Αποτίμηση της καταναλωτικής κίνησης στα εμπορικά καταστήματα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, από τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου

Μείωση του εορταστικού τζίρου κατά 50%

Νέο οριζόντιο “λουκέτο” μέχρι 11 Ιανουαρίου και αίτημα του εμπορικού κόσμου της Σύρου για άνοιγμα της αγοράς στις - καθαρές επιδημιολογικά - νησιωτικές περιοχές

Πτώση του εορταστικού τζίρου σε ποσοστό 50% συγκριτικά με την κίνηση της περυσινής Χριστουγεννιάτικης περιόδου κατέγραψαν φέτος, τα εμπορικά καταστήματα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, δεδομένων των περιοριστικών μέτρων βάσει των οποίων λειτούργησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το “άνοιγμα” με τη μέθοδο click away, μπορεί να προκάλεσε μία ήπια καταναλωτική κίνηση στις εμπορικές οδούς και επιχειρήσεις της Σύρου, ωστόσο, πάγιο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου παραμένει η κανονική λειτουργία του λιανικού εμπορίου στο νησί, το οποίο καταγράφει μηδενικά κρούσματα της Covid-19.

Με αφορμή την οριζόντια αυστηροποίηση των κυβερνητικών μέτρων κατά της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα, που ξεκίνησε από χθες, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, ο οποίος προέβη αρχικά σε μία αποτίμηση της κίνησης στην τοπική αγορά κατά την εορταστική περίοδο.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο ίδιος υποστήριξε πως αν δεν ικανοποιηθεί άμεσα το “σενάριο” του ανοίγματος των καταστημάτων στις νησιωτικές περιοχές, τότε, ο Εμπορικός, θα επανέλθει με νέα παρέμβασή του προς την κυβέρνηση.

Ικανοποίηση δεδομένης της συγκυρίας

Με φόντο τη λειτουργία των καταστημάτων με τη μέθοδο “click away” το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου μετέφερε την εικόνα που αποκόμισε από την αγορά της Σύρου.

“Οι επαγγελματίες που ασχολήθηκαν σοβαρά με τη λειτουργία των καταστημάτων τους με τη μέθοδο της παράδοσης των εμπορευμάτων στην είσοδο, είδαν ανταπόκριση” ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας παράλληλα όμως, πως, “Βέβαια, συγκριτικά με πέρυσι διαπίστωσαν πτώση κατά 50%”. Στη λειτουργία των καταστημάτων, πολλά εκ των οποίων δεν διαθέτουν ακόμη ηλεκτρονικές σελίδες, εξήγησε πως, “Βοήθησε η προβολή των προϊόντων και στις σελίδες των καταστημάτων στα social media όπως στο facebook”.

“Ουσιαστικά συνάντησαν ανταπόκριση από τους καταναλωτές, όσοι παρέμεναν στα καταστήματά τους και εξυπηρετούσαν τον κόσμο με click away. Όλοι αυτοί οι καταστηματάρχες είδαν ένα θετικό αποτέλεσμα, δεδομένης πάντα της συγκυρίας, στην οποία βρισκόμαστε” επανέλαβε κατηγορηματικά, προσθέτοντας πως υπήρξε και μία μικρή μειοψηφία των καταστηματαρχών, που δεν ανταποκρίθηκε όπως οι υπόλοιποι έμποροι και διατήρησαν κλειστά τα καταστήματά τους, αναρτώντας μόνον τον τηλεφωνικό αριθμό τους.

“Αυτοί που είχαν ένα τηλέφωνο στην είσοδό τους – ένα 10 – 15% των καταστηματαρχών -, θεωρώ ότι δεν χειρίστηκαν καλά το θέμα” υποστήριξε ο κ. Αλεξανδρίδης, μιλώντας παρακάτω σχετικά με το αν – τελικώς - οι καταστηματάρχες είναι ικανοποιημένοι από την κίνηση της εορταστικής περιόδου.

“Από την επικοινωνία μου με τους καταστηματάρχες, ο τζίρος φέτος κατά την εορταστική περίοδο άγγιξε το 50% του περυσινού. Συζητώντας μαζί τους είδα ικανοποίηση, καθώς τα καταστήματα ήταν κλειστά για σχεδόν ενάμιση μήνα” σχολίασε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ακόμη πως, “Σίγουρα πήγαμε καλύτερα από άλλες πόλεις της χώρας, καθώς από την εικόνα που έχω, υπήρξε κατακόρυφη πτώση στις αγορές”.

Διαφορετική αντιμετώπιση για τα νησιά

Ερωτηθείς να τοποθετηθεί σχετικά με την κυβερνητική απόφαση αυστηροποίησης των μέτρων, που προβλέπει και το κλείσιμο του λιανικού εμπορίου μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, υπήρξε σαφής. “Εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να λειτουργήσει η Ελλάδα σε δύο ταχύτητες αυτή τη χρονιά. Υπάρχει επιφύλαξη στην Αττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα φοβούνται για μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού και δυστυχώς, μέχρι σήμερα, λόγω αυτών των δεδομένων παίρνει η μπάλα κι εμάς” ανέφερε, επικαλούμενος ασφαλείς πηγές για όσα δηλώνει, λέγοντας στη συνέχεια πως, “Το θέμα με τη νησιωτική Ελλάδα, το έχουν πολύ υψηλά στην ατζέντα τους και εξετάζουν σοβαρά να υπάρξει μία πιο χαλαρή αντιμετώπιση”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Αυτό άλλωστε ζητάμε κι εμείς εξ αρχής. Μία διαφορετική αντιμετώπιση των καταστημάτων στη νησιωτική Ελλάδα”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, γνωστοποίησε πως, “Πληροφορήθηκα επίσης ότι ξανά, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα κάνει rapid tests σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ώστε να δούμε πού βρίσκεται το κάθε νησί και κατόπιν να πάρουν τις αποφάσεις τους. Είναι σοβαρή η πληροφορία που έχω κι ελπίζω να γίνει πράξη”.

Ο ίδιος ολοκλήρωσε τη συγκεκριμένη απάντηση, εξηγώντας πως, “Χρειάζεται να πάρει ανάσα η αγορά”, χωρίς όπως πρόσθεσε να κινδυνεύσουν οι πολίτες. “Δεν ζητάμε τυφλά το άνοιγμα, αλλά με μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα” δήλωσε κατηγορηματικά.

Να διατηρηθεί η απαγόρευση μετακινήσεων

Στο πλαίσιο του σχολιασμού του, ο πρόεδρος θέλησε να σημειώσει πως για την προστασία των νησιωτών, πρέπει να διατηρηθεί απαραιτήτως το μέτρο της απαγόρευσης μετακινήσεων και να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι.

“Το θέμα με τα νησιά είναι να τηρηθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων και ο έλεγχος, ώστε να συνεχίσουμε να καταγράφουμε μηδενικά κρούσματα. Και πρέπει να φροντίσουν όλοι για τον έλεγχο αυτόν” υποστήριξε, λέγοντας ακόμη πως, “Το νησί μας εξακολουθεί να είναι καθαρό μέχρι σήμερα και αυτό δεν μπορούν να το παραβλέπουν οι κυβερνητικοί, όπως παρομοίως και για άλλες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδος”.

Μονόδρομος η λειτουργία με υγειονομικά πρωτόκολλα

Ερωτηθείς σχετικά με τη βούλησή του να λειτουργήσουν ενιαία οι Κυκλάδες αναφορικά με το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και από κοινού οι Εμπορικοί να πιέσουν την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου στα νησιά, ο πρόεδρος υπήρξε αποκαλυπτικός.

“Στις Κυκλάδες δεν έχουμε όλοι την ίδια θέση, ώστε να στείλουμε μία κοινή επιστολή, όπως είχα προαναφέρει. Έκανα επαφές με τα άλλα νησιά. Σε πιο μικρές πληθυσμιακά περιοχές, μέσω τηλεφωνικών παραγγελιών εξυπηρετούνται οι πολίτες. Επίσης, οι έμποροι καρπώνονται τη μείωση του 40% του ενοικίου και πλέον τις μεγάλες μειώσεις, έχουν και την επιστρεπτέα προκαταβολή και θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να επιβιώσουν” σχολίασε σχετικά, εξηγώντας πως, δυστυχώς, “Φοβούνται ότι αν ζητήσουν το πλήρες άνοιγμα, τα μέτρα στήριξης θα πάψουν να παρέχονται”.

Εκφράζοντας τη δική του άποψη, υποστήριξε πως, “Προσωπικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να κοιτάζουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος”. Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “Η Σύρος έχει έναν συγκεντρωτισμό στην Ερμούπολη και θα είναι χρήσιμο να μπορούν να λειτουργήσουν με μέτρα όλα τα καταστήματα. Καλοπροαίρετα ο καθένας πρέπει να κοιτάξει το καλό του τόπου του”.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, “Στην πρώτη επιστολή μας ζητούσαμε ακριβώς αυτό. Δηλαδή, το άνοιγμα με μέτρα γιατί δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες, δουλεύοντας διαδικτυακά εκτόξευσαν τους τζίρους τους”, ο κ. Αλεξανδρίδης πρόσθεσε πως, “Το θέμα είναι τί θα γίνει με τη ραχοκοκκαλιά της εθνικής οικονομίας”.

Υποστήριξε πως ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου επιμένει για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με μέτρα στις νησιωτικές περιοχές με μηδενικά κρούσματα, προσθέτοντας πως, “βλέπουμε ότι και στην Ευρώπη, δεν συμβαίνει το ίδιο όπως στη χώρα μας. Δηλαδή λειτουργούν με μέτρα ανά ζώνες”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο ίδιος σημείωσε πως, “Σίγουρα προέχει η υγεία και αυτό δεν το συζητάμε. Όμως δεν είμαστε στην ίδια μοίρα με μία περιοχή που μετρά καθημερινά πολλά κρούσματα. Αφού η νησιωτική Ελλάδα είναι καθαρή είναι μονόδρομος να λειτουργήσουμε με τήρηση πρωτοκόλλων. Αν χρειαστεί αυτό, θα το επαναλάβουμε με νέα γραπτή παρέμβασή μας προς την κυβέρνηση”.

Ο κ. Αλεξανδρίδης θέλησε τέλος να απευθύνει ευχές προς το σύνολο των πολιτών της τοπικής κοινωνίας, λέγοντας τα εξής: “Ευχαριστούμε τους καταναλωτές για τη στήριξή τους τις γιορτές και ευχόμαστε υγεία σε όλους και αντοχή για το επόμενο διάστημα”.