Αντιδρά ο Λογιστικός Σύλλογος Σύρου – Τήνου για την επίδοση μαζικών προστίμων σχετικά με την υποβολή “εκπρόθεσμων” ΜΥΦ αναφορικά με το έτος 2014

Άδικες φορολογικές επιβαρύνσεις σε επιχειρηματίες

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε λογιστές και επιχειρηματίες η κατάσταση της μαζικής αποστολής ειδοποιητηρίων κλήσεως σε ακρόαση, αλλά και η επίδοση καταλογιστικών πράξεων σε επιχειρήσεις αναφορικά με την υποβολή δηλώσεων ΜΥΦ “εκπρόθεσμα”, σχετικά με το έτος 2014.

Αν και εξ αρχής οι κατά τόπους Σύλλογοι και η Ομοσπονδία των λογιστών πανελλαδικά είχαν αναδείξει τα γραφειοκρατικά προβλήματα και τη δυσλειτουργία της σχετικής πλατφόρμας, ωστόσο σήμερα, τα θέματα αυτά, όχι μόνον δεν έχουν λυθεί, αλλά έρχονται να “μεταφραστούν” σε πρόστιμα προς τους επιχειρηματίες και μάλιστα στη διάρκεια της πανδημίας που έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές σε πολλούς εξ αυτών.

Ο ρυθμός αποστολής και επιδόσεως είναι καταιγιστικός γιατί στα τέλη Δεκεμβρίου (10/12/2020) παραγράφεται το δικαίωμα της φορολογικής αρχής για τον έλεγχο των υποθέσεων του έτους που έληξε στις 31/12/2014 και ως εκ τούτου, οι λογιστές και οι επιχειρηματίες έχουν βρεθεί σε μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για να αποδείξουν το δίκαιο της θέσης τους.

Σύμφωνα με όσα τονίζει σε σχετική ενημέρωσή του ο Λογιστικός Σύλλογος Σύρου – Τήνου, ήδη από τότε που άρχισε να ισχύει το μέτρο των ΜΥΦ πολλά έχουν γραφτεί τόσο για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν την εφαρμογή του μέτρου, όσο και για την λειτουργικότητά του, ωστόσο, όπως συμπληρώνουν το κράτος δεν έχει προβεί στη λύση αυτών των προβλημάτων.

Αναφορικά με το θέμα που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο οι λογιστές τοποθετήθηκε με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Λογιστικού Συλλόγου Σύρου – Τήνου, Γιώργος Δαέλης.

 

Μη χρηστή διοίκηση και γραφειοκρατική εμμονή”

Συγκεκριμένα, τα μέλη του Λογιστικού Συλλόγου Σύρου – Τήνου εξέδωσαν χθες την ακόλουθη λιτή ανακοίνωση, προκειμένου να εκθέσουν το πρόβλημα: “Aναγκαζόμαστε να κάνουμε την παρούσα δημόσια παρέμβαση μετά από σχετική ενημέρωση του συλλόγου μας για την μαζική αποστολή προστίμων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αφορούν την χρήση 2014. Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με μη λειτουργικές πλατφόρμες, αντικρουόμενες εγκυκλίους, χαμένες εργατοώρες και παρατάσεις επί παρατάσεων για να καλυφθούν τα κενά των κάθε λογής νόμων, εγκυκλίων και αποφάσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που άλλα αναφέρουν οι επίσημοι εκπρόσωποι της πολιτείας, άλλα δημοσιεύονται σε ΜΜΕ και δελτία τύπου και άλλα τελικά ισχύουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιχειρηματίες και ο κλάδος μας έρχονται αντιμέτωποι με τακτικές μη χρηστής διοίκησης και γραφειοκρατικής εμμονής. Είναι η πρώτη φορά, σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα και τα έσοδα των επιχειρήσεων έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, που η κρατική γραφειοκρατία έρχεται ναεπιβάλει πρόστιμα,ρίχνοντας το βάρος των δικών της λανθασμένων αποφάσεων στους επιχειρηματίες. Το έκτρωμα των ΜΥΦ χρησιμοποιείται την ύστατη στιγμή ενόψει παραγραφής για φοροεισπρακτικούς λόγους και την επίτευξη των στόχων του κάθε υπεύθυνου.

Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις πρακτικές, που δεν συνεισφέρουν στην φορολογική συμμόρφωση αλλά προσθέτουν επιπλέον βάρη στις επιχειρήσεις και αποτελούν αίτιες διένεξης με τον λογιστή φοροτεχνικό που τις υποστηρίζει. Για αυτό το λόγο, μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους της επικράτειας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, ζητάμε την άμεση επίλυση του ζητήματος των διαφορών στις ΜΥΦ συνολικά, με την άμεση διαγραφή όλων των πράξεων επιβολής προστίμων που έχουν καταλογιστεί και επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων, όσο και την ρύθμιση για μη συνέχιση κοινοποίησης πράξεων επιβολής προστίμων. Τονίζουμε ότι αυτό επιβάλλεται καθόσον, δεν υπάρχει ευθύνη από πλευράς των Λογιστών-Φοροτεχνικών και των επιχειρήσεων, πολύ δε περισσότερο, για το γεγονός ότι το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής αυτής της διαδικασίας”.

 

Εξ αρχής τα προβλήματα στην πλατφόρμα

Με φόντο τα παραπάνω, ο κ. Δαέλης υπενθύμισε πως “Το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε η αποστολή των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων και κάθε επιχείρηση έπρεπε να δηλώσει συνοπτικά το πλήθος των τιμολογίων που είτε είχε εκδώσει, είτε είχε λάβει με τους συναλλασσόμενους πελάτες ή προμηθευτές αντίστοιχα. Αυτό έγινε υποχρέωση το 2014 και άνοιξε μία νέα πλατφόρμα”. Ωστόσο, όπως εξήγησε, υπήρξε μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο “γιατί άλλαζαν τα δεδομένα που είχαμε και ζητούσαν από μηδενική βάση να φεύγουν τα τιμολόγια ενώ το παλαιότερο καθεστώς προέβλεπε τη διαδικασία για μεγάλα τιμολόγια”.

Σύμφωνα με όσα σχολίασε, “το σύστημα από την αρχή έβγαζε προβλήματα. Για παράδειγμα στέλναμε ένα αρχείο, καθυστερούσε η επεξεργασία του και αργούσε να το αποδεχθεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τότε και είχαμε συνεχώς προβλήματα.

Αποτέλεσμα ήταν να ζητάμε όλοι οι Λογιστικοί Σύλλογοι παρατάσεις”.

Μάλιστα με τις συγκεκριμένες παρατάσεις σημείωσε πως “φθάσαμε στον Ιανουάριο του 2016 και από αυτό και μόνον γίνεται κατανοητό πόσο προβληματικό ήταν το σύστημα, η συγκεκριμένη πλατφόρμα”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο τελευταίο αίτημα παράτασης το οποίο βάσει Υπουργικής απόφασης αφορούσε σε διάστημα διημέρου, λέγοντας πως, “σύμφωνα με αυτή την απόφαση, συνεχίσαμε να υποβάλουμε όλοι οι συνάδελφοι τα σχετικά αρχεία”. Ωστόσο, ο κ. Δαέλης ανέφερε πως προέκυψαν συγκεκριμένα προβλήματα.

“Το πρώτο είναι ότι η ανακοίνωση αυτή που είχε εξαγγείλει ο Υπουργός τότε δεν έγινε νόμος ποτέ και έμεινε αυτή η εκκρεμότητα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει αυτό το νομοθετικό κενό, το οποίο από τη στιγμή που έχει μείνει άλυτο, η ΔΟΥ πάτησε πάνω σε αυτό και στέλνει πανελλαδικά ειδοποιητήρια”. Σύμφωνα με όσα επεξήγησε, “βγήκαν δηλαδή εκπρόθεσμες περιπτώσεις που είχαν προωθηθεί σε αυτό το διήμερο”.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ακόμη πως, “Και να στέλναμε εμπρόθεσμα, την τελευταία ημέρα τη δήλωση, επειδή αργούσε να την επεξεργαστεί το σύστημα, μπορεί να τη δεχόταν μετά από δύο ημέρες. Και αυτές οι δηλώσεις έχουν κριθεί εκπρόθεσμες, για τις οποίες στέλνονται πρόστιμα”.

 

Οδηγούνται σε προσφυγές

Προχωρώντας σε γενικότερη τοποθέτηση για την έναρξη του συγκεκριμένου προβλήματος, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “αυτό ξεκίνησε από τα Γιάννενα, από όπου κι ενημερωθήκαμε” γνωστοποιώντας πως, “Έχουν γίνει παρεμβάσεις ακόμη και από την Ομοσπονδία αλλά και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος”.

Το περιεχόμενο αυτών των παρεμβάσεων όπως εξήγησε εστιάζει στο να διαγραφούν τα πρόστιμα. “Ζητήθηκαν να σβηστούν τα πρόστιμα που μπήκαν και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό” ανέφερε, λέγοντας πως, “οι συνάδελφοί μας στα Γιάννενα έχουν κάνει ενδικοφανείς προσφυγές και έχουν δικαιωθεί”.

Κληθείς να μιλήσει για το ύψος των προστίμων ο ίδιος εξήγησε πως, “στην καλύτερη περίπτωση τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ και μπορεί να φθάσουν μέχρι 2.000 ευρώ”, υποστηρίζοντας πως, δυστυχώς η τακτική που ακολουθείται έχει αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα.

“Είναι καθαρά φοροεισπρακτική η αντιμετώπιση γιατί αυτές οι δηλώσεις είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα” υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Δαέλης, λέγοντας πως, “Είναι η χειρότερη στιγμή για κάτι τέτοιο λόγω και της πανδημίας, εκτός από το ότι είναι άδικο”.

Ερωτηθείς ποια στάση θα ακολουθήσουν οι λογιστές και οι επιχειρηματίες, υπήρξε σαφής: “Θα μπλέξουμε σε ενδικοφανείς προσφυγές. Είναι μία διαδικασία ενστάσεων και θα πρέπει να “παρελάσουν” όλοι οι φορολογούμενοι από τη ΔΟΥ για να αθωωθούν. Έχουμε δεδικασμένα από τη ΔΟΥ Ιωαννίνων και έχουμε τα πρότυπα των προσφυγών που έγιναν και έχουν κερδηθεί. Μπλέκουμε σε μία διαδικασία χωρίς λόγο” επανέλαβε κατηγορηματικά.

Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, επισημαίνοντας πως εκτός των άλλων, δαπανώνται εργατοώρες άδικα από κάθε πλευρά επειδή δεν έχει υπάρξει δρομολόγηση λύσης στα γνωστά προβλήματα.