Ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις

Οι Κυκλαδίτες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι

  • Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2019 - 10:01

Το μείζων θέμα στα Νησιά μας, το τελευταίο διάστημα, είναι των χορτολιβαδικών και δασικών εκτάσεων οι οποίες αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για τις εν λόγω εκτάσεις δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση ή αγοραπωλησία ακινήτου που να εμπεριέχει έκταση χαρακτηρισμένη ως χορτολιβαδική ή δασική. Δεν μπορεί να γίνει η μεταγραφή αυτών! Επίσης σοβαρό θέμα υπάρχει στην έκδοση οικοδομικών αδειών σε αυτές τις εκτάσεις.

Ο Σύλλογος μας ζητούσε και ζητά να γίνει χρήση του τεκμηρίου κυριότητας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του άρθρου 62 του Ν.998/1979, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ.1 του άρθρου 37, του Ν.4280/8.8.2014 (ΦΕΚ 159Α'). Συγκεκριμένα οι εκτάσεις της παρ. 5 εδαφ. α΄ και β΄, ιδιαίτερης κατηγορίας, είναι οι εκτάσεις χορτολιβαδικής μορφής και εφαρμόζονται και γι’ αυτές τα προβλεπόμενα στον ν. 4389/16, δηλ. και η παρ. 7 του άρθρου 3 του ν. 998/79 όπως προστέθηκε με την παρ. 1 του αρθρ. 154 του ν. 4389/16. Η πρόσφατη (υπ. Αριθμ. 182363/2395/13-5-2019) απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σ.Φάμελλου, αναφέρεται στα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας έκτασης ,ως χορτολιβαδικής και επισημαίνει ότι οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρυγανώδη βλάστηση, με κάλυψη πάνω από 15% χαρακτηρίζονται ως χορτολιβαδικές ς της παρ 5α του άρθρου 3 του ν.998/79. 

Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η εν λόγω απόφαση ΔΕΝ επιλύει το πρόβλημα των νησιωτών. Οι Κυκλαδίτες εξακολουθούν να είναι ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ διότι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις εξακολουθούν να κατατάσσονται στις Δασικές εν γένει εκτάσεις. Εξακολουθεί να υφίσταται σημαντική απαξίωση της αναπτυξιακής προοπτικής στα νησιά μας. Χιλιάδες πολίτες στις Κυκλάδες εξακολουθούν να υφίσταται τον κίνδυνο να απολέσουν οριστικά τις περιουσίες τους για τις οποίες έχουν φορολογηθεί και εξακολουθούν να φορολογούνται.

Οι επενδυτές χάνουν τις επενδύσεις τους. Εν ολίγοις το πρόβλημα είναι ΕΔΩ, εξακολουθεί να υφίσταται και πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν με την δέουσα σοβαρότητα. Η ασφάλεια των συναλλαγών και η θεμελιώδης εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος έχει ήδη υποστεί βαρύ πλήγμα. Οι πατρογονικές εκτάσεις δεν είναι προεκλογικό παιχνίδι. Όλοι μας ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.