Εργοστασιακό Σωματείο Νεωρίου και Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων στρέφονται κατά του προέδρου του Ομίλου Νεώριον

Ευθείες βολές κατά Ταβουλάρη

  • Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 6 Σεπ. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Εργοστασιακό Σωματείο Νεωρίου και Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων καταδεικνύουν ως απόλυτα υπεύθυνο για την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ναυπηγείο της Σύρου τον πρόεδρο του Ομίλου Νεώριον, Νίκο Ταβουλάρη.

Με επιστολές που απέστειλαν και τα δύο συνδικαλιστικά όργανα στον πρόεδρο του Ομίλου, την οποία κοινοποίησαν σε πλειάδα συναρμόδιων υπουργών, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και τους επικεφαλής των δύο εκκλησιών, καθιστούν ως βασικό αυτουργό της απαξίωσης του ναυπηγείου, αλλά και της κωλυσιεργίας που παρατηρείται όσον αφορά στην πώληση του, τον Νίκο Ταβουλάρη.

Υψηλοί τόνοι αντίδρασης, απόδοση ευθυνών για κινήσεις σκοπιμότητας εκ μέρους του Ν. Ταβουλάρη και απαίτηση επίσπευσης της πώλησης του ναυπηγείου, ενώ στοχοποιούνται άμεσα και οι πρώην συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Εργοστασιακού, στους οποίους καταλογίζεται συμπαιγνία με τον πρόεδρο του Ομίλου, προς εξυπηρέτηση των προσωπικών του συμφερόντων ενάντια στους εργαζόμενους και την επιχείρηση.

Το «χρέος» του Νεωρίου

Και στις δύο επιστολές γίνεται λόγος στην αναφορά του κ. Ταβουλάρη για χρέος του Νεωρίου προς την μητρική ύψους 7,5 εκ. ευρώ και συγκεκριμένα «…το 1 € που τόσο είχατε διαφημίσει κατά καιρούς ότι δίνατε το Νεώριο, αφού το φορτώσατε με χρέος 70 φορές μεγαλύτερο της αξίας που το αγοράσατε. Και τελικά το 1 € το κάνατε 7.500.000 € με το περίσσιο θράσος και την πονηρία που σας διακρίνει», γράφεται στην επιστολή του Εργοστασιακού, που καταλήγει «Αφήστε λοιπόν τα επικοινωνιακά σας τεχνάσματα και καταλάβετε ότι από μία επιχείρηση που εσείς καταστρέψατε, δεν μπορείτε να απαιτείτε να πάρετε χρήματα για να ζήσετε εσείς, ο γιος σας και η οικογένειά σας».

Ανάλογη και η αναφορά του Εργατοϋπαλληλικού ότι «Για άλλη μια φορά μας εκπλήσσεις. Αφού και προκειμένου να κωλυσιεργήσεις τις διαδικασίες της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του Νεωρίου, εφευρίσκεις χρέος του Νεωρίου προς τη μητρική 7.500.000 €».

Και συνεχίζει κάνοντας αναφορά και στην εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του Νεωρίου «Κύριε Ταβουλάρη, ποτέ δεν δώσατε δάνειο στο Νεώριο. Αφήστε τα λογιστικά παιχνίδια που πιστεύετε ότι θα αποδείξετε πως το Νεώριο σας χρωστάει. Μην το τραβάτε άλλο γιατί δεν σας συμφέρει. Και μην θέλετε να μπλέξετε άλλους ανθρώπους στον δρόμο που χαράξατε. Αντίθετα, έχετε εισπράξει δεκάδες εκατομμύρια από την πώληση των ακινήτων του Νεωρίου. Γνωρίζετε ότι αυτά τα ακίνητα, με αγώνα οι τότε εργαζόμενοι κράτησαν στο Νεώριο για να αποτελέσουν αντίβαρο στην όποια επερχόμενη μελλοντική κρίση. Εσείς με κόλπο τα διαχωρίσατε από το Νεώριο, τα κάνατε άλλη εταιρεία, τα εντάξατε στην μητρική και στη συνέχεια τα πουλήσατε. Σταματήστε να παίζετε θέατρο, σταματήστε να κοροϊδεύετε την κοινωνία, τους εργαζόμενους και την κυβέρνηση. Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι και το νησί της Σύρου να ζητήσουν πίσω τα δεκάδες εκατομμύρια που πήρατε από την εκποίηση των ακινήτων, για τα οποία δεν δώσατε ποτέ λογαριασμό».

Αμφισβητούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον

Του καταλογίζεται μεθόδευση ενεργειών σε ότι αφορά ένα αμφισβητούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, με το Εργοστασιακό να αναφέρει «…παρακολουθούμε την υπέρμετρη προσπάθειά σας να βγάλετε προς τα Μ.Μ.Ε. μία άλλη πρόταση σαν αντιστάθμισμα μίας πραγματικής πρότασης που υπάρχει, για να μπερδέψετε για άλλη μία φορά τους πολιτικούς, τα Υπουργεία και όλους αυτούς που χρωστάτε», όπως και το Εργατοϋπαλληλικό «Πρέπει να ντρέπεσαι για την μεθοδευμένη υπονόμευση του Νεωρίου αφού εδώ και χρόνια έχεις βάλει σε εφαρμογή σχέδιο απαξίωσης και διάλυσής του, προκειμένου να το μετατρέψεις σε μια απλή μαρίνα με κάποιους άλλους μπροστά δήθεν ψευτοεπενδυτές, ώστε να περάσει στα χέρια του άλλου “άξιου και ικανού επενδυτή” του γιου σου».

Συμπληρώνει δε σε ότι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον ότι «Επίσης σας γνωρίζουμε για άλλη μια φορά ότι είναι εκ των ουκ άνευ, ότι η πρόταση αγοράς θα εμπεριέχει την εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της αγοράς της Σύρου και τις θέσεις εργασίας. Και αυτό γνωρίζουμε και γνωρίζετε κι εσείς, ότι συμπεριλαμβάνεται στην μοναδική ολοκληρωμένη πρόταση που υπάρχει. Σταματήστε λοιπόν να κωλυσιεργείτε…Για άλλη μια φορά σας γνωρίζουμε, ότι πρόταση που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο  κρύβει συμβολή Ταβουλάρη ή συνεργατών του, δεν θα περάσει στη Σύρο. Σε καλούμε έστω για μία φορά να φερθείς έντιμα και να υπογράψεις την πώλησή του, απελευθερώνοντας τους εργαζόμενους και το νησί της Σύρου από μια αρνητική, αρρωστημένη κατάσταση».

Εμπαιγμός για την εξασφάλιση των δεδουλευμένων

Αντίδραση προκάλεσε και η δημόσια δήλωση του κ. Ταβουλάρη για εξασφάλιση των δεδουλευμένων των εργαζομένων, με το Εργοστασιακό να αναφέρει «διακρίναμε την ιδιαίτερη ευαισθησία σας στην δήλωσή σας, να εξασφαλίσετε τα δεδουλευμένα μας και τις θέσεις εργασίας μας. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι γι’ αυτό το σκοπό, εδώ στο Νεώριο υπάρχει διοίκηση και προεδρείο του Σωματείου. Εάν εκεί που είστε έχετε έλλειψη διοίκησης του σωματείου και την καλύπτετε εσείς, να μας συγχωρήσετε αλλά εδώ δεν σας χρειαζόμαστε».

Ανάλογη αναφορά γίνεται και από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το οποίο σημειώνει ότι «Όσο αφορά δε τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας, πρέπει να ντρέπεσαι και μόνο που το αναφέρεις, αφού αυτός που τα χρωστάει είσαι εσύ».

Συνδικαλιστές συνεργοί

Ο ρόλος των πρώην συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων, οι οποίοι συνέργησαν στις μεθοδευμένες κινήσεις, στηλιτεύεται από το Εργοστασιακό που αναφέρει ότι «…να ξέρετε πως ότι σκέφτεστε και ότι παίζετε είναι απόλυτα προβλέψιμο και μόνο φιλικά προσκείμενοι σε σας συνδικαλιστές ή άπειροι πολιτικοί, μπορούν να το ακούνε. Εδώ όμως ξεχάσατε και ατυχήσατε! Διότι οι φιλικά προσκείμενοι σε σας συνδικαλιστές ανήκουν στο παρελθόν, διότι αυτό διάλεξαν και απαίτησαν με τη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι του Νεωρίου, θέλοντας έτσι να δημιουργηθεί μια νέα, υγιής διαδρομή, όπως αρμόζει σε αυτό το ιστορικό Ναυπηγείο, στον τόπο μας και στην πατρίδα μας».

Και συμπληρώνουν ότι «Λάβετε υπόψη σας, αν είχατε ποτέ ανθρωπιά και σας έχει μείνει έστω και ελάχιστη, ότι είμαστε 20 μήνες απλήρωτοι, με ότι αυτό συνεπάγεται για μας και τις οικογένειές μας και που είναι αποτέλεσμα που εσείς δημιουργήσατε μαζί με τους φιλικά προσκείμενους συνδικαλιστές σας».

Βολές και για την επιχειρηματική πρακτική

Ασχολίαστη δεν έμεινε και η επιχειρηματική τακτική του Ν. Ταβουλάρη, στον οποίο καταλογίζουν την εσκεμμένη πλήρη και απόλυτη καταστροφή του Νεωρίου, αναφέροντας το Εργοστασιακό ότι «Κύριε Ταβουλάρη, πιθανόν κάποιοι στη διαδρομή σας, με σκοπό το κέρδος να σας είχανε πει ότι ήσασταν σοφός, ότι είχατε μεγάλο μυαλό και ότι ήσασταν κορυφαίος επιχειρηματίας. Εμείς ταπεινά σας λέμε ότι είστε πολύ μικρός, πονηρός και ελάχιστος επιχειρηματίας.

Εμείς κ. Ταβουλάρη δεν ανήκουμε σε σας. Ανήκουμε στους εργαζόμενους του Νεωρίου, στο Ναυπηγείο μας και στον τόπο μας. Και επειδή δεν ξέρουμε τι κάνετε στην Ελευσίνα και ο τόπος μας δεν αντέχει άλλη βρωμιά, ψέμα και πονηρία, υπογράψτε άμεσα την παραχώρηση του ναυπηγείου με ότι κακό έχετε κάνει μέχρι τώρα και μην επιχειρείτε να κάνετε άλλο κακό. Εμείς ήδη έχουμε ενημερώσει το πολιτικό μας σύστημα και σας προειδοποιούμε. Από τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία που τόσο κακό κάνατε και το γνωρίζετε και ειδικά από το Νεώριο, απομακρυνθείτε σας παρακαλούμε το γρηγορότερο, επειδή η οργή μας ξεχείλισε με τα γελοία καμώματά σας, διότι θα αντιμετωπίσετε άμεσα εμάς τους εργαζόμενους και τον τόπο μας, όπως δεν τον έχετε ξαναδεί».

Από την πλευρά του Εργατοϋπαλληλικού υπενθυμίζεται και η υπόθεση των ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού, αναφέροντας ότι «Θα σας θυμίσουμε επαναφέροντας στοιχεία που αποδεικνύουν το δόλιο ρόλο σας σε βάρος του ναυπηγείου μας. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε ότι τόσο εσείς, όσο και πολλοί άλλοι στην Ελευσίνα, φέρατε βαρέως ότι το Νεώριο της Σύρου με αυτούς τους άξιους, ικανούς και φιλότιμους εργαζόμενους, στεκόταν όρθιο στην διεθνή αγορά, χωρίς καμία κρατική στήριξη, ενώ εσείς με ένα χέρι απλωμένο απομυζούσατε και απομυζάτε τα ταμεία του κράτους…… Έχουμε ηθική υποχρέωση να ζητήσουμε την επιστροφή της περιουσίας μας από έναν επιχειρηματία επαίτη, τρωκτικό του δημοσίου χρήματος, έναν ιό που μόλυνε την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της Ελλάδας και που δεν εντόπισαν εδώ και δύο δεκαετίες, οι ιατροί της πολιτικής ζωής της Χώρας μας. Σε εντοπίσαμε εμείς κύριε Ταβουλάρη. Σταμάτα λοιπόν να λες ψέματα, σταμάτα να παραπλανείς. Αυτός που οφείλει στο Νεώριο είσαι εσύ και όχι το Νεώριο σε σας. Σε καλούμε να υπογράψεις την πώληση του Νεωρίου όπως λες με 1 €».