Αίτημα του ευρωπαϊκού ξενοδοχειακού κλάδου για τις ηλεκτρονικές πληρωμές

Καθυστέρηση της εφαρμογής Ισχυρής Ταυτοποίησης Πελάτη

  • Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:26

Ο ευρωπαϊκός ξενοδοχειακός κλάδος καλεί τις εθνικές αρχές στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να καθυστερήσουν  την  εφαρμογή  της  Ισχυρής  Ταυτοποίησης  Πελάτη  (Strong  Customer Authentication), όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ).

Λόγω της αδυναμίας άμεσης ανταπόκρισης των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών και του εμπορικού κόσμου στην ενσωμάτωση της Ισχυρής Ταυτοποίησης Πελάτη στις  ηλεκτρονικές συναλλαγές, η Hotrec καλεί τις εθνικές αρχές να κάνουν χρήση της

ελαστικής περιόδου εφαρμογής και να μην εφαρμόσουν από 14 Σεπτέμβρη την Ισχυρή Ταυτοποίηση Πελάτη, όπως προβλέπεται στη σχετική οδηγία  της Ε.Ε. Το ζητούμενο είναι μια κοινή συμφωνία όλων των αρμόδιων αρχών στην Ε.Ε. με την ΕΑΤ για μια τελική προθεσμία και έναν ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την εφαρμογή  της Ισχυρής Ταυτοποίησης Πελάτη από όλους τους εμπόρους και τους παρόχους  υπηρεσιών πληρωμών.

«Η εφαρμογή της Ισχυρής Ταυτοποίησης Πελάτη στον τομέα της φιλοξενίας είναι μια τεράστια πρόκληση, καθώς οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βασίζονται σε πολλά επίπεδα διαμεσολάβησης και διαφοροποιημένων συναλλαγών, όπως π.χ. τα τέλη ακύρωσης. Επειδή οι τεχνικές λύσεις δεν είναι ακόμη διαθέσιμες σε πολλές περιπτώσεις, οι εθνικές αρχές θα καθυστερήσουν εκ των πραγμάτων την εν λόγω εφαρμογή",  δήλωσε ο Jens Zimmer  Christensen, Πρόεδρος της HOTREC.

Η HOTREC τονίζει επίσης ότι ο κλάδος της διαμονής αποτελεί μια διασυνοριακή βιομηχανία με υψηλό ποσοστό διασυνοριακών πληρωμών. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οι προθεσμίες για την εφαρμογή της Ισχυρής Ταυτοποίησης Πελάτη μεταξύ των κρατών-μελών θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε απόρριψη μεγάλου αριθμού έγκυρων συναλλαγών λόγω των διαφορών στο στάδιο της προετοιμασίας των υπευθύνων στα συστήματα πληρωμών στις διάφορες χώρες. Αυτή η απόκλιση  θα επηρεάσει  σε σημαντικό βαθμό τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές.

"Για να αποφευχθεί μια σημαντική οικονομική αναστάτωση στην τουριστική αγορά, πρέπει οι αρμόδιες  αρχές  και  η  ΕΑΤ  να  συμφωνήσουν  σε  ένα  πανευρωπαϊκό  οδικό χάρτη για να διασφαλιστεί η ομαλή και εναρμονισμένη μετάβαση στη συμμόρφωση με το καθεστώς της  Ισχυρής Ταυτοποίησης Πελάτη. Απαιτείται εναρμονισμένη μεταβατική περίοδος διάρκειας 18 μηνών", πρόσθεσε ο Christian de Barrin, CEO της HOTREC.