Όλα όσα κατέκτησε το νησί και όσα στοχεύει να διατηρήσει και να πετύχει στο μέλλον

Απολογισμός τετραετίας για τον τουρισμό της Μήλου

Η θητεία του δημάρχου Μήλου, Μανώλη Μικέλη, ανανεώθηκε για την επόμενη πενταετία, με μεγάλη ευκολία και ήδη η Δημοτική Ομάδα, ετοιμάζεται να θέσει τα πλάνα της σε όλους τους νευραλγικούς τομείς. Ένας κομβικής σημασίας τομέας για τα νησιά είναι ο τουρισμός και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και στη Μήλο και πρόσφατα έκαναν ένα απολογισμό των τελευταίων 4 ετών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε στην επίσημη σελίδα του Δήμου.

Η αναφορά που γίνεται από τον Δήμο δείχνει ξεκάθαρα το αύριο. Μεταξύ άλλων αναφέρουν: "Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, προσαρμοζόμαστε στη ζήτηση και φροντίζουμε έγκαιρα με δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις μας να επιβεβαιώνουμε στην πράξη την καταξίωση της Μήλου με την ένταξή της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη."

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα

Τα πρόσφατα αλλά και των προηγούμενων ετών επίσημα στοιχεία αφίξεων αλλά, κυρίως, εσόδων, που καταγράφηκαν στη Μήλο αποτελούν την πλέον αδιάψευστη απόδειξη του βαθμού επιτυχίας προσέγγισης του ποσοτικού και του ποιοτικού στόχου του Δήμου στον τομέα του Τουρισμού. Το δίπολο «ποιότητα και ασφάλεια» αποτέλεσε διαχρονικά τον βασικό κορμό της επικοινωνιακής στρατηγικής του Δήμου Μήλου για την τουριστική προβολή του νησιού. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια υγειονομική συγκυρία ανέδειξε με πιο επιτακτικό τρόπο την ανάγκη προσφυγής σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού που, σε αυτή τη συγκυρία, εξυπηρέτησαν δύο στόχους: Αφενός τη διασπορά στο χώρο και στο χρόνο και αφετέρου την επαφή με τη φύση και με όσα η ίδια προσφέρει στον επισκέπτη.

Στη διάρκεια της πανδημίας η Μήλος ανέδειξε την εμβολιαστική κάλυψη με ρεπορτάζ ακόμα και από διεθνή δίκτυα ως πρώτιστο κίνητρο πραγματοποίησης ενός ταξιδιού και, εκ του αποτελέσματος, απέδειξε ότι αποτελεί πλέον παγκόσμιο προορισμό, πράγμα που φάνηκε τόσο από τις προτιμήσεις μεγάλων οίκων μόδας για φωτογράφιση όσο και από τις επιλογές διασήμων που την επέλεξαν ως τόπο διακοπών, αναμεταδίδοντας εικόνες και περιγραφές του νησιού στα εκατομμύρια των ακολούθων τους σε όλο τον κόσμο όσο και το γεγονός ότι ψηφίσθηκε ως το καλύτερο νησί για το 2021 σύμφωνα με το Travel and Leisure. 

Η στρατηγική του Δήμου Μήλου

Η στρατηγική του Δήμου Μήλου, συνεπώς, εναρμονίσθηκε πλήρως με τις επιταγές των καιρών που επιβάλουν, πέρα από την προβολή των σημαντικών στοιχείων του τουριστικού προϊόντος κάθε περιοχής, την ανάδειξη της υγειονομικής θωράκισης που αποτελεί στην εποχή μας βασικό κίνητρο για την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού. Χαρακτηριστικά τα εκτενή επιτόπια ρεπορτάζ του BBC και του ιαπωνικού ΝΗΚ. Η στροφή στις εναλλακτικές μορφές αποτέλεσε επίσης κύριο ζητούμενο που εξυπηρετεί και τον ποιοτικό στόχο αλλά και το βασικό για την εποχή ζητούμενο της επέκτασης στο χώρο και στο χρόνο. Και αυτό αναγνωρίστηκε τόσο από διεθνή Μέσα όσο και από κριτικές των ίδιων των επισκεπτών του νησιού. 

Διεθνή μέσα για την Μήλο

Σύμφωνα με τις κριτικές και αξιολογήσεις εκατομμυρίων χρηστών που συνέλεξε η μεγαλύτερη ταξιδιωτική πλατφόρμα στον κόσμο, Tripadvisor, κατά το δωδεκάμηνο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2021, και ανακοίνωσε στο πλαίσιο των Travellers’ Choice Awards για το 2022 στην ευρωπαϊκή κατάταξη περιλαμβάνονται η παραλία Κλέφτικο στη Μήλο (6η θέση), η παραλία Σαρακίνικο στη Μήλο (16η θέση) και η παραλία Φαλάσαρνα (21η θέση). Την ίδια στιγμή, τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας ανέδειξαν οι αναγνώστες της βρετανικής εφημερίδας Guardian, με τις περιγραφές τους να περιλαμβάνουν εντυπωσιασμό, αλλά ακόμα και συγκίνηση για τα ελληνικά τοπία. Στο σχετικό ρεπορτάζ ξεχωρίζει από τις Κυκλάδες η Μήλος που, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, συγκίνησε τους αναγνώστες της σημαντικής βρετανικής εφημερίδας. Παράλληλα, η Μήλος είναι το μοναδικό νησί των Κυκλάδων που εντάσσεται στην ετήσια λίστα με τα πέντε καλύτερα ελληνικά νησιά εναλλακτικού τουρισμού για το 2023. Αυτό ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης τουρισμού στην Ουτρέχτη το Griekenland.net, η δημοφιλέστερη ταξιδιωτική ιστοσελίδα της Ολλανδίας για διακοπές στην Ελλάδα, που έχει εκατομμύρια αναγνώστες.

Η Μήλος όμως παρουσιάζεται και ως τόπος για μόνιμη εγκατάσταση συνταξιούχων σύμφωνα με το International Living που δημοσιεύει τον Annual Global Retirement Index, με τα καλύτερα μέρη για να συνταξιοδοτηθεί κανείς, στα οποία περιλαμβάνονται και περιοχές της Ελλάδας και ως ιδανικός νησιωτικός προορισμός αναγνωρίζεται η Μήλος από το δημοφιλές, κυρίως στους νέους, παγκόσμιο δίκτυο Tik Tok. Όπως πρόσφατα δημοσιεύθηκε, η δημοφιλέστερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και φιλοξενίας βίντεο, μελέτησε και ανέδειξε τάσεις που προκύπτουν μέσα από όσα μοιράζονται και ανεβάζουν οι εκατομμύρια χρήστες του. Και η Μήλος ήταν το μοναδικό ελληνικό νησί που ξεχώρισε.

Ο στρατηγικός προσανατολισμός της Μήλου

Ο στρατηγικός προσανατολισμός της Μήλου εξακολουθεί να παραμείνει σταθερός στην ανάδειξη των θεματικών εκείνων πεδίων που προσφέρονται τόσο για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μίγματος όσο και για την επέκταση της εισροής επισκεπτών στο χρόνο για την αποφυγή φαινομένων υπερσυγκεντρώσεων που είναι δυνατόν να πλήξουν τη φήμη του επιπέδου υπηρεσιών του νησιού. Με την έννοια αυτή, θα συνεχιστεί η πορεία αξιοποίησης προωθητικών δράσεων που στοχεύουν στην ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που, πέρα από τον γαμήλιο και τον γαστρονομικό τουρισμό έδωσε έμφαση και στον αεροπορικό τουρισμό. Ειδικά για τον τελευταίο, σημειώθηκε πρόοδος μετά τις εποικοδομητικές επαφές με την κεντρική κυβέρνηση για την ένταξη της Μήλου στο πιλοτικό πρόγραμμα μαζί με την Αστυπάλαια και το Καστελόριζο. 

Ακόμα και στις επιδόσεις των εμπορικών πτήσεων υπήρξε πρόοδος, ωστόσο αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι η προσπάθεια για τη διατήρηση του καθεστώτος των εκτός ωραρίου πτήσεων μικρών αεροσκαφών με ταυτόχρονη ενίσχυση και του προσωπικού του αεροδρομίου. Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας , στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαϊου 2022, στο αεροδρόμιο της Μήλου πραγματοποιήθηκαν 204 πτήσεις με 2884 επιβάτες, κοντά

στις επιδόσεις της Νάξου που δέχθηκε 248 αεροσκάφη με 3.887 επιβάτες, ενώ στη

Σύρο προσγειώθηκαν 76 αεροσκάφη με 824 επιβάτες.

Οι νέοι τομείς ενδιαφέροντος

Οι προσπάθειες του Δήμου επικεντρώθηκαν και σε άλλους τομείς όπως το Remote working. Σε συνέχεια σχετικά με τη συνεργασία μας με το παγκόσμιο δίκτυο των Ελλήνων και Φιλελλήλων του εξωτερικού ( Global Hellenic Diaspora) που αριθμεί χιλιάδες μέλη σε όλο τον κόσμο, παρουσιάστηκαν σε ειδική τηλεδιάσκεψη στον επικεφαλής της οργάνωσης, Αναστάσιο Μίχο, γιατρό εγκατεστημένο στη Στοκχόλμη, οι δυνατότητες που προσφέρει το νησί ακόμα και για το remote working το οποίο τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της

οργάνωσης σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες επισκεπτών επιζητούν να γνωρίσουν τους τόπους που επισκέπτονται και να αποκτήσουν βιώματα για την ιστορία και τα λοιπά ενδιαφέροντα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, πέρα από την εξυπηρέτηση των βιωματικών στοιχείων που ενδιαφέρουν το νησί, έχει και το πλεονέκτημα ότι αφορά Έλληνες του εξωτερικού που, σε

αντίθεση με τους κατοικούντες στην Ελλάδα, έχουν υψηλά εισοδήματα και, λόγω καταγωγής, είναι πιο εύκολα προσβάσιμοι. Παράλληλα, οι ίδιοι, έχοντας ένα κύκλο φίλων της Ελλάδας σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, μπορούν να διαδώσουν τη φήμη ενός

προορισμού με διασφαλισμένη επιτυχία πειθούς.