Συνέντευξη του προϊσταμένου της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού στις Κυκλάδες, Μιχάλη Παράβαλου για τη φετινή τουριστική σεζόν των νησιών σε καιρό πανδημίας

“Οι Κυκλάδες τουριστικά φέτος κάνουν την έκπληξη”

Ο ίδιος παραμένει στη θέση του για τρία ακόμη χρόνια, σύμφωνα με την απόφαση του Υπ. Τουρισμού

Εντυπωσιακή πορεία τουριστικά διαγράφουν φέτος οι Κυκλάδες, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού στον νησιωτικό νομό, Μιχάλη Παράβαλο, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα, για την τουριστική εξέλιξη και την πρόοδο των νησιών κατά την τρέχουσα καλοκαιρινή σεζόν, η οποία συνοδεύεται από την πανδημία.

Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζει ο ίδιος, παρά τις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε ο κορωνοϊός και η επιθετικότητά του, στον κλάδο της φιλοξενίας, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται τουριστικά έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, τηρώντας το σύνολο των πρωτοκόλλων, με αποτέλεσμα να διαμορφώνουν ένα ασφαλές πλαίσιο υποδοχής για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Ειδικότερα, ο κ. Παράβαλος ρωτήθηκε για την πρώτη εικόνα που έχει καταγράψει αναφορικά με την επισκεψιμότητα και τις πληρότητες στις Κυκλάδες μέχρι στιγμής, εκφράζοντας την έκπληξή του για τις υψηλές επιδόσεις των νησιών στις προτιμήσεις των τουριστών ενώ έδωσε απαντήσεις για την προσαρμογή των ξενοδόχων στα νέα πρωτόκολλα, αλλά και για την αναζήτηση ξενοδοχείων καραντίνας.

Επιπλέον, κλήθηκε να μιλήσει για τον αριθμό των ξενοδοχείων που λειτούργησαν φέτος στον νομό, καθώς επίσης ρωτήθηκε σχετικά και με την τελευταία απόφαση για την πρόσφατη επιβολή ενός μίνι lockdown στη Μύκονο.

Τέλος, ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού στις Κυκλάδες ρωτήθηκε ξεχωριστά για την πορεία της Σύρου, καθιστώντας σαφή την αισιοδοξία του για τη σταδιακή τουριστική ανάπτυξη του νησιού, καθώς όπως γνωστοποίησε υπάρχει ζήτηση για ανάπτυξη υποδομών, ενώ επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός νέων καταλυμάτων – μικρής δυναμικότητας – έχει ήδη ανοίξει τη φετινή σεζόν.

  • Συνεχίζετε στη θέση του προϊσταμένου της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού στις Κυκλάδες για τρία ακόμη έτη, μετά από σχετική προχθεσινή απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού. Πώς σχολιάζετε αυτήν την θετική εξέλιξη;

“Είναι κατ΄ ελάχιστο τριετής η θητεία. Έγινε κανονικά η διαγωνιστική διαδικασία και βγήκαν τα αποτελέσματα. Είναι τιμή μου που με εμπιστεύονται και το Υπουργείο και οι επιχειρηματίες για να είμαι στην υπηρεσία τους και το ίδιο να πω και για τους συναδέλφους μου στο γραφείο”.

  • Η πανδημία διαμόρφωσε πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις που καλείστε να τις αντιμετωπίσετε. Τί έχει αλλάξει συγκεκριμένα για εσάς αναφορικά με τις υποθέσεις που πρέπει να διαχειριστείτε;

“Έχουν αλλάξει τα πρωτόκολλα. Υπάρχει μία διαφορετική αντιμετώπιση σε όλη τη διαδικασία της φιλοξενίας από τους ξενοδόχους. Υπήρχε αβεβαιότητα και πέρυσι και φέτος για το πώς θα κυλήσει η χρονιά. Επίσης, σίγουρα έχουν δυσκολέψει τα πράγματα και στις μετακινήσεις και στα κρούσματα που παρατηρούνται και στα μέτρα που παίρνουμε. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά την κατάσταση που βιώνουν τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και οι πελάτες, οι οποίοι είχαν κλειστεί στα σπίτια τους λόγω καραντίνας και πλέον θέλουν να πάνε διακοπές. Πρέπει να φροντίζουμε για τα πρωτόκολλα και φυσικά έχουμε όλα όσα προκύπτουν από την εφαρμογή των αποφάσεων. Για παράδειγμα η Μύκονος έκλεισε για λίγο, πήγε καλά και έπρεπε να διαχειριστεί το νησί και εμείς, παράπονα επιχειρηματιών και πελατών. Ακόμη, στις υποθέσεις που μας απασχολούν είναι και τα ξενοδοχεία καραντίνας. Όλα αυτά έχουν προσθέσει περισσότερη δουλειά και ευθύνη. Πλέον, ο ελεύθερος χρόνος έχει σχεδόν “μηδενιστεί””.

  • Ποιες είναι οι διαπιστώσεις σας αναφορικά με το πρώτο διάστημα της τρέχουσας καλοκαιρινής περιόδου στα νησιά των Κυκλάδων;

“Το σύνολο των νησιών αυτή τη στιγμή πηγαίνει εκπληκτικά καλά. Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψω. Η εμπιστοσύνη που δείχνουν όλοι ο τουρίστες και οι εγχώριοι, αλλά και από το εξωτερικό είναι εντυπωσιακή. Πιστεύω ότι πλησιάζουμε πολύ τα νούμερα του 2019 στις Κυκλάδες. Είναι γνωστό πως εμείς εδώ στο νομό δεν ήμασταν εξαρτημένοι από την Αγγλία και από οργανωμένα πακέτα και μεγάλα, όπως ήταν άλλοι προορισμοί της χώρας – για παράδειγμα Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά – άρα, δεν έχουμε επηρεαστεί τόσο πολύ.

Και βέβαια έχει “ανοίξει” η Αμερική που αποτελεί σημαντική εξέλιξη επειδή ήταν μεγάλη αγορά για τη Μύκονο. Επίσης, έχουμε απευθείας πτήσεις από τη Μέση Ανατολή που είναι πολύ σημαντικό για τη Μύκονο και κατ΄ επέκταση και για τα γύρω νησιά. Αν συνυπολογίσουμε όλα τα παραπάνω, πηγαίνουμε καλά και αυτό είναι έκπληξη και για εμάς”.

  • Έχουν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα σχετικά με τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων και των καταλυμάτων. Πέρυσι υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων που παρέμειναν κλειστά. Φέτος τί συμβαίνει σε κορυφαίους προορισμούς που έχουμε στις Κυκλάδες, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του νομού;

“Νομίζω πως το σύνολο πια έχει ανοίξει. Πέρυσι υπήρχαν μεγάλα ξενοδοχεία και ένα σημαντικό ποσοστό αυτών που είχε μείνει κλειστό. Φέτος δεν ισχύει αυτό. Η ασφάλεια και τα πρωτόκολλα είναι σίγουρα πιο αυστηρά. Μεγάλος αριθμός προσωπικού έχει εμβολιαστεί αλλά όχι το ποσοστό που θα θέλαμε. Σήμερα όμως, σχεδόν το σύνολο των ξενοδοχείων έχει ανοίξει και είναι σε πλήρη λειτουργία. Ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 3-4% ίσως παρέμεινε κλειστό, αλλά αυτό δεν αφορά τόσο τις Κυκλάδες”.

  • Γίνεται πολύς λόγος για τα ξενοδοχεία καραντίνας. Στις Κυκλάδες υπήρξε δυσκολία στο να αναζητηθούν αυτά και να λειτουργήσουν κατά τον προβλεπόμενο τρόπο για να εξυπηρετήσουν τα νησιά;

“Στις Κυκλάδες έχουμε μικρά ξενοδοχεία σε μικρά νησιά. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις ξενοδοχεία που θα εξυπηρετήσουν και το νησί αλλά επί της ουσίας και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες, επειδή ουσιαστικά αυτό κάνουν.

Αυτήν τη στιγμή έχουμε ξενοδοχεία καραντίνας στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Ίο, στην Πάρο, στη Μήλο που βρήκαμε και εκεί, στη Σύρο, τη Νάξο και μάλιστα με αρκετές κλίνες σε μερικά από αυτά.

Υπήρχε μία έξαρση του ιού, η οποία φαινόταν πως θα υπάρξει και γι αυτό είχαμε ξεκινήσει τις προσπάθειες εγκαίρως για να βρούμε ξενοδοχεία καραντίνας. Θέλω να ευχαριστήσω τους επιχειρηματίες που δίνουν τα ξενοδοχεία τους για καταλύματα καραντίνας. Νομίζω πως στις Κυκλάδες είμαστε σε καλή κατάσταση. Έχουν εκδοθεί αρκετές προσκλήσεις προκειμένου να βρούμε κι άλλα, στα υπόλοιπα νησιά”.

  • Σίγουρα μία τουριστική επιχείρηση, ένα κατάλυμα και ένα ξενοδοχείο για να δουλέψουν, πρέπει να έχουν προσαρμοστεί πλήρως στα νέα μέτρα. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την τήρηση των πρωτοκόλλων;

“Σε μεγάλο ποσοστό στις Κυκλάδες, έχουν προσαρμοστεί. Πέρυσι στο νομό μας, βάλαμε μόνον 2 πρόστιμα σε περίπου 400 ελέγχους που κάναμε στα νησιά. Και αυτό καθώς δεν είναι εύκολο να κάνεις και ελέγχους πάνω σε δίμηνη λειτουργία και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη σεζόν.

Για φέτος δεν έχουμε ακόμη στοιχεία, αλλά όλα αυτά τα μέτρα έχουν ενσωματωθεί στη λειτουργία των ξενοδοχείων. Δεν είναι για τους επιχειρηματίες κάτι πρωτόγνωρο, όπως ήταν πέρυσι. Σε γενικές γραμμές σοβαρά προβλήματα δεν αντιμετωπίζουμε.

Προβλήματα διαπιστώνονται και αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι οικογενειακές ή προσωπικές και εκεί είναι λίγο χαλαρά τα πράγματα. Πρέπει να πω όμως, πως γίνονται ήδη αυστηρές συστάσεις. Πάντως, στα μεγάλα ξενοδοχεία και στις μεγάλες επιχειρήσεις δεν υπάρχουν τέτοια θέματα”.

  • Προσφάτως είδαμε την εφαρμογή της απόφασης για μίνι lockdown στη Μύκονο, γεγονός που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις και κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο. Πως θα σχολιάζατε τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία άλλαξε βέβαια μετά από μία εβδομάδα;

“Επειδή εκτιμώ πως όλες οι αποφάσεις βασίζονται πάνω σε επιστημονικά κριτήρια, προσωπικά δεν μπορώ να κρίνω τις αποφάσεις αυτές. Ο ρόλος μου είναι να εφαρμόζω τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση. Άρα, εκ του αποτελέσματος προφανώς και πέτυχε αυτό που εφαρμόστηκε, αλλά αυτό δεν μπορώ να το κρίνω προσωπικά”.

  • Ειδικότερα για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, πώς βλέπετε ότι εξελίσσεται η σεζόν; Τί εικόνα έχετε εισπράξει ως σήμερα;

“Επειδή κατοικώ στο νησί, αντιλαμβάνομαι πως η Σύρος πηγαίνει πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή, το νησί έχει μπει σε μία αναπτυξιακή πορεία εδώ και τρία χρόνια. Θεωρώ πως η Σύρος παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές και για επενδύσεις και τα καταλύματα που φτιάχνονται έχουν αυξητική τάση. Έχουμε επιχειρηματικό τουρισμό όλο το έτος πλέον και αυτό λόγω του ναυπηγείου που έχουμε στη Σύρο και λόγω των δημόσιων υπηρεσιών. Αυτό το κομμάτι του τουρισμού έχει αυξηθεί και ωφελεί τη Σύρο και τον χειμώνα. Έχουμε πληρότητες ξενοδοχείων και με εργατικό δυναμικό, αλλά και με στελέχη που μετακινούνται στο νησί για να κάνουν δουλειές. Θεωρώ πως έχουμε καλές προοπτικές και η κίνηση της θερινής περιόδου μέχρι σήμερα είναι η ευχάριστη έκπληξη.

Η Σύρος άργησε λίγο να ξεκινήσει, αλλά θεωρώ πως πηγαίνουμε καλά. Στις συζητήσεις με επιχειρηματίες και φίλους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, διαπιστώνω πως μιλάμε πλέον για εντυπωσιακές πληρότητες”.

  • Έχετε στοιχεία για τον ακριβή αριθμό νέων καταλυμάτων που έχουν ανοίξει στη Σύρο;

“Η πρώτη εντύπωση είναι ότι μπορούμε να μιλάμε για 30 νέα καταλύματα στο νησί. Άλλες χρονιές ψάχναμε ένα και δύο καινούρια καταλύματα. Φέτος μιλάμε για πολλά περισσότερα. Μικρής δυναμικότητας μεν, αλλά αν πούμε για έναν μέσο όσο 20 δωματίων, μιλάμε αμέσως για 600 νέες κλίνες. Νομίζω πως είναι σημαντικό αυτό για το νησί. Ακούμε και γίνονται αγοραπωλησίες πολλές, υπάρχουν ερωτήσεις για καταλληλότητα οικοπέδων για να δημιουργηθούν ξενοδοχεία. Άρα, βλέπουμε πως ένα κομμάτι που είχε μείνει πίσω, αυτήν τη στιγμή ξεκινά να “τρέχει””.

  • Γίνεται μία οργανωμένη προσπάθεια για τουριστική καθοδήγηση στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Θεωρείτε πως αυτή θα βοηθήσει το νησί ώστε να βρει έναν βηματισμό στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης;

“Βέβαια, εννοείται αυτό. Κάθε βοήθεια που υπάρχει, αρκεί να είναι ολοκληρωμένη κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. Δεν υπάρχει προσπάθεια, η οποία θα είναι αρνητική. Μπορεί να μην είναι πετυχημένο ένα αποτέλεσμα, αλλά αρνητικό δεν θα είναι.

Κάθε προσπάθεια οφείλουμε να τη στηρίζουμε και ευελπιστούμε να δούμε το καλύτερο δυνατό. Είχα μιλήσει με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, τον κ. Κουταβά και για την εταιρεία που θα αναλάβει το νησί, η οποία είναι μία πάρα πολύ καλή εταιρεία (σ.σ. Toposophy) και αυτή. Άρα, στην ουσία ελπίζουμε να δούμε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια και όλοι μας να είμαστε αρωγοί σε αυτήν. Τα αποτελέσματα θα φανούν”.

  • Πώς εκτιμάτε ότι θα κυλήσει η σεζόν το υπόλοιπο διάστημα του καλοκαιριού για τις Κυκλάδες;

“Υπάρχει σίγουρα το κομμάτι του Δεκαπενταύγουστου που μας προβληματίζει αλλά παράλληλα μας δημιουργεί αισιοδοξία, καθώς σίγουρα οι πληρότητες θα ανέβουν κι άλλο. Αυτό που πρέπει να δώσουμε σαν συμβουλή είναι πως επιβάλλεται όλοι να τηρούμε τα μέτρα, προκειμένου να περνάμε όσο περισσότερο ανέμελα αλλά και με ασφάλεια μπορούμε όλες τις διακοπές και να μην μετανιώσουμε για κάτι που μπορεί να προκύψει, εξαιτίας μέτρων και προστασίας που δεν λάβαμε οι ίδιοι. Να φροντίσουμε τόσο για εμάς, όσο και για τις οικογένειές μας. Εμένα προσωπικά η έκπληξή μου ήταν ότι έχουμε τόσο πολύ κόσμο. Είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτό και επειδή έχουμε πολύ λίγα παράπονα από πολίτες, αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο των επαγγελματιών είναι πολύ υψηλό”.