλη την υποτίμηση που υπέστη η βρετανική λίρα μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει τις 10 πρώτες χώρες με βάση την τουριστική δαπάνη (σε δις δολάρια).

Παγκόσμια κατάταξη 2016 με βάση το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, τις κατά κεφαλή διεθνείς τουριστικές εισπράξεις και το κατά κεφαλήν πλεόνασμα ταξιδιωτικού ισοζυγίου

Οι 10 πρώτες χώρες με βάση το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, έχουν ως εξής:

Παρακάτω παρατίθενται δύο πίνακες με τις 5 πρώτες χώρες με βάση τις κατά κεφαλήν διεθνείς τουριστικές εισπράξεις και το κατά κεφαλήν πλεόνασμα ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Σε αυτούς τους υπολογισμούς δεν έχoυν συμπεριληφθεί το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, που θεωρούνται ανεξάρτητοι προορισμοί και δέχονται περίπου το 75% του εξερχόμενου τουρισμού από την Κίνα.

Όπως παρατηρεί κανείς, η Ελλάδα κατέχει πολύ υψηλές θέσεις: 5η με βάση τις κατά κεφαλήν διεθνείς τουριστικές εισπράξεις και 2η με βάση το κατά κεφαλήν πλεόνασμα ταξιδιωτικού ισοζυγίου. (money-tourism)

Ολόκληρο το Βαρόμετρο, εδώ
Και τα infographics, εδώ