Ανάπτυξη της διεθνούς κρουαζιέρας στις Κυκλάδες από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Με ρώτα τα νησιά που υστερούν στην κρουαζιέρα κινήθηκε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, διοργανώνοντας ένα ταξίδι γνωριμίας των υπευθύνων στελεχών των μεγαλύτερων εταιρειών πολυτελούς κρουαζιέρας με εναλλακτικούς προορισμούς στις Κυκλάδες, πέραν των ήδη καταξιωμένων.

Ένας σχεδιασμός και μία ενέργεια εκ μέρους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, που ανοίγει την προοπτική προσέγγισης πολυτελών κρουαζιερόπλοιων σε νησιά των Κυκλάδων που μέχρι σήμερα δεν βρίσκονται στους προγραμματισμούς των μεγάλων εταιρειών.

Για πρώτη φορά στη χώρα σχεδιάστηκε ένα ταξίδι εξοικείωσης για νέους προορισμούς κρουαζιέρας, από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, την εταιρεία Gelasakis Shipping Agency, κεντρικό αντιπρόσωπο της Blue Star Ferries αλλά και κεντρικού πράκτορα της εταιρείας κρουαζιέρας Silversea Cruises και με τη συμβολή του εξειδικευμένου τεχνικού συμβούλου κ. Chris Nicolaides, εξωτερικού συνεργάτη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, από την εταιρεία ICCSCorp. με έδρα το Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Αυτός ο σχεδιασμός οδήγησε στο να συγκεντρωθούν υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών εταιρειών πολυτελούς κρουαζιέρας, τα οποία ταξίδεψαν, ξεναγήθηκαν και γνώρισαν νέους προορισμούς κρουαζιέρας, καθώς επισκέφθηκαν, βάσει του προγραμματισμού που είχε προηγηθεί από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, τα νησιά Σύρος, Πάρος, Νάξος, Αμοργός και Σίφνος.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, «πρόκειται για ιδιαιτέρως σημαντικά στελέχη της διεθνούς κρουαζιέρας, τα οποία επιχειρήθηκε να αναγνωρίσουν τα χαρακτηριστικά των νησιών που επισκεφθήκαμε, καθώς είναι τα άτομα αυτά που αποφασίζουν την ένταξη νέων προορισμών, οπότε έχουν τη δυνατότητα να δρομολογήσουν τα κρουαζιερόπλοια για προσεγγίσεις στα συγκεκριμένα νησιά».

Οι εταιρείες κρουαζιέρας, πλέον ψάχνουν για προορισμούς μικρότερους, αλλά μοναδικούς, που έχουν τα στοιχεία εκείνα που τους κάνουν να ξεχωρίζουν, οπότε «με το ταξίδι αυτό επιχειρήθηκε να έρθουν τα στελέχη αυτά σε επαφή με μικρότερα μεν νησιά, αλλά που διαθέτουν αξιόλογα στοιχεία, ικανά να τα κινήσουν το ενδιαφέρον του τουρισμού κρουαζιέρας».

Οι εταιρείες κρουαζιέρας που συμμετείχαν, μέσω των στελεχών τους, στο ταξίδι αυτό, ανήκουν σε μεγάλα επιχειρηματικά γκρουπ των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Αυστραλίας και συνυπήρξαν για μια βδομάδα σε εντατικό ταξίδι περιήγησης για τεχνική ενημέρωση. Πρόκειται για τις εταιρείες: Seabourn Cruises (μέλος της Carnival Corp.), Azamara(μέλος της Royal Caribbean Cruise Lines), Silversea Cruises (μέλος του ίδιου Ομίλου), Ponant Cruises και Scenic Cruises.

Παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών

Όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος του ταξιδιού, η εν λόγω ταξιδιωτική ενέργεια γνωριμίας με τα προωθούμενα νησιά ήταν ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Ρούσσος «οι εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό δεν είναι εύκολο να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των νησιών και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Όλα αυτά τα νησιά έχουν ιδιαιτερότητες και παρά του ότι το όνομα Κυκλάδες είναι στοιχείο προσέλκυσης τουριστικού ενδιαφέροντος, όμως το κάθε ένα έχει να δείξει πολύτιμα στοιχεία».

Το Επιμελητήριο σχεδίασε, με την αρωγή των Δημάρχων των νησιών, να αναδείξει αυτές τις ιδιαιτερότητες.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου «έγινε ένας συντονισμός με όλους τους Δημάρχους των νησιών και τους προέδρους των Λιμενικών Ταμείων για ν ρυθμιστούν όλα τα τεχνικά στοιχεία μίας άψογης υποδοχής και φιλοξενίας, ενώ οι εκπρόσωποι της κρουαζιέρας ξεναγήθηκαν σε κάθε νησί από επαγγελματίες ξεναγούς».

Όπως αναφέρει το Επιμελητήριο Κυκλάδων στη σχετική ενημερωτική του ανακοίνωση «Με τη βοήθεια επαγγελματιών ξεναγών παρουσιάστηκαν ειδικές διαδρομές ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που ανέδειξαν τις πιο σημαντικές τοποθεσίες και αξιοθέατα και το απίστευτο μωσαϊκό που συνθέτει τη μοναδική φυσιογνωμία του κυκλαδικού τοπίου. Έγιναν ειδικές παρουσιάσεις και αναφορές στις δυνατότητες που προσφέρει κάθε μέρος για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, έναν τομέα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους επισκέπτες της κρουαζιέρας, ενώ δόθηκε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη και προβολή του γαστρονομικού πλούτου και της κουζίνας των Κυκλάδων, κυρίως από τους χώρους εστίασης Aegean Cuisine, ως μέρος μιας αυθεντικής ταξιδιωτικής εμπειρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε προσπάθεια οργανωτικά το κάθε νησί να παρουσιάσει ένα μοναδικό και συμπληρωματικό το ένα με το άλλο προφίλ σαν προορισμός κρουαζιέρας, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες άμεσης ένταξης στα προγράμματα της κρουαζιέρας.

Συγκεκριμένα στη Σύρο, από όπου ξεκίνησε το ταξίδι, δόθηκε βαρύτητα στο ισχυρό στοιχείο το νησιού, που δεν είναι άλλο από τον πολιτιστικό του πλούτο, που αποτέλεσε και το στοιχείο αυτό για το οποίο την ξεχώρισαν τα στελέχη όλων των εταιρειών, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ότι το νησί διαθέτει ντόκο, οπότε δίνει τη δυνατότητα εύκολης προσέγγισης των κρουαζιερόπλοιων.

Στην Πάρο δόθηκε βαρύτητα στην Εκατονταπυλιανή, στον φυσικό πλούτο αλλά και στην εξόρυξη μαρμάρου.

Στη Νάξο, πέραν από τα μεγάλα αρχαιολογικής αξίας μνημεία του νησιού, όπως η Πορτάρα, ο ναός της Δήμητρας, δόθηκε βαρύτητα στην ανάδειξη της γαστρονομίας της.

Στην Αμοργό μάγεψε το μοναδικό μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, αλλά και η διαφορετικότητα της Αιγιάλης και των Καταπόλων, που φάνηκε να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον.

Στη Σίφνο, τονίστηκε η αγγειοπλαστική τέχνη, που είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού, ενώ ξεχώρισε η Χρυσοπηγή, όπως και οι οικισμοί. Σε όλα τα νησιά επιλέξαμε να αναδείξουμε μέσα από το δίκτυο του Aegean Cuisine, την γαστρονομία του κάθε νησιού.

Συμπεριλήφθηκε δε στο πρόγραμμα και η γνωριμία με την μουσική παρακαταθήκη που κάθε νησί διαθέτει, όπως για παράδειγμα στη Σύρο η κλασσική μουσική και το θέατρο Απόλλων συνδυάστηκε με το ρεμπέτικο και τον Μάρκο Βαμβακάρη, αλλά και στα άλλα νησιά επιδείχθηκαν τα παραδοσιακά νησιώτικα ακούσματα.

Συμπληρωματικά, σχετικά με τον προγραμματισμό του ταξιδιού, ο κ. Ρούσσος έκανε γνωστό ότι είχε σχεδιαστεί να γίνουν γνωστοί στα στελέχη των εταιρειών και παράλληλοι προορισμοί, που προσφέρουν ενδιαφέρον για τους επισκέπτες.

Όπως πληροφορεί δε το Επιμελητήριο Κυκλάδων «Πέρα από τις προκαθορισμένες επισκέψεις και λόγω του ότι η εταιρεία Ponant Cruises διαθέτει πλοία εξοπλισμένα με ελικόπτερα και υποβρύχια σκάφη και επομένως δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πλούτο και τα αξιοθέατα που κρύβει ο βυθός των νησιών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων ήρθε σε επαφή με τον Δήμαρχο της Κέας, ο οποίος και υποδέχθηκε την εκπρόσωπο της εταιρείας και οργάνωσε επί τόπου επίσκεψη και αυτοψία στην πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή των ναυαγίων».

Ο ενθουσιασμός φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα

Τα πρώτα αποτελέσματα άρχισαν να γίνονται αντιληπτά καθώς ήδη έχουν μπει τα νησιά αυτά ως επιλογές στις ακυρώσεις προγραμματισμών για φέτος το καλοκαίρι, οπότε θα κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα πολυτελή κρουαζιερόπλοια.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι έχει υπάρξει θετική ανταπόκριση, κατόπιν και του ενθουσιασμού που εκδήλωσαν τα στελέχη τους από το ταξίδι γνωριμίας τους με τους νέους προορισμούς, από τη φιλοξενία και τις δυνατότητες των νησιών.

Από κάποιες εταιρείες ήδη αποφασίστηκε να ενταχθούν στον προγραμματισμό τους όλα τα προαναφερόμενα νησιά, όμως οι σχετικές γνωστοποιήσεις των προγραμμάτων θα γίνουν όταν υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Αναφερόμενος στις περαιτέρω ενέργειες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, ο κ. Ρούσσος τόνισε ότι «Είναι σημαντικό το ότι άνοιξε επαφή του Επιμελητηρίου με τις εταιρείες κρουαζιέρας και πλέον μπορούμε κι εμείς από την πλευρά μας να εντείνουμε την οργάνωση σε κάθε νησί ώστε να πετύχουμε την αξιοποίηση τους ως προορισμών κρουαζιέρας».

 

 

Σχετικά αρχεία: