Αποτελεσματικός συντονισμός από το Λιμεναρχείο Σύρου για τις ταυτόχρονες αφίξεις και αναχωρήσεις των Blue Star 1, WorldChampion Jet και Blue Star Paros

Έκτακτα μέτρα για την ομαλή αναχώρηση

Καμία ταλαιπωρία για τους επισκέπτες το μεσημέρι της Κυριακής λόγω του ιδιαίτερου σχεδιασμού αποσυμφόρησης της παραλιακής ζώνης

Αποτελεσματική υπήρξε η αυξημένη παρουσία της Λιμενικής δύναμης της Σύρου στο λιμάνι της Ερμούπολης, χθες το μεσημέρι, με φόντο τις τρεις ταυτόχρονες αφίξεις πλοίων της Blue Star Ferries και της SeaJets για την εξυπηρέτηση του πρώτου μεγάλου κύματος αναχώρησης των καλοκαιρινών επισκεπτών που ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Υπό τον συντονισμό και την καθοδήγηση του Λιμενάρχη Σύρου, Γιάννη Βαμβακούση, η λιμενική δύναμη του νησιού ανέπτυξε ομαλά, έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα τόσο εντός, όσο κι εκτός του λιμένα Ερμούπολης, ώστε να είναι εφικτή – χωρίς προβλήματα και ταλαιπωρία – η εξυπηρέτηση των επισκεπτών της θερινής περιόδου.

Επί της ουσίας, από χθες ξεκίνησε σταδιακά να αναχωρεί το μεγάλο κύμα των επισκεπτών του Αυγούστου από το νησί της Σύρου, οι λιμενικές υποδομές του οποίου “δοκιμάζονται” αναφορικά με τον υψηλό αριθμών επιβατών που βρίσκονται στα στέγαστρα, αλλά και λόγω του τεράστιου όγκου οχημάτων και δικύκλων που μεταβαίνουν στο λιμάνι και παραμένουν σταθμευμένα ως την άφιξη των πλοίων.

Συγκεκριμένα, χθες, για μία ακόμη φορά η Σύρος διαχειρίστηκε έναν μεγάλο όγκο επισκεψιμότητας, χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία του Λιμενάρχη Σύρου και όλων των δυνάμεων της Υπηρεσίας, ενώ επικουρικά βοήθησε και η Αστυνομική δύναμη κατά τις ώρες αιχμής.

Τα πλοία που αφίχθησαν στο λιμάνι της Ερμούπολης για να εξυπηρετήσουν προς το λιμάνι του Πειραιά ήταν το Blue Star 1, το WorldChampion Jet καθώς και το Blue Star Paros, τα δύο εκ των οποίων δε, κατέπλευσαν ταυτόχρονα εντός του λιμένα.

Προηγήθηκε σύσκεψη. Επετεύχθη ο στόχος της μη συμφόρησης

Ειδικότερα, ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός επισκεπτών στο λιμάνι της Ερμούπολης προϋποθέτει πάντοτε άμεσα αντανακλαστικά αλλά κι έναν ξεχωριστό συντονισμό σε περιόδους μεγάλης επισκεψιμότητας, αφού οι υποδομές του νησιού έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες.

Δεδομένης της τρέχουσας καλοκαιρινής περιόδου και καθώς πλέον ξεκινά η αναχώρηση – σταδιακά – των καλοκαιρινών επισκεπτών, ο Λιμενάρχης Σύρου, συγκάλεσε προχθές έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του.

Στο πλαίσιο αυτής της κίνησης, ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν ο εκτελών χρέη Διοικητή – Αστυνομικού του Αστυνομικού Τμήματος Ερμούπολης, καθώς και οι δύο ναυτικοί πράκτορες Νίκος Βασιλικός και Κώστας Γαβιώτης, με σκοπό την ενημέρωση για την εφαρμογή ιδιαίτερων μέτρων τάξης κι ασφάλειας στη λιμενική ζώνη της πόλης και εντός του λιμένα.

Κατά τη συζήτηση, εκ μέρους του Λιμενάρχη Σύρου, Γιάννη Βαμβακούση παρουσιάστηκε ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός εξυπηρέτησης όσων αναχώρησαν με τα τρία πλοία που εκτέλεσαν τα μεσημεριανά δρομολόγια.

Ο εν λόγω σχεδιασμός αφορούσε πρώτον στην εκ περιτροπής μονοδρόμηση των οδών Ακτή Στρατάρχου Παπάγου και Εθνικής Αντιστάσεως, οι οποίες και εξυπηρέτησαν κατά τις μεσημβρινές ώρες άφιξης των πλοίων μόνο την είσοδο στο κέντρο της πόλης, με έξοδο από αυτή - δια της παραλιακής οδού -, οδού Κέας (Αθυμαρίτη) και Σταματίου Πρωίου, όπως επιτυχημένα είχε αποφασισθεί και κατά την περίοδο του Πάσχα.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η ταξιθέτηση και παραμονή, μέρους των αναμενομένων στο λιμάνι οχημάτων (περίπου 80), επί της Ακτής Καταδρομικού Έλλη (όπισθεν ΑΕΝ Σύρου), με σκοπό να μην προκληθεί συμφόρηση στο λιμάνι και τις λιμενικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για τα οχήματα που μεταφέρθηκαν ακολούθως με συνοδεία λιμενικής δύναμης εντός του λιμένα όταν ήρθε η ώρα της επιβίβασής τους στο πλοίο Blue Star Paros.

To συγκεκριμένο μέτρο λειτούργησε για πρώτη φορά εξαιρετικά αποτελεσματικά και προς όφελος της λειτουργίας του λιμένα, ενώ η κάθοδος στο ύψος του ΙΚΑ δεν συνάντησε μεγάλη συμφόρηση και τα οχήματα που αποβιβάστηκαν από τα πλοία διέρχονταν μέσω του λιμένα όπως πάντα και όχι από το kiss 'n' ride, όπως είχε αποφασισθεί εκτάκτως κατά την περίοδο του Πάσχα.

Τα παραπάνω μέτρα εφαρμόστηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία κατά τη χθεσινή ημέρα και τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των τριών πλοίων, με την παρουσία σε σημεία “κομβικά” του συνόλου της διαθέσιμης δύναμης του Λιμεναρχείου Σύρου, ενώ την επίβλεψη όλων είχε ο Λιμενάρχης Σύρου.

Εκτός αυτών, πρέπει να υπογραμμισθεί πως αστυνομική δύναμη υπήρξε και στην έξοδο του λιμανιού Ερμούπολης, που συνέδραμε βοηθητικά, ενώ επίσης, οι λιμενικοί έδωσαν προσοχή στη ροή των οχημάτων που ξεκίνησαν από την Ακτή Καταδρομικού Έλλη και κατευθύνθηκαν εντός του λιμένα, προκειμένου να αναχωρήσουν με το Blue Star Paros.

Επιπλέον, σημειώνεται πως μέρος του “παζλ” των κυκλοφοριακών μέτρων και εφαρμογής του σχεδιασμού του Λιμεναρχείου Σύρου, αποτέλεσε και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, το οποίο και διέθεσε κάποιους από τους άνδρες της ιδιωτικής υπηρεσίας φύλαξης του λιμένα κατά την παραμονή των επιβατών στα στέγαστρα αλλά και στον χώρο του kiss 'n' ride απέναντι από τον Επιβατικό Σταθμό Ερμούπολης.

Αξιοποίηση του δρόμου της Ακτής Καταδρομικού Έλλη και απόρριψη άλλων σεναρίων

Στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας της εφημερίδας με τον Λιμενάρχη Σύρου, τονίσθηκε κατηγορηματικά πως με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων λόγω της ταυτόχρονης άφιξης των πλοίων, δεν προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος ούτε στην είσοδο του λιμανιού της Ερμούπολης.

Πέραν της σταθερής παρουσίας λιμενικής και αστυνομικής δύναμης, ο κ. Βαμβακούσης υπογράμμισε πως, η επιλογή της αξιοποίησης της Ακτής Καταδρομικού Έλλη στο Νησάκι, ως χώρου προσωρινής αναμονής οχημάτων ως και τις 15.45 περίπου, λειτούργησε ευνοϊκά για το λιμάνι.

Τα περίπου 80 οχήματα που οδηγήθηκαν στον χώρο, έδωσαν “ανάσα” στην Ερμούπολη και εντός του λιμένα, αφού σε διαφορετική περίπτωση, όπως εξήγησε η ουρά αναμονής θα εκτεινόταν ως και πάνω από το ύψος του κτιρίου του ΙΚΑ, με συνέπεια την “παράλυση” της μίας κυκλοφοριακής κατεύθυνσης. “Ήμασταν σε εγρήγορση για όλα τα θέματα, αφού ο εν λόγω χώρος ήταν μακριά από το λιμάνι της Ερμούπολης” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαμβακούσης σχετικά με την αξιοποίηση του δρόμου όπισθεν της ΑΕΝ Σύρου, για τον οποίο εξήγησε πως “εκ των πραγμάτων αυτός ο δρόμος είναι διαθέσιμος, αφού είναι ο μοναδικός ελεύθερος χώρος”, καθώς είναι στη ζώνη εφαρμογής του κώδικα ISPS.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βαμβακούσης θέλησε να γνωστοποιήσει πως στη σύσκεψη εξετάσθηκαν κι άλλα εναλλακτικά σενάρια για το θέμα της αναμονής των οχημάτων για το πλοίο Blue Star Paros, όπως η αξιοποίηση του χώρου στάθμευσης στο “Καρνάγιο”, επιλογή που όμως κατηγορηματικά απορρίφθηκε.

“Σκέφτηκα να τα πηγαίναμε στο “Καρνάγιο” αλλά αυτό αυτομάτως αποκλείστηκε καθώς όλοι οι χώροι είναι κατειλημμένοι με οχήματα σταθμευμένα” σχολίασε σχετικά, ενώ όπως πρόσθεσε, αναποτελεσματικό θα ήταν και το μέτρο του προσωρινού “αποκλεισμού” της οδού Μπαρμπέτα που διέρχεται μπροστά από την είσοδο του Νεωρίου.

Θετική η εικόνα για τους επισκέπτες

O κ. Βαμβακούσης με φόντο το μεγάλο πρώτο κύμα αναχώρησης και τον αυξημένο όγκο επιβατών και οχημάτων, προχώρησε και σε μία σημαντική σημείωση αναφορικά με τις διαθέσιμες υποδομές της Σύρου στο ύψος του λιμένα της Ερμούπολης. “Όταν οι αφίξεις των πλοίων είναι ταυτόχρονες, έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση οχημάτων κι επιβατών. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις έχουν περιορισμένες δυνατότητες για να εξυπηρετήσουν” υπογράμμισε χαρακτηριστικά με αφορμή τον σχεδιασμό που απαιτήθηκε προκειμένου να “τρέξουν” ομαλά οι χθεσινές αναχωρήσεις και να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος.

Κατόπιν αυτών, πρέπει να τονισθεί επιπλέον, πως, ο άψογος συντονισμός της Λιμενικής Αρχής είχε σαν συνέπεια και την πρόκληση θετικής εικόνας για το νησί σε κάθε επισκέπτη, η πλευρά των οποίων κρίνει και αξιολογεί την ποιότητα της συνολικής παραμονής της στο νησί, από το πρώτο λεπτό άφιξης έως και το τελευταίο λεπτό αναχώρησης.

Τα στοιχεία των αναχωρήσεων του τελευταίου Σαββατοκύριακου

Την εικόνα της κίνησης στο λιμάνι της Ερμούπολης αποτυπώνουν με σαφήνεια τα στοιχεία και οι αριθμοί από το Λιμεναρχείο Σύρου.

Ειδικότερα χθες, υπήρξαν συνολικά τέσσερα δρομολόγια για Πειραιά. Με το Blue Star 1 λίγο πριν τις 3, ταξίδεψαν για Πειραιά 664 επιβάτες, ενώ μετακινήθηκαν 170 οχήματα και 23 δίκυκλα. Στο αμέσως επόμενο πλοίο το WorldChampion Jet επιβιβάστηκαν 460 επιβάτες, ενώ μετακινήθηκαν 55 οχήματα και 10 δίκυκλα. Επιπλέον, με το Blue Star Paros μετακινήθηκαν προς το λιμάνι του Πειραιά 1.148 επιβάτες, 140 οχήματα και 39 δίκυκλα, ενώ τέλος, το βράδυ της Κυριακής από το λιμάνι της Ερμούπολης αναχώρησαν με το πλοίο ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ 226 επιβάτες, 33 οχήματα και 12 δίκυκλα.

Συνολικά για την Κυριακή οι επισκέπτες που αναχώρησαν από τη Σύρο ανήλθαν στους 2.498, τα οχήματα σε 398 και τα δίκυκλα σε 84.

Άξια αναφοράς είναι και τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση του Σαββάτου 17/8. Πιο αναλυτικά για Πειραιά με το WorldChampion Jet αναχώρησαν 432 επιβάτες, 56 οχήματα και 9 δίκυκλα, με το Blue Star Paros 1.116 επιβάτες, 142 οχήματα, 40 δίκυκλα και 8 φορτηγά και με το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ 284 επιβάτες, 48 οχήματα, 12 δίκυκλα και 2 φορτηγά.

Συνολικά η κίνηση του Σαββάτου όσον αφορά στις αναχωρήσεις ήταν η ακόλουθη: 1.852 επιβάτες, 250 οχήματα και 61 δίκυκλα.

Ετικέτες: