Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις στο νέο νομοσχέδιο

  • Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2019 - 06:12

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να θέτει τις βασικές προτεραιότητες, οι οποίες αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις.

Επαναφέρει τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση, με την κίνηση να προχωρήσει στην ακύρωση τους, όπως αυτές είχαν ήδη ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να τις επεκτείνει τις φοροελαφρύνσεις και στις πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

Μείωση ΕΝΦΙΑ από το 2019

Όπως ενημέρωσε σχετικά τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα είναι μεσοσταθμικά, κατά 22% από το 2019 και από τη συγκεκριμένη μείωση φόρου, δεν εξαιρείται κανείς!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάταξη του Σχεδίου Νόμου:

Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ, προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Για 60.000 μέχρι 70.000, μείωση 27%. Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%. Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%. Τέλος, για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, 10%.

Η μεγάλη αλήθεια όμως για την επαναφορά της μείωσης του ΕΝΦΙΑ με νέο νομοσχέδιο, στην ψήφιση του οποίου προχωρά άμεσα η κυβέρνηση, λέχθηκε από τον ίδιο τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος στην ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στην «ανακούφιση» εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, πρόσθεσε ότι «τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών».

Μείωση της μηνιαίας καταβολής στις 120 δόσεις

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για βελτίωση και διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου, καθώς η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.

Το επιτόκιο που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% που είναι σήμερα στο 3%, διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή, δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.

Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.

Με το παρόν Σχέδιο Νόμου καθίσταται σαφές ότι αυτή η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση θα είναι η τελευταία. Μετά τη λήξη της, θα υπάρχει ένα μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις.

Τροπολογία για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών

Τροπολογίες για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα νησιά και για αύξηση των μειώσεων στην πλειοψηφία των πολιτών εισηγήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων πρώην Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κα Παπανάτσιου τόνισε ότι το νομοσχέδιο προχωρά σε μικρές αλλαγές των διατάξεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ως επί το πλείστον δεν εισάγεται κάτι νέο. Σε ορισμένες δε κ των τροποποιήσεων, όπως στη μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στην ελάφρυνση του επιτοκίου, εφόσον πρόκειται για θετικές παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, η αντιπολίτευση δεν θα σταθεί απέναντι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε μεταξύ άλλων η κα Παπανάτσιου, κατέθεσε τροπολογία, που συνυπογράφουν Βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία προβλέπει δικαιότερη και αναλογικότερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, δίνοντας μεγαλύτερη έκπτωση στις μικρές και μεσαίες περιουσίες, με χώρο εξασφαλισμένο απ’ τον περιορισμό της έκπτωσης στις πολύ μεγάλες περιουσίες του 1.000.000 που ευνοεί η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της στήριξης των νησιωτών δε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και τροπολογία για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, των ακινήτων που αποτελούν την κύρια κατοικία νησιωτών, οι οποίοι ζουν μόνιμα σε νησιά της επικράτειας που αριθμούν λιγότερους από 1.000 κατοίκους.

Η κα Παπανάτσιου κάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ να αποδεχτεί τις δύο τροπολογίες, αποδεικνύοντας έμπρακτα αυτό που τελευταία ευαγγελίζεται , ότι δήθεν στηρίζει τη μεσαία τάξη και τα φτωχά κοινωνικά στρώματα.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, δήλωσε ότι «Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτέλεσε αντικείμενο των μέτρων ανακούφισης που είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2019 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Η πρωτοβουλία να είναι αυτή η πρώτη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποδεικνύει ότι τα ζητήματα της νησιωτικότητας και της καλυτέρευσης των συνθηκών ζωής των νησιωτών, εξακολουθούν να είναι θεμελιακά στην ατζέντα του κόμματος, όπως άλλωστε έχει αποδείξει με το έργο που άφησε τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια ως κυβέρνηση. Περιμένουμε η ΝΔ και το αρμόδιο Υπουργείο να κάνει δεκτή, χωρίς δεύτερη σκέψη, την εν λόγω ρύθμιση, αποδεικνύοντας και αυτή με την σειρά της, στην πράξη, τώρα και όχι με προεκλογικές κορώνες, την μέριμνα της στους ανθρώπους αυτούς που επιμένουν και ζουν στα μικρά και απομονωμένα νησιά της χώρας μας».