Η καρδιά του Περιφερειακού και Περιοδικού Τύπου χτυπά στο Ναύπλιο

  • Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, 2018 - 06:23

Πάνω από 150 εκδότες εφημερίδων και περιοδικών όλης της χώρας έδωσαν το παρόν  στην έναρξη του 2ου Συνεδρίου με τίτλο «Οι προκλήσεις και το μέλλον του Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου», που ξεκίνησε την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, στο Ναύπλιο.

Το Συνέδριο διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά από κοινού η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), με τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε η Γεν. Γραμματέας της ΕΔΙΠΤ Πέννυ  Καλύβα, η οποία ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν σε μια ακόμα πρόσκληση, η οποία είναι απόρροια της στενής συνεργασίας που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια οι τρεις Ενώσεις, οι οποίες έχουν στο δυναμικό τους 400 περίπου έντυπα σε όλη τη χώρα.

Αμέσως μετά το λόγο πήραν οι Πρόεδροι των Ενώσεων, Μιχάλης Σαββάκης (ΕΔΙΠΤ), Ευάγγελος Αθανασίου (ΣΗΠΕ) και Αντώνης Μουντάκης (ΕΙΕΤ), οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που καταβάλλουν από κοινού οι Ενώσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου. Εστίασαν δε στα απανωτά πλήγματα που δέχεται τα δύο τελευταία χρόνια ο Περιφερειακός και Κλαδικός Τύπος της χώρας, με κυριότερο όλων την επιβολή της υποχρεωτικής εισφοράς 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Γεώργιος Φλωρεντής, ο οποίος αναφέρθηκε στο νόμο 4487 ως απαρχή της στήριξης της Κυβέρνησης στον επαρχιακό τύπο. Επίσης, σημείωσε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει τον υγιή ανταγωνισμό, μέσω του νέου Μητρώου για τον Περιφερειακό Τύπο.

Την κήρυξη του Συνεδρίου έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος

Τατούλης, ο οποίος σημείωσε ότι Περιφερειακός τύπος και Περιφερειακή

διακυβέρνηση μπορούν να δημιουργήσουν τη γέφυρα ανάμεσα στους δύο κόσμους.

Υπογράμμισε δε απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης ότι οι

τράπεζες χάρισαν διακόσια εκατομμύρια δάνεια σε εφημερίδες της Αθήνας, την

ίδια ώρα που η μη εφαρμογή της νομοθεσίας για τα εκδοτικά συγκροτήματα οδηγεί τον περιφερειακό τύπο στον απόλυτο μαρασμό.

Χαιρετισμό απεύθυναν ακόμα ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης

Λεβέντης και εκ μέρους των κομμάτων οι Γιάννης Ανδριανός, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μανιάτης, Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και Γεώργιος Πινάτσης από το ΚΚΕ.

Το παρόν στην έναρξη του συνεδρίου έδωσαν ακόμα εκπρόσωποι του α’ και β’

βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, πρόεδροι ενώσεων συντακτών καθώς και άλλων αδελφών δημοσιογραφικών ενώσεων.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζουν με σημαντικά θέματα γύρω από τον έντυπο

τύπο στη σύγχρονη εποχή, τις νέες εξελίξεις στο χώρο των Μ.Μ.Ε. και τα

προβλήματα που έχουν ανακύψει, τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις νέες

προκλήσεις στο χώρο της επικοινωνίας, τα fake news, τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά και τις ευρωπαϊκές πρακτικές για την ενίσχυση του τύπου.

Ετικέτες: