Επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Ναυτιλίας

Πρόσκρουση του καταπέλτη επιβατών του Blue Star Paros στο λιμάνι της Σύρου

  • Κυριακή, 12 Αυγούστου, 2018 - 14:08

Κατά τη διάρκεια χειρισμών απόπλου του Ε/Γ-Ο/Γ ''ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΡΟΣ'' Ν.Π. 10990 από το λιμένα Σύρου, απογευματινές ώρες χθες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας, το εν λόγω πλοίο παρασύρθηκε εξαιτίας ισχυρών πλευρικών ανέμων, με αποτέλεσμα ο δεξιός πρυμναίος καταπέλτης επιβατών, η ανύψωση του οποίου δεν είχε ολοκληρωθεί, να προσκρούσει σε τονοδέτη (μπίντα) των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν η πρόκληση ζημιάς, και συγκεκριμένα η αποκοπή της βάσης στήριξης και εδράσεως της αριστερής άρθρωσής του, και η δυσλειτουργία του υδραυλικού συστήματος κινήσεώς του.

Στο ανωτέρω πλοίο, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο προερχόμενο από τους λιμένες Μυκόνου και Τήνου με επόμενο και τελικό προορισμό το λιμένα Πειραιά, επέβαιναν χίλιοι τριακόσιοι πενήντα έξι (1.356) επιβάτες, όλοι καλά στην υγεία τους, καθώς και εκατόν εβδομήντα οχτώ (178) Ι.Χ., τριάντα οχτώ (38) Δ/Κ και οχτώ (08) Φ/Γ.

Από το Λιμεναρχείο Σύρου, αρχικά απαγορεύτηκε ο απόπλους του ''ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΡΟΣ'' και διακόσιοι είκοσι πέντε (225) επιβάτες προωθήθηκαν στον προορισμό τους με επόμενο προγραμματισμένο δρομολόγιο, ενώ κατόπιν ολοκλήρωσης εργασιών προσωρινής επισκευής / αποκατάστασης ζημιάς δεξιού πρυμναίου καταπέλτη επιβατών και κατάθεσης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης μετά από ζημιά από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα, του επετράπη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Τα αίτια του συμβάντος

Σύμφωνα με έγκυρη και ασφαλή πληροφόρηση της "Κοινής Γνώμης", το συμβάν προκλήθηκε κατά τη διαδικασία αναμονής του πλοίου στο λιμάνι της Σύρου για αποβίβαση ασθενούς.

Συγκεκριμένα, στο πλοίο επέβαιναν δύο ιατρικά περιστατικά για αποβίβαση τους στη Σύρο. Ενώ το ένα περιστατικό εξήλθε και παραλήφθηκε από το ασθενοφόρο για την μεταφορά του στο νοσοκομείο, το πλοίο τελούσε σε κατάσταση αναμονής για την επιστροφή του ασθενοφόρου προκειμένου να παραλάβει και το δεύτερο περιστατικό.

Ενώ οι καταπέλτες του πλοίου είχαν κλείσει, ανοιχτός παρέμενε ο δεξιός καταπέλτης επιβατών, για την αποβίβαση του ασθενή.

Μία ριπή ανέμου, λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, ήταν αρκετή για την μερική μετατώπιση του πλοίου, με αποτέλεσμα να προκληθεί η πρόσκρουση του στον τονοδέτη.

Αυτό συνέβη λόγω της οριακής απόστασης μεταξύ των καταπελτών και των τονοδετών του λιμανιού, γεγονός που αιτιολογεί και την πρόσκρουση με την ελαφρά μετακίνηση του πλοίου.

Ανακοίνωση των εργαζομένων του Νεώριου

Σήμερα Κυριακή 12-8-2018 και ώρα 01:37 απέπλευσε από τις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου μας «ΝΕΩΡΙΟΝ Σύρου» μετά από έκτακτη ολιγόωρη επισκευή το Blue Star Paros.

Θέλουμε να εκφράσουμε την λύπη μας για το ατυχές συμβάν που συνέβη σε αυτήν τη σπουδαία εταιρεία.

Ταυτόχρονα είναι υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε όσους μας βοήθησαν και συνέβαλαν στο να κρατηθεί αυτό το ναυπηγείο ανοιχτό, διότι κάθε φορά αποδεικνύεται η στρατηγική του θέση στο Αιγαίο και η σπουδαιότητα του για την ελληνική ναυτιλία.