«ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ»

Ο φετινός Οκτώβριος ήταν τουριστικά για το Ρέθυμνο από τους καλύτερους της δεκαετίας

Ανοιχτές μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου παραμένουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες
  • Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021 - 06:22

Ο φετινός Οκτώβριος αναδεικνύεται τουριστικά ως ένας από τους καλύτερους της τελευταίας δεκαετίας με αυξημένες πληρότητες στα ξενοδοχεία, που κατά μέσο όρο φτάνουν το 65%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αν ξενοδοχειακή μονάδα μπορεί να υπερβαίνουν και το 70%. Τα νούμερα αυτά και μάλιστα εν μέσω πανδημίας γεμίζουν ικανοποίηση το σύνολο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο του νομού.

Ειδικότερα, με σημαντικές πληρότητες που φτάνουν το 60%, εξελίσσεται η τουριστική κίνηση στο Ρέθυμνο, τον Οκτώβριο ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι αρκετά μεγάλος είναι ο αριθμός των ξενοδοχείων -και ιδιαίτερα των μεγάλων μονάδων που παραμένουν ανοιχτά μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου- ενώ κάποια λίγα θα διατηρήσουν τις δυνάμεις τους μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου.

Τα πρωτεία στις αφίξεις διατηρούν, όπως καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, οι Γερμανοί και ακολουθούν Πολωνοί και Γάλλοι και λιγότερο οι Σκανδιναβοί, ενώ αυτό τον μήνα υπήρξε αύξηση των αφίξεων από τους Βρετανούς που τους προηγούμενους μήνες δεν ταξίδευαν.

Βασικό ρόλο στην άνοδο των τουριστικών αφίξεων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, παίζει το γεγονός ότι οι ανταγωνιστικοί μας προορισμοί έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι επισκέπτες να επιλέγουν με κριτήριο την υγειονομική ασφάλεια. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κρήτη τόσο πέρυσι όσο και φέτος ήταν υποδειγματική, τουλάχιστον από την πλευρά των ξενοδοχείων στην τήρηση των πρωτόκολλων.

Παράλληλα, οι επιχειρηματίες αναφέρουν πως η επιμήκυνση της σεζόν, σε μια περίοδο που ο τουρισμός ξεκίνησε πολύ αργά λόγω της πανδημίας, αποτελεί μεγάλο κέρδος για τους επιχειρηματίες καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε επίπεδο Κρήτης και Ρεθύμνου η σεζόν θα κλείσει στο 60 -65% της κίνησης και του τζίρου του 2019 τη στιγμή που το ποσοστό αυτό σε πανελλαδικό επίπεδο εκτιμάται στο 55%.

Με σημαντικές πληρότητες, που φτάνουν το 60%, εξελίσσεται η τουριστική κίνηση στο Ρέθυμνο τον Οκτώβριο, γεγονός που, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, τον καθιστά τον καλύτερο Οκτώβριο της τελευταίας δεκαετίας.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι αρκετά μεγάλος είναι ο αριθμός των ξενοδοχείων και μάλιστα μεγάλων μονάδων που παραμένουν ανοιχτά μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ κάποια λίγα θα διατηρήσουν τις δυνάμεις τους μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου. Τα πρωτεία στις αφίξεις διατηρούν, όπως καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, οι Γερμανοί και ακολουθούν Πολωνοί και Γάλλοι και λιγότερο οι Σκανδιναβοί, ενώ αυτό τον μήνα υπήρξε αύξηση των αφίξεων από τους Βρετανούς που τους προηγούμενους μήνες δεν ταξιδεύουν.

Η εικόνα αυτή ικανοποιεί ιδιαίτερα τον επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται στο κλάδο του τουρισμού, οι οποίοι εξεπλάγησαν ευχάριστα από την αυξημένη παρουσία επισκεπτών στον νομό το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου αλλά και από τη διατήρηση της σεζόν μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου. Όπως λένε σε επίπεδο Κρήτης και Ρεθύμνου η σεζόν θα κλείσει στο 60 -65% της κίνησης και του τζίρου του 2019, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία για τη σεζόν του 2022 για την οποία υπάρχουν ήδη αρκετές κρατήσεις. Ο στόχος είναι του χρόνου οι αφίξεις να φτάσουν το 75% του 2019.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή οι πληρότητες είναι από 65 έως 80% ανάλογα το ξενοδοχείο. Μιλάμε για έναν Οκτώβριο που είναι από τους καλύτερους μήνες και ίσως ο καλύτερος Οκτώβριος της τελευταίας δεκαετίας. Τα μεγάλα ξενοδοχεία διατηρούν πολύ καλές πληρότητες και θα κλείσουν την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβριο και κάποια από αυτά θα παραμείνουν και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου ανοιχτά, ενώ υπάρχουν και κάποια λίγα που θα κλείσουν στο τέλος Νοεμβρίου. Πετύχαμε δηλαδή με λίγα λόγια μια επιμήκυνση της σεζόν. Ο λόγος βέβαια είναι απλός. Τέτοια εποχή κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι πήγαιναν Αίγυπτο, Τυνησία και Τουρκία που ήταν φτηνοί προορισμοί. Φέτος δεν μπορούσαν να πάνε εκεί γιατί έχει πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού της τάξεως του 5-6%. Αυτός ήταν και ο λόγος που φέτος ήμασταν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις τους. Επίσης εμείς από την περυσινή χρονιά τηρούσαμε με ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αυτό φαίνεται πως λειτούργησε υπέρ μας. Πιστεύω ότι και του χρόνου θα έχουμε μια εξίσου καλή κίνηση παρότι τότε θα έχουν ανοίξει και άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί» και κατέληξε λέγοντας ότι: «Ελπίζω ότι φέτος θα κλείσουμε πανελλαδικά από 45-50% της κίνησης του 2019 και για την Κρήτη θα είναι 5-10% παραπάνω. Για του χρόνου υπολογίζουμε πανελλαδικά να φτάσουμε το 75% της κίνησης του 2019 γιατί η σεζόν θα αρχίσει αρχές Απριλίου και το τοπίο είναι ενθαρρυντικό διότι ήδη από τώρα μπαίνουν κρατήσεις για την επόμενη τουριστική περίοδο. Είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη χρονιά παρότι γνωρίζουμε ότι η πανδημία θα μας ταλαιπωρήσει οικονομικά μέχρι και το 2025 σύμφωνα με όλες τις μελέτες και όλες τις αναλύσεις που γίνονται».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μπάμπης Μπιρλιράκης, πρόσθεσε ότι: «Η εικόνα είναι θετική για τον Οκτώβριο καθώς κατάφεραν αρκετά ξενοδοχεία κυρίως μεγάλες μονάδες να μείνουν ανοιχτές ως και τις 10 Νοεμβρίου, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί ένα κέρδος συνολικό για τον τουρισμό. Ο Οκτώβριος εξελίχθηκε πολύ καλύτερος του αναμενόμενου. Εκτιμώ ότι πληρότητες της τάξεως του 60% ήταν εύκολο να αποκτηθούν τον Οκτώβριο που για τα δεδομένα του Οκτωβρίου δεν είναι και το πλέον σύνηθες φαινόμενο. Όλες οι εθνικότητες που είχαμε από τον Ιούλιο και μετά συνέχισαν και μέσα στον Οκτώβριο. Οι Άγγλοι έδειξαν ένα παραπάνω ενδιαφέρον σε σχέση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης σεζόν που ήταν πολύ χαμηλός, οι Γερμανοί συνεχίζουν να έχουν τα πρωτεία στις αφίξεις και ακολουθούν Πολωνοί και Γάλλοι και πολύ λιγότεροι οι Σκανδιναβοί, οι οποίοι διατηρούνται μέχρι τις 8-10 Νοεμβρίου. Ήδη έχουν αρχίσει να κλείνουν κάποια ξενοδοχεία, όμως είναι αρκετά εκείνα που διατηρούνται ανοιχτά μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου».

Απολογιστικά ο κ. Μπιρλιράκης υποστήριξε ότι σε επίπεδο Ρεθύμνου φέτος η χρονιά μπορεί να κλείσει σε ποσοστά 65-70% της κίνησης του 2019 «νομίζουμε ότι τα πράγματα τελειώνουν καλύτερα από όσο μπορούσαμε να τα προβλέψουμε τον Μάιο και τον Ιούνιο που ξεκινούσε η σεζόν. Σαφώς όμως ήταν τόσο ομιχλώδες το τοπίο και τόσο δύσκολα προβλέψιμο που όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά. Τα νούμερα πιστεύω ότι είναι στην Κρήτη και το Ρέθυμνο μεταξύ του 55-65% του 2019 σε σύνολο χρονιάς αρκετά ξενοδοχεία έχουν περάσει το 65% και πλησιάζουν το 70% του 2019», ανέφερε.

Αναφορικά με την επόμενη σεζόν έχει ολοκληρωθεί σε ότι αφορά τον προγραμματισμό, όπως πρόσθεσε ο κ. Μπιρλιράκης, εκφράζοντας την ευχή ότι η νέα σεζόν θα εξελιχτεί καλά και θα μπορέσει η κίνηση και ο τζίρος να φτάσει τα επίπεδα του 2019.

Ελπίδα Αριστείδου