«ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»

Ρύθμιση «θηλιά» για τον εμπορικό κόσμο

Παρέμβαση από τον Εμπορικό Σύλλογο Μεσολογγίου στο Υπ. Εσωτερικών
  • Πέμπτη, 30 Ιουλίου, 2020 - 06:26

Αναστάτωση προκάλεσε σε εμπόρους της Αιτωλοακαρνανίας, η αλλαγή του νόμου που αφορά στα απλήρωτα τιμολόγια μεταξύ επιχειρήσεων και υπηρεσιών του δημοσίου. Πιο συγκεκριμένα, από το Ειρηνοδικείο που εκδικάζονταν μέχρι πρότινος οι εν λόγω αποφάσεις «μεταβιβάστηκαν» στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών.

Αυτό σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου Βασίλη Σπυρόπουλο: «είναι καταστροφικό. Τα έξοδα στο Ειρηνοδικείο ήταν 150 ευρώ, συνεπώς τον επιχειρηματία τον συνέφερε να διεκδικήσει τα χρήματά του και να δικαιωθεί. Τώρα, με αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο μήνα τα έξοδα πολλαπλασιάστηκαν. Χρειάζεται ακόμη και παράσταση δικηγόρου, κάτι που δεν ήταν απαραίτητο μέχρι πρότινος, συν τα έξοδα για να παραστεί ο επιχειρηματίας και ο δικηγόρος στην Πάτρα, που μαζί με αυτά που απαιτούνται στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών, μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 1.000 ευρώ. Με μαθηματική ακρίβεια ο επιχειρηματίας μπορεί να χάσει όλα τα χρήματα που του οφείλονται ή ένα μεγάλο μέρος, καθώς μιλάμε για «μικροποσά» που κατά κανόνα κυμαίνονται περί τα 1.000 – 2.000 ευρώ ή στην «καλύτερη» περίπτωση τα 3.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή ένας δήμος που οφείλει χρήματα σε έναν επιχειρηματία δεν πληρώνει απολύτως τίποτα στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών, ενώ ακόμη και να χάσει, έχει την δυνατότητα να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Μάλιστα, ήδη στην περιοχή, όπως αναφέρει ο κ. Σπυρόπουλος, βρέθηκαν επιχειρηματίες που δεν διεκδίκησαν τα χρήματά τους, καθώς διαπίστωσαν πως ουσιαστικά τα έχαναν, όλα λόγω των εξόδων που προκύπτουν από την αλλαγή του νόμου και την υποχρεωτική παράσταση στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών.

«Αυτό πρέπει να αλλάξει πάση θυσία. Τη στιγμή που οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν λόγω έλλειψης ρευστότητας, ήρθε ένας νόμος που αποτελεί «θηλιά» για εμάς. Ήδη αποστείλαμε έγγραφο στο Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του οποίου ζητάμε άμεσα την αλλαγή του νόμου και αναμένουμε ενημέρωση ευελπιστώντας σε θετικές εξελίξεις. Αντιληφθήκαμε πως κάτι άλλαξε μετά την λήξη της καραντίνας, όταν διαπιστώσαμε πως οι Ειρηνοδίκες δεν έβγαζαν αποφάσεις τέτοιου είδους, π.χ. σε υπόθεση Αιτωλοακαρνάνα συναδέλφου εμπόρου, ο οποίος διέθετε όλα τα νόμιμα και απαραίτητα έγγραφα και σε ηλεκτρονική μορφή και διαπιστώθηκε ότι έλειπε το έγγραφο της μη ανάρτησης των τεχνικών χαρακτηριστικών προϊόντος. Επαναλαμβάνω διέθετε όλα τα υπόλοιπα έγραφα νόμιμα και σε ηλεκτρονική μορφή. Μιλάμε δηλαδή για τέτοιου είδους υποθέσεις και με μικρά χρηματικά ποσά, που οδηγούν τον επιχειρηματία να χάνει τα χρήματά του ή να μπαίνει σε διαδικασίες και έξοδα που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα».

Κώστας Χονδρός