Επιμελητήριο Κυκλάδων

"Περιβαλλοντικό τέλος" στις πλαστικές σακούλες

  • Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:21

Ενημέρωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τους επαγγελματίες για την υποχρεωτική καταβολή του "Περιβαλλοντικού Τέλους" στη χρήση λεπτής πλαστικής σακούλας το οποίο θα συμπεριλαμβάνεται πλέον στα παραστατικά πώλησης:

Σας ενημερώνουμε ότι με την ΠΟΛ.1211/2017 που δημοσιεύτηκε στις 22/12/2017 προβλέπεται ότι από 01/01/2018 θα επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ» ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων. Η αξία του «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ» ανέρχεται σε 3 λεπτά  (0,03€) προ ΦΠΑ από 01/01/2018 και σε 7 λεπτά (0,07€) προ ΦΠΑ από 01/01/2019. Το «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ» υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Θα πρέπει λοιπόν από 01/01/2018 να αναγράφεται διακριτά στα παραστατικά πωλήσεων (χονδρικής και λιανικής) η αξία του «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ» ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς.

Κατά την διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, θα πρέπει, με μέριμνα του χειριστή, το περιβαλλοντικό τέλος να εμφανίζεται, διακριτά, ως πρόσθετο είδος που υπόκειται σε Φ.Π.Α. συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α.) και με ποσότητα ισάριθμη της ποσότητας των διατεθέντων πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση έκδοσης παραστατικών πώλησης με χρήση ΕΑΦΔΣΣ, κατά την διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, θα πρέπει, με μέριμνα του χειριστή, το περιβαλλοντικό τέλος να εμφανίζεται, διακριτά, ως πρόσθετο είδος  που υπόκειται σε Φ.Π.Α. συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%) και με ποσότητα ισάριθμη της ποσότητας των διατεθέντων πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.Στην περίπτωση έκδοσης αποδείξεων εσόδου με χρήση ΑΔΗΜΕ ή ΦΤΜ (ταμειακή μηχανή), πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στον προγραμματισμό ειδών του ΦΗΜ, ώστε το περιβαλλοντικό τέλος να είναι ένα διακριτό είδος που υπόκειται σε Φ.Π.Α. συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α.24%), το οποίο θα ανήκει σε ένα νέο διακριτό «ΤΜΗΜΑ» με όνομα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ».Οι «λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς» είναι: πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μικρότερο των 50 μικρών (μη).