Το “κλείσιμο του '18 με οφειλές προς την αγορά και χαμηλούς συντελεστές απορρόφησης των προϋπολογιζόμενων ποσών για έργα και μελέτες στηλίτευσε η αντιπολίτευση

“Φτωχή” εκτέλεση( ; )

Παρατηρήσεις, αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 και την καθυστέρηση στην κάλυψη οφειλών προς τους προμηθευτές, έγιναν από την πλευρά της μειοψηφίας, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Τόσο το υψηλό ποσό των οφειλών προς την αγορά, όσο και τη μικρή απορρόφηση των πόρων για έργα και μελέτες, στηλίτευσε η αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση του θέματος των αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων τέταρτου τριμήνου οικ. έτους 2018, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου Ερμούπολης. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε πως το ποσό φαίνεται αυξημένο λόγω δύο μεγάλων ποσών που χρεώθηκαν στο Δήμο, κατά τις τελευταίες ημέρες του 2018, ενώ ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών σημείωσε, πως η απορρόφηση των προϋπολογιζόμενων ποσών για έργα και μελέτες είναι σαφώς αυξημένο, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Εκτόξευση” ΠΟΕ λόγω μεγάλων χρεώσεων στα τέλη του 2018

Σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδήμαρχου Οικονομικών, κ. Αλέξη Αθανασίου, “φαίνεται από το τέταρτο τρίμηνο και στο κομμάτι των εσόδων αλλά και στο κομμάτι των εξόδων, αυτό που έχω πει τον τελευταίο καιρό, ότι στηριχθήκαμε με την υπηρεσία – και το Δήμο όλο, αφού συνεργάστηκαν όλες οι υπηρεσίες – στο τρίπτυχο της συγκράτησης των ελαστικών δαπανών, της αύξησης των εσόδων και φυσικά της χρήσης κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου, ειδικά όσον αφορά σε δικαστικές αποφάσεις, καθώς είχαμε την τύχη, αν θέλετε, να βγει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να εντάξουμε περί τις 200.000 ευρώ, από υποθέσεις παλιές και βαλτωμένες στα δικαστήρια”.

Σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα, ο κ. Αθανασίου συμπλήρωσε, πως “βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή είναι στο 4ο τρίμηνο 4.195.251,14, ενώ η απόκλιση που έχουμε στα έσοδα, όπως είπα και στην Οικονομική Επιτροπή, οφείλεται στα ποσά 92.201,53 που παρακρατήθηκε από τα μισθώματα που εισπράττει ο Δήμος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για οφειλές του ΚΕΚ Φερεκύδης, ενώ κανονικά έπρεπε να πληρώσει ο Δήμος 34.000 ευρώ σύμφωνα με το νόμο που ισχύει για τους ΟΤΑ, άρα μας χρωστά ο ΕΦΚΑ, ουσιαστικά, 54.000 ευρώ και καταλαβαίνετε, για να τα πάρουμε πίσω – που δεν θα τα πάρουμε πίσω, θα τα συμψηφίσουμε μάλλον με κάποιο τρόπο”.

Επιπλέον, ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε, ότι “στο τέλος της χρονιάς μας ήρθε η δεύτερη δόση για τη ΔΕΥΑΣ, άρα γύρω στις 400.000 ευρώ φαίνονται παραπάνω στα παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ), συν μία δόση για τις σχολικές επιτροπές, που μας ήρθε επίσης αργά μέσα στο Δεκέμβριο, της τάξης των 48.000 ευρώ, οπότε τα ΠΟΕ μας, σε σχέση με τις 880.000 περίπου, που ήταν πέρσι, “εκτοξεύτηκαν” στο 1.018.000, αλλά όπως σας είπα, είναι αυτά τα δύο μεγάλα ποσά τα οποία ουσιαστικά πρέπει να αποδοθούν και δεν γινόταν να αποδοθούν στο τέλος του 2018, διότι είχε κλείσει το ταμείο”.

Γενικότερη τοποθέτηση” η μειοψηφία της αντιπολίτευσης

Το λόγο έλαβε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος αναφερόμενος στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ανέγνωσε τους λόγους, που η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας καταψήφισε τα αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων η απόκλιση από τη δήλωση της δημοτικής αρχής ότι έως το τέλος του 2018 ο Δήμος δεν θα χρωστούσε ούτε ένα ευρώ, ενώ επίσης, παρά την αύξηση των δημοτικών τελών, η συρρίκνωση της δημοτικής συγκοινωνίαςοι ελλείψεις στους αθλητικούς χώρους, η έλλειψη φωτισμού, η κακή κατάσταση των δρόμων και το ζήτημα της ανακύκλωσης, με τον δημοτικό σύμβουλο να ζητά από τον Αντιδήμαρχο ένα σχετικό σχόλιο.

Ο κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι “ποτέ δεν είπαμε ότι θα έχουμε ξεχρεώσει τους προμηθευτές για όλο το 2018 μέσα στο 2018. Είναι φύση αδύνατον να γίνει και γραφειοκρατικά”, σημειώνοντας πως η μειοψηφία υπήρξε αιχμηρή, χωρίς όμως να “στέκουν” οι λόγοι καταψήφισης.

“Στα ΠΟΕ μας αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30 τιμολόγια - τα τελευταία του Οκτώβρη, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος - τα οποία έχει ξεκινήσει η Υπηρεσία και πληρώνει και φυσικά θα πληρώσει το μαζικό όγκο, μετά τη μεγάλη αναμόρφωση, που θα έρθει, λογικά, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Η δημοτική συγκοινωνία συρρικνώθηκε από το 2017. Ήταν μία επιλογή δική μου, σε συνεργασία με τον συνάδελφο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, διότι πραγματικά, εκείνη τη στιγμή, τα 480.000 ευρώ για το Δήμο ήταν δυσβάσταχτα”, υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά στους αθλητικούς χώρους ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως δεν είναι αρμόδιος να απαντήσει, αλλά δεν γνωρίζει και πού παρατήρησαν οι συνάδελφοί του τις ελλείψεις, για να κλείσει λέγοντας, πως “δεν νομίζω ότι η συγκεκριμένη μειοψηφία ήταν για τα τρίμηνα στοιχεία, ήταν μία γενικότερη τοποθέτηση”.

38% εκτέλεση στις επενδύσεις 10% στις μελέτες

Προκειμένου να καταστούν σαφείς οι θέσεις της μείζονος μειοψηφίας, ή όπως χαριτολογώντας ανέφερε “για να κάνουμε πιο ωραίο το μείγμα της αντιπολίτευσής μας, εφόσον δεν ικανοποίησε τον κ. Αθανασίου”, ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου, υπογράμμισε, ότι “ίσως καταντήσω γραφικός, αλλά είναι μία πραγματικότητα. Οι αριθμοί, ξέρετε, είναι αμείλικτοι. Μιλάμε για συγκράτηση δαπανών. Ξέρετε, αυτό δεν είναι καλό για την ελεύθερη οικονομία. Οι δαπάνες πρέπει να γίνονται, ώστε να γίνονται επενδύσεις”.

Συμπλήρωσε δε, πως “στα έργα είχαμε προϋπολογίσει λοιπόν 2.500.000 ευρώ ότι θα δαπανήσουμε, δαπανήσαμε 694.000, το οποίο σημαίνει 38% εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά και την ελεύθερη οικονομία του νησιού. Στις μελέτες είχαμε προϋπολογίσει 538.000 ευρώ, δαπανήσαμε μόνο 55.000, ήτοι εκτέλεση 10% και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ροή του χρήματος στην ελεύθερη οικονομία που ζούμε και στην αγορά του νησιού μας”.

Σχετικά με την απόρριψη του ισχυρισμού, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, περί καμίας οφειλής έως το τέλος του 2018, ο κ. Γιαλόγλου σημείωσε, πως “όσον αφορά, ότι δεν δηλώσατε ποτέ το 1.000.000 ευρώ, ότι θα το έχουμε καλύψει για τις οφειλές, αυτό περιλαμβάνεται αυτούσιο στη στοχοθεσία του προϋπολογισμού, όπως αυτός καταρτίστηκε για το έτος 2019”.

Ανεβασμένοι σε σχέση με το παρελθόν οι δείκτες”

Στα παραπάνω, ο κ. Αθανασίου παραδέχτηκε την επαρκέστερη κάλυψη των επιχειρημάτων της μειοψηφίας, ενώ έδωσε το λόγο στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Φραγκίσκο Βακόνδιο, προκειμένου να απαντήσει στα όσα ανέφερε ο κ. Γιαλόγλου περί απορροφητικότητας έργων και μελετών, με τον κ. Βακόνδιο να επισημαίνει, πως “οι δείκτες είναι πολύ περισσότερο ανεβασμένοι σε σχέση με το παρελθόν και δείχνουν, ότι στο κομμάτι των έργων πραγματικά κάτι έχει αλλάξει. Αντίστοιχα, το 2013, στο τελευταίο τρίμηνο, ο δείκτης των δημοσίων επενδύσεων, ήταν στο 17%. Αυτό δείχνει, ότι πολύ περισσότερα έργα γίνονται και υπάρχει απορρόφηση και πρέπει να σκεφτούμε, ότι υπάρχουν και πολύ μεγαλύτερες εκπτώσεις”.

Έκλεισε μάλιστα λέγοντας, πως “αυτή τη στιγμή, ο δείκτης των μελετών, είναι από τους υψηλότερους συντελεστές σε όλη την Ελλάδα”, με τη μείζων μειοψηφία να ζητά αποδείξεις για τέτοιου είδους ανακοινώσεις.