Το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 2018

  • Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:12

Όπως ο τζίρος της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων έτσι και το κόστος του γιορτινού τραπεζίου αποτελεί –κατ’ αναλογία υπολογίσιμη δαπάνη για κάθε νοικοκυριό.

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε κατά την περίοδο 17 έως 20 Δεκεμβρίου τον καθιερωμένο δειγματοληπτικό έλεγχο για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού το 2018.

Το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι σχεδόν αμετάβλητο, με οριακά πτωτική τάση κατά 0,11%, σε σχέση με το 2017. Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 149,09 € έναντι 149,26 € που κόστιζε πέρυσι, την ίδια ακριβώς περίοδο, με ελαφρώς διαφοροποιημένο καλάθι προϊόντων. Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017, στασιμότητα ή οριακή υποχώρηση(ποσοστιαία μείωση 0,11%)οφείλεται στην εξισορρόπηση των αυξητικών από τη μία πλευρά τάσεων στα φρούτα & λαχανικά (+5,71%) και στα προϊόντα supermarket (+0,59%) και των αντίστοιχων πτωτικών στα γλυκά/εδέσματα (-2,01%), ενώ στα ίδια με πέρυσι επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι μέσες τιμές των κρεατικών (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά).

Ανάλογη έρευνα, όπως ενημερώνει το Υπουργείο Οικονομίας, διενήργησε και η αρμόδια Διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων που λόγω των ημερών παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

Η έρευνα διεξήχθη στα πλαίσια των τακτικών τιμοληψιών του Τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο 13/12/2018 έως 19/12/2018 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές καθώς και κεντρικά και συνοικιακά κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία) της Περιφέρειας Αττικής. Οι αναγραφόμενες τιμές ανάγονται στις αντίστοιχες μονάδες μέτρησης.

Γενικά στην αγορά παρατηρείται επάρκεια και ποικιλία ειδών. Υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών και ο καταναλωτής που θα επιλέξει με προσοχή τις αγορές του, μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα οι καταναλωτές που θα επιλέξουν τα προϊόντα τους σε τιμές που κυμαίνονται κοντά στο μέσους όρους, μπορούν να ωφεληθούν έως και 75 €, ενώ αν επιλέξουν τις φθηνότερες επιλογές το όφελος μπορεί να ξεπεράσει τα 100 €. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο συνολικό κόστος των δύο τυπικών καλαθιών (με πουλερικά ή χοιρινό). Το κόστος για το τυπικό καλάθι με πουλερικά ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 96,65 €, ενώ για το τυπικό καλάθι με χοιρινό ανέρχεται σε 99,33 €. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε στα ενδεικτικά καλάθια περιλαμβάνονται, τόσο είδη και ποσότητες για την παρασκευή παραδοσιακών γλυκών, όσο και τα γλυκά αυτά έτοιμα προς κατανάλωση (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα).

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι τιμές στα χοιρινά κρέατα παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 2,04% κατά μέσο όρο, ενώ ελαφρώς αυξημένη είναι η τιμή της εγχώριας γαλοπούλας, ενώ έχουν πέσει οι τιμές στις γαλοπούλες εισαγωγής. Αυξήσεις παρουσιάζονται στις τιμές των φρούτων και λαχανικών. Τα ζαχαρώδη προϊόντα και οι πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής παρουσιάζουν πτώση.