Υποχρέωση αναγγελίας του απασχολούμενου προσωπικού σε οικοδομικές εργασίες

Αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας

  • Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2019 - 06:13

Η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έρχεται να συμπληρωθεί από την απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, περί υποχρεωτικότητας της αναγγελίας του απασχολούμενου προσωπικού.

Αύξηση των οικοδομικών αδειών

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα προσωρινά στοιχεία, για τον μήνα Αύγουστο 2019, της Έρευνας Οικοδομικής Δραστηριότητας.

▪ Το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής-δημόσιας), κατά τον μήνα Αύγουστο 2019, στο σύνολο της χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.300 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 325,2 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.530,9 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 27,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 29,6% στην επιφάνεια και κατά 33,9% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

▪ Οι εκδοθείσες άδειες ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, κατά τον μήνα Αύγουστο 2019 ανήλθαν σε 1.295 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 324,3 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.526,7 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 28,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 35,3% στην επιφάνεια και κατά 37,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

▪ Οι εκδοθείσες άδειες δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας κατά τον μήνα Αύγουστο 2019, στο σύνολο της χώρας, ανήλθαν σε 5 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 0,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 4,2 χιλιάδες m3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για τον μήνα Αύγουστο 2019, είναι 0,3%.

▪ Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο 2018 έως τον Αύγουστο 2019, το  μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας  (ιδιωτικής-δημόσιας) με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 16.058 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3.584,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 15.689,4 χιλιάδες m3 όγκου. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Σεπτεμβρίου 2017 - Αυγούστου 2018 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 9,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 12,2% στην επιφάνεια και κατά 12,1% στον όγκο.

▪ Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Σεπτεμβρίου 2018 - Αυγούστου 2019, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 9,3%  στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 13,8% στην επιφάνεια και κατά 13,7% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Σεπτεμβρίου 2017 - Αυγούστου 2018. Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 3,7%.

▪ Το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2019, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 7,4% στον αριθμό των  οικοδομικών αδειών, κατά 2,4% στην επιφάνεια και κατά 2,6% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του έτους 2018. 

Κατά την ίδια περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2019 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, αύξηση  κατά  7,9%  στον  αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 3,9% στην επιφάνεια και κατά 3,5% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018.

Η οικοδομική άδεια αναφέρεται σε όλα τα είδη των οικοδομικών αδειών.

Δηλαδή τις οικοδομικές άδειες για νέα οικοδομή ή προσθήκη, επισκευή,  αναπαλαίωση, κατεδάφιση, περιτοίχιση, νομιμοποίηση, αναθεώρηση και τροποποίηση οικοδομής.

Υποχρέωση αναγγελίας απασχολούμενου προσωπικού

Για διασφάλιση της νομιμότητας στην αχαρτογράφητη και σημαντική περιοχή της αγοράς εργασίας των οικοδομοτεχνικών έργων, κάνει λόγο ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υποστηρίζοντας πως με την Υπουργική Απόφαση του μπαίνει τάξη, για πρώτη φορά, στα οικοδομικά και τεχνικά έργα, ιδιωτικά και δημόσια, μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής στην Εργάνη των απασχολούμενων σε αυτά.

Στην Υπουργική Απόφαση ορίζονται οι σαφείς υποχρεώσεις του εργοδότη  οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου σχετικά με την αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού στο καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, την απογραφή του οικοδομοτεχνικού έργου, την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) καθώς και την καταβολή των εισφορών.

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά:

«Μία ακόμα σημαντική παρέμβαση του Υπουργείου που ολοκληρώνεται με την παρούσα υπουργική απόφαση καθώς μπαίνει για πρώτη φορά τάξη σε ένα κρίσιμο πεδίο, αυτό των οικοδομοτεχνικών έργων, είτε αφορά δημόσια έργα είτε ιδιωτικά.

Ήταν μία πολύμηνη προσπάθεια στην οποία συνέβαλαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Εργασίας μέσα από την οποία  καταφέραμε να εντάξουμε στο ηλεκτρονικό περιβάλλον καταγραφής και ενημέρωσης του συστήματος Εργάνη, όλα τα οικοδομικά και τεχνικά έργα.

Πρόκειται για μία γκρίζα περιοχή της αγοράς εργασίας στην οποία υπήρχε έντονη αδιαφάνεια καθώς ήταν πολύ δύσκολη η παρακολούθηση και η καταγραφή της. Με την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε όλοι οι εργαζόμενοι των δημοσίων έργων θα αναγγέλλονται ηλεκτρονικά ενώ οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά έργα θα απογράφονται στο σύστημα Εργάνη.

Με αυτό τον τρόπο, για πρώτη φορά, μία έως τώρα αχαρτογράφητη περιοχή στην αγορά εργασίας, ενσωματώνεται στην Εργάνη και πλέον διαφυλάσσεται η νομιμότητα και η διαφάνεια και σε αυτό το κομμάτι της αγοράς εργασίας».

Η Υπουργική Απόφαση

Εργοδότης που απασχολεί προσωπικό για την εκτέλεση οικοδομικής εργασίας ή  τεχνικού έργου, υποχρεούται να αναγγέλλει το απασχολούμενο προσωπικό (εφεξής «Αναγγελία του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου» ή «Αναγγελία») στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» πριν την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης.

Για την εφαρμογή της απόφασης αυτής νοούνται: Ως οικοδομικές εργασίες και τεχνικά έργα, πάσης φύσεως εργασίες δόμησης (όπως ανέγερση, προσθήκη, μεταρρύθμιση, επισκευή ή κατεδάφιση κάθε φύσης κτισμάτων κλπ) και έργα που συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με το έδαφος, το υπέδαφος ή τον υποθαλάσσιο χώρο (όπως το οικοδομικό, υδραυλικό, ηλεκτρικό, λιμενικό, αεροδρομίων, κατασκευής ή συντήρησης οδών, ή μηχανολογικών εγκαταστάσεων, σιδηροδρομικό έργο, το έργο γεφυροποιίας, και το έργο υπαίθρου γενικά κλπ).

Από την εφαρμογή εξαιρούνται τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα με αυτεπιστασία και τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα κατά το σύστημα της αντιπαροχής, για τα οποία ισχύει το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού των κατ’ ελάχιστα απαιτουμένων ημερών εργασίας για την εκτέλεση οικοδομικού έργου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις Κανονισμού Ασφάλισης του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ο υπόχρεος συμπληρώνει όλες τις ενδείξεις, κάθε μέρα πριν την έναρξη απασχόλησης του προσωπικού. Τα  φύλλα αυτά υπογράφονται από τους απασχολούμενους και από τον υπόχρεο. Για κάθε υπόχρεο και κάθε  έργο  τηρείται  και  από  ένα Βιβλίο Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων».

Το Βιβλίο τηρείται στον τόπο εκτέλεσης του έργου με ευθύνη του υπόχρεου και τίθεται στη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όταν ζητείται.

Η ισχύς αυτής της Απόφασης αρχίζει από 1 Δεκεμβρίου 2019.