Στο Νεώριο Σύρου ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης

“Σύντομα η μεταβίβαση των μετοχών”

Επιστολή Ταβουλάρη

Στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου μετέβη χθες το πρωί ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος συναντήθηκε με τους εργαζόμενους του ναυπηγείου, το Εργοστασιακό Σωματείο και τον νέο επενδυτή, Πάνο Ξενοκώστα.

Αμέσως μετά την άφιξή του, ο κ. Φλαμπουράρης συνομίλησε σύντομα με τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Εργοστασιακού Σωματείου, Αντώνη Χατζαντώνη και Μάρκο Ρηγούτσο, αντίστοιχα, όπως παρομοίως και με τον κ. Ξενοκώστα, οι οποίοι από κοινού τον ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου καθώς και στη δεξαμενή “Βιολαντώ Ν. Γουλανδρή”.

Ο κ. Φλαμπουράρης απευθυνόμενος στους εργαζόμενους του Νεωρίου επεσήμανε πως είναι σημαντικός ο αγώνας που οι ίδιοι πρωτίστως έκαναν για την επαναλειτουργία του, αναφέροντας σύντομα πως η διαδικασία για την υπόθεση της εξυγίανσης προχωρά. Με ιδιαιτέρως θερμά λόγια αναφέρθηκε και για τον Πάνο Ξενοκώστα, ενώ η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον Αντώνη Χατζαντώνη να εκφράζει τις ευχαριστίες όλων για τη συνεργασία της κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως, στο Νεώριο, τον κ. Φλαμπουράρη συνόδευσαν οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, όπως επίσης παρέστη και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός.

Υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Επικρατείας ήρθε στη Σύρο για τις εργασίες του 15ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση των Κυκλάδων, που ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ.

Από νεκροταφείο συναντώ σήμερα μία σημαντική κίνηση”

Συγκεκριμένα, προλογίζοντας τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Φλαμπουράρης προς τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου επεσήμανε πως ο Υπουργός Επικρατείας ήταν εξ αρχής από τους υποστηρικτές στην προσπάθεια επαναλειτουργίας του Νεωρίου. “Από την πρώτη ημέρα πολλά πράγματα τα “ξεκόλλησε” ο κύριος Υπουργός και η ευγνωμοσύνη είναι απεριόριστη” ανέφερε σχετικά ο Αντώνης Χατζαντώνης, καλώντας στο βήμα τον κ. Φλαμπουράρη.

“Πριν από λίγο καιρό είχα έρθει σε ένα άσχημο νεκροταφείο και βλέπω σήμερα μία κίνηση, την οποία μακάρι να την πετυχαίνουμε όχι μόνον στον χώρο της ναυπηγικής βιομηχανίας, αλλά και σε άλλους βιομηχανικούς χώρους” τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, εξηγώντας μάλιστα πως και η πραγματοποίηση του Περιφερειακού Συνεδρίου και όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης, “έχουν στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι δεν χάνουμε την παλιά παραγωγική βάση της χώρας, αλλά προσπαθούμε την παραγωγική βάση της χώρας που μπορεί να αποδώσει και να ζήσει, να την αναστηλώσουμε και να την σώσουμε”.

Ο κ. Φλαμπουράρης, κλείνοντας τον χαιρετισμό του προς τα παριστάμενα μέλη του Εργοστασιακού Σωματείου, τόνισε πως στην προσπάθεια επαναλειτουργίας του Νεωρίου “εσείς έχετε συμβάλλει καθοριστικά” ενώ σημείωσε ακόμη πως, “Τελειώνει διαδικαστικά και τυπικά” η υπόθεση του Νεωρίου, λέγοντας τέλος πως, η κυβέρνηση εκτιμά πως σύντομα “θα γίνει η μεταβίβαση των μετοχών στο νέο επενδυτή”.

Ταβουλάρης περί δεξαμενής και εργολάβου

Με τις εξελίξεις στην υπόθεση του Νεωρίου να είναι άμεσες, σύμφωνα με τις υπουργικές ανακοινώσεις των τελευταίων 24ώρων, ο πρόεδρος του Ομίλου, Ν. Ταβουλάρης, εκφράζει τους δικούς του προβληματισμούς και εκθέτει την θέση του, με επιστολή του προς την «Κοινή Γνώμη», το κείμενο της οποίας παρατίθεται αυτούσιο.

«Τώρα που έσβησαν τα πυροτεχνήματα, είναι αναγκαίο και χρήσιμο να επισημανθούν ορισμένα γεγονότα.

Τελικά η Δεξαμενή βυθίστηκε ή τοποθετήθηκε στα ρηχά; (Ανακοίνωση ΟΝΕΧ στις 23/4/2018, Κοινή Γνώμη 23/4/2018). Αν δεν βυθίστηκε για ποια ανέλκυση συζητάμε.

Αποσιωπήθηκε το γεγονός ότι το συμβάν στη Δεξαμενή δεν έγινε σε χρόνο που τον έλεγχο του ναυπηγείου είχε η ιδιοκτήτρια του ναυπηγείου ΝΑΒΙΕΣ.

Εν τω μεταξύ με σειρά ανακοινώσεων και αναρτήσεων παρουσιαζόταν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ΟΝΕΧ για την Δεξαμενή Νο 1 με την πρόσκληση ειδικών από το εξωτερικό για την ανέλκυση μιας Δεξαμενής που δεν είχε βυθιστεί !!!

Τελικά σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων αναφέρεται επί λέξει ότι η ανέλκυση διήρκεσε 3 ώρες και 14 λεπτά και πραγματοποιήθηκε από το εξειδικευμένο τμήμα μελετών του Νεωρίου, τους έμπειρους εργαζομένους του Νεωρίου κλπ. 

Η ΝΑΒΙΕΣ ανέθεσε την λειτουργία του ναυπηγείου στην ΣΥΡΟΣ ΕΛΛΑΣ του κ. Β. Σαββίδη στις 31/1/2018 και όχι στην εταιρεία ΟΝΕΧ η οποία είχε μεν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του ναυπηγείου και βρισκόταν σε συζητήσεις με τις Τράπεζες και τις Αρχές, όμως την περίοδο αυτή η ΟΝΕΧ όπως και σήμερα ήταν μόνο υποψήφιος Αγοραστής.

Πριν υπάρξουν συμφωνίες και τηρηθούν οι απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες, η ΟΝΕΧ «εγκαταστάθηκε» μέσα στο ναυπηγείο και άρχισε να «λειτουργεί» προς πάσα κατεύθυνση ως νόμιμος ιδιοκτήτης και να το διαφημίζει προς όλες τις κατευθύνσεις.

Είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι η ανάθεση της λειτουργίας του ναυπηγείου στην εταιρεία του κ. Β. Σαββίδη έγινε με αποκλειστικό στόχο να βοηθήσει και να συνδράμει τους εργαζόμενους και να καλυφθούν ορισμένες άμεσες ανάγκες συντήρησης. Να σημειωθεί επίσης ότι η επιλογή του κ. Σαββίδη από την ιδιοκτησία του Νεωρίου δεν ήταν ούτε αυθαίρετη ούτε τυχαία. Ο κ. Σαββίδης λειτουργούσε επί πολλά χρόνια ως υπεργολάβος στο Νεώριο και γνώριζε όσο κανείς άλλος τη λειτουργία του και τις ιδιαιτερότητές του.

Η ανάθεση της ευθύνης λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Νεωρίου σε εταιρεία του κ. Β. Σαββίδη είχε και την υποστήριξη του Σωματείου των Εργαζομένων, το οποίο είχε τον ουσιαστικό και απόλυτο έλεγχο των εγκαταστάσεων μετά την βίαιη εκδίωξη της νόμιμης Διοίκησης της ΝΑΒΙΕΣ».