Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

  • Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2019 - 06:23

Στα ίδια περίπου περυσινά επίπεδα, με οριακά ανοδικές τάσεις, εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού το 2019, σύμφωνα με μετρήσεις στις οποίες προέβη το ΙΝ.ΕΜ.Υ - ΕΣΕΕ την περίοδο 22-23 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Η ραγδαία άνοδος της τιμής των οπωροκηπευτικών, λόγω των φετινών άσχημων καιρικών συνθηκών των τελευταίων μηνών - συχνές & έντονες βροχοπτώσεις - αντισταθμίστηκε από τις φθηνότερες, σε σχέση με το περυσινό Πάσχα, τιμές των κρεατικών.

Στα 93 ευρώ το κόστος του  πασχαλινού τραπεζιού

Από την έρευνα προκύπτει ότι το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων για το 2019 κυμαίνεται στα 93,0 ευρώ έναντι 92,7 ευρώ το 2018, καταγράφοντας οριακή αύξηση κατά 0,3%. Η εκτίναξη του κόστους των οπωρολαχανικών εξαλείφθηκε από τις φθηνότερες τιμές των κρεατικών, με τα φρούτα και τα προϊόντα Supermarket να διαδραματίζουν δευτερεύοντα ρόλο στη μεταβολή του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού μεταξύ των δύο ετών.

Υποχώρηση της τιμής των αμνοεριφίων

Ειδικότερα και βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η υποχώρηση των τιμών του αρνιού και του κατσικιού (-3,2% και -6,0%), απορρόφησε  την αύξηση της τιμής του κοτόπουλου (+9,0%), με αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική υποχώρηση της τιμής των κρεατικών κατά 2,7%.

Ραγδαία αύξηση στις τιμές των οπωροκηπευτικών λόγω καιρικών συνθηκών

Όπως επισημάνθηκε προηγουμένως η ραγδαία άνοδος των τιμών σε όλα σχεδόν τα οπωροκηπευτικά προϊόντα - μεσοσταθμική αύξηση περίπου 28% - οφείλεται στις, παρατεταμένης διάρκειας, αντίξοες καιρικές συνθήκες, με συνέπεια η μειωμένη/ανεπαρκής παραγωγή να αδυνατεί να καλύψει τη συνήθη για τη διανύουσα εορταστική περίοδο αυξημένη ζήτηση.

Χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές τα προϊόντα Supermarket

Όσον αφορά στα προϊόντα Super market που πλαισιώνουν το πασχαλινό τραπέζι, η μεσοσταθμική αύξηση οριοθετείται σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,0% (+0,9%), με τις καταγραφείσες τάσεις να είναι μεικτές, χωρίς να σημειώνονται αξιόλογες ανοδικές ή πτωτικές μεταβολές.

Δήλωση του Προέδρου της ΕΣΕΕ, κ. Γιώργου Καρανίκα

«Το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από τις ανοδικές τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων. Η υποτονική μέχρι στιγμής ζήτηση για προϊόντα κρέατος έχει κρατήσει χαμηλά το επίπεδο των τιμών τους, τάση η οποία αναμένεται να διαφοροποιηθεί τόσο όσο πλησιάζουμε στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας όσο και εξαιτίας της καταβολής του δώρου Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Προτεραιότητα του εμπορικού κόσμου, δεδομένης της περιορισμένης διάρκειας της εορταστικής πασχαλινής περιόδου αλλά και της δυσκολίας διάθεσης σημαντικού μέρους του εισοδήματός του καταναλωτικού κοινού στην πραγματική οικονομία, αποτελεί η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης των αναγκών των πελατών μας. Καλή Ανάσταση - Καλό Πάσχα».

Έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ

Από την πλευρά του τοΥπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ενημερώνει ότι η πολιτική ηγεσία του, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών με υγιή, ασφαλή και υψηλής ποιότητας τρόφιμα και να εξαλειφθούν φαινόμενα παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού ως προς την προέλευση των τροφίμων («ελληνοποιήσεις»), μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ πραγματοποιεί εν όψει της περιόδου του Πάσχα εντατικούς και έκτακτους ελέγχους στα στάδια της εισαγωγής, διακίνησης και λιανικής πώλησης των νωπών οπωροκηπευτικών σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι σήμερα, διενεργήθηκαν 382 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και διακινούμενα φορτία και διαπιστώθηκαν 156 μη συμμορφώσεις, για τις οποίες δρομολογείται η επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Βασική επιδίωξη του ΥΠΑΑΤ είναι ο συνεχής και στοχευμένος έλεγχος της αγοράς, ειδικά σε περιόδους όπου παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία κλίματος πρόληψης και συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία.