Αμετάβλητα τα όρια συνταξιοδότησης για 3 χρόνια

  • Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου, 2023 - 10:19

Καμία μεταβολή δεν θα προκύψει στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μέσα στην επόμενη τριετία ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, με αποκλειστική δήλωση που έκανε στη «Ν».

Μετά τον σάλο που ξέσπασε για το θέμα, με καταγγελίες από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «κρυφή ατζέντα» της κυβέρνησης και με δεδομένο ότι ήδη τα όρια ηλικίας βρίσκονται στα 67 έτη, ο κ. Τσακλόγλου παρεμβαίνει επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τους νόμους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της επανεξέτασης των ορίων ηλικίας, η σχετική νομοθεσία υπάρχει από το 2010. Πιο συγκεκριμένα, η ακριβής δήλωση του υφυπουργού Εργασίας στη «Ν» έχει ως εξής: «Είναι ευνόητο ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για τον προσδιορισμό των ορίων συνταξιοδότησης, τον νόμο 3863 του 2010.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, από το 2024 και μετά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση τη μεταβολή του προσδόκιμου της επιβίωσης του πληθυσμού, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών.

Λόγω του ότι κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς η μεταβολή του προσδόκιμου της επιβίωσης στα 65 ήταν πολύ μικρή, δεν προβλέπεται καμία μεταβολή των ορίων συνταξιοδότησης κατά την επόμενη τριετία».

Μετά το 2027

Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι η όποια επανεξέταση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής της χώρας, θα πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση από το 2027 και μετά, όπως προβλέπει η ασφαλιστική νομοθεσία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αύξησης των ορίων ηλικίας, αν διαπιστωθεί στην πράξη ότι προκύπτει πρόβλημα λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος.

Βέβαια, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει σχετική αναλογιστική μελέτη, η οποία θα πρέπει να αξιολογηθεί από ειδικούς της Κοινωνικής Ασφάλισης και να αναλυθούν μια σειρά από δεδομένα, όπως είναι και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Σήμερα, τα όρια ηλικίας έχουν κλειδώσει σε δύο βασικές κατηγορίες: Οι εργαζόμενοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν είτε στα 62 έτη, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης (12.000 ένσημα), είτε στα 67 έτη, με συμπληρωμένη απλώς μια 15ετία (4.500 ένσημα).

Όλες οι προγενέστερες «ειδικές περιπτώσεις» συνταξιοδότησης έχουν καταργηθεί από το 2015 και μετά, καθώς τότε δόθηκε με νόμο το περιθώριο των επτά ετών για να «κλειδώσουν» τα βασικά όρια συνταξιοδότησης. Έτσι, από το 2022 και μετά ισχύουν οι ανωτέρω δύο βασικές προϋποθέσεις για χορήγηση σύνταξης, σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη» (ν. 3863/2010), για ενδεχόμενο ανακαθορισμό ορίων ηλικίας, ως χρονικό διάστημα αξιοποίησης επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί η δεκαετία 2011-2020.

Όμως, σε μεταγενέστερο χρόνο, το 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγινε μεταρρύθμιση των ορίων ηλικίας και δημιουργήθηκε ως βάση το 67ο έτος. Έτσι ήδη έχει ξεπεραστεί και καλυφθεί η συγκεκριμένη προϋπόθεση. Ενδεχόμενη επανεξέταση των ορίων ηλικίας, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, ακόμα κι αν γίνει το 2027, δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Άλλωστε, ακόμα κι αν αξιοποιηθεί η προβολή που έχει ήδη γίνει σε σχέση με το δημογραφικό -εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της χώρας θα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 3 εκατ. άτομα μέχρι το 2060-, αυτό είναι πρόβλημα που αναμένεται να επιδράσει στο ασφαλιστικό σύστημα σε βάθος χρόνων και όχι τόσο άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι σχετική παρέμβαση έγινε και από τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, που έσπευσε να υπενθυμίσει μέσω social media ότι η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής πραγματοποιείται από τα 65 έτη και άνω. Η αντιπολίτευση Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «κρυφή ατζέντα» της κυβέρνησης, αλλά και για κίνδυνο να αυξηθούν τα όρια ηλικίας, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος για ζητήματα εργασιακά και ασφαλιστικά Γιώργος Μουλκιώτης, επανέλαβε την πρόταση που έχει κατατεθεί και στο παρελθόν να καταργηθεί το «επίμαχο» άρθρο 11 του ν. 3863/2010, που αναφέρεται σε επανεξέταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

 

Πηγή: naftemporiki.gr