“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: Οι ελπίδες στον τουρισμό

  • Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου, 2022 - 06:27

Σημαντικές ελπίδες στον τουρισμό και την επόμενη τουριστική περίοδο έχουν επιχειρηματίες του κλάδου, αλλά και η αγορά συνολικότερα, αφού στον τουρισμό, ειδικά στην Κρήτη απασχολούνται έμμεσα ή άμεσα εργαζόμενοι από δεκάδες συναφή επαγγέλματα.

Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής για τον τουρισμό στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, συνηγορούν στο γεγονός πως η σεζόν του 2022 θα είναι μία από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων, υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι θα υπάρξει και η αποκλιμάκωση της πανδημίας ως το Πάσχα.

Ήδη, σε αρκετά ξενοδοχεία της Κρήτης, οι πληρότητες για τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού είναι ιδιαίτερα υψηλές, χωρίς βέβαια αυτό να συνεπάγεται απαραίτητα και αφίξεις. Με δεδομένες μάλιστα τις «ευέλικτες πολιτικές» που εφαρμόζουν λόγω κορωνοϊού ξενοδόχοι και πράκτορες, ήδη από πέρυσι είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο, περίπου το 40% των προκρατήσεων να μην μετατρέπονται σε κρατήσεις. Φέτος ωστόσο αναμένεται, εκτός απροόπτου, αυτό το ποσοστό να είναι αρκετά χαμηλότερο, αν και ασφαλώς οι προβλέψεις παραμένουν επίφοβες, όταν η απρόβλεπτη εξέλιξη του κορωνοϊού αποτελεί βασικό ρυθμιστικό παράγοντα.

Στο μεταξύ, και ο κορυφαίος πάροχος ανάλυσης δεδομένων και πληροφοριών για τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο Mabrian Tecnhologies διαπιστώνει πως ειδικά η Πορτογαλία και η Ελλάδα εμφανίζουν, ήδη, αύξηση κατά μία και δύο ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα της αεροπορικής τους χωρητικότητας, σε σύγκριση με πριν την πανδημία, το 2019. Η Ισπανία και η Ιταλία από την άλλη πλευρά εμφανίζουν μειώσεις μόλις κατά 1% και 2%, αντίστοιχα, ενώ η Γαλλία παρουσιάζει πτώση σε διψήφιο ποσοστό 19%, σε σχέση με το  2019.

Πρέπει να τονιστεί ωστόσο το γεγονός πως με δεδομένο ότι για τις προκρατήσεις δεν απαιτούνται προκαταβολές, ενώ οι επιβεβαιώσεις μπορούν να υλοποιηθούν ακόμα και δεκαπέντε ημέρες πριν το ταξίδι, υπάρχουν αρκετοί δυνητικοί ταξιδιώτες που μπορεί να έχουν προχωρήσει σε δύο ή και τρεις προκρατήσεις σε διαφορετικές χώρες, για να επιλέξουν τον τελικό τους προορισμό λίγες ημέρες πριν.

Σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή προβλέπεται πως θα διαδραματίσει η υγειονομική κατάσταση στη χώρα, σε συνδυασμό ασφαλώς με τα περιοριστικά μέτρα και τις δυσκολίες εισόδου και παραμονής σε αυτή. Παρ’ όλα αυτά ωστόσο, εκτιμάται πως με όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν η Ελλάδα και η Κρήτη θα κερδίσουν τη φετινή χρονιά το στοίχημα.

Την ίδια στιγμή, σημαντικός κρίνεται και ο ρόλος του κέντρου του Ηρακλείου ειδικότερα, αναφορικά με την ενίσχυση του τουρισμού, το οποίο μετά από δύο και πλέον χρόνια προβλημάτων, δείχνει ότι μπορεί να επανακάμψει. Ήδη τα έργα που ολοκληρώνονται στην καρδιά της πόλης, σε συνδυασμό με την ανοικοδόμηση νέων ξενοδοχείων πόλης (τουλάχιστον δύο προετοιμάζονται στην καρδιά του Ηρακλείου) αποτυπώνει μια δυναμική που μπορεί να δώσει ξανά ζωή. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τον κορωνοϊό, το Ηράκλειο είχε γίνει «πρωταγωνιστής» αναφορικά με τα ξενοδοχεία πόλης, τα οποία είχαν σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη και φιλοξενούσαν πλήθος τουριστών, ακόμα και εκτός της «καθαρής» τουριστικής περιόδου.

Γιάννης Ζωράκης