Η εκλογική διαδικασία επισημοποίησε τους εκπροσώπους των εργαζομένων

Νέα διοίκηση του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου

Με σαρωτική εκλογή στο Εργοστασιακό Σωματείο του Νεωρίου η μέχρι πρότινος προσωρινή διοίκηση, κατοχυρώνει πλέον τον συνδικαλιστικό της ρόλο, με τον Αντώνη Χατζαντώνη πρόεδρο και το Μάρκο Ρηγούτσο γραμματέα, να συνεχίζουν, από θέση ισχύος, τη δυναμική εκπροσώπηση των εργαζομένων.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου αναδείχθηκε από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 10 Αυγούστου, με τη σύνθεση του να έχει ως εξής: Πρόεδρος, Χατζαντώνης Αντώνης, Γενικός Γραμματέας, Ρηγούτσος Μάρκος, Αντιπρόεδρος, Βασάλος Γιώργος, Ταμίας, Βενιέρης Αρτέμης, Έφορος, Καλογρίδης Ιωσήφ, Αν. Γραμματέας, Καράβας Φραγκίσκος, και μέλη οι Δρόσος Σπυρίδων, Βενιός Στέφανος, Τράκας Μάρκος, Ρουσσουνέλος Ιωσήφ και Ροσσολάτος Γιώργος.

Σταμάτησε η διχόνοια

Οι δύο εκλεγμένοι της νέας διοίκησης του Εργοστασιακού Σωματείου μίλησαν στην «Κοινή Γνώμη», εξηγώντας τον ρόλο που έπαιξε στην εκλογή τους η στάση που τήρησαν κατά το προηγούμενο μεταβατικό διάστημα του ναυπηγείου και των ενεργειών τους για την μεταβολή των δυσμενών δεδομένων στα οποία είχε περιέλθει η επιχείρηση και κατ’ επέκταση και οι εργαζόμενοι της.

Αντ. Χ.: «Σίγουρα εκεί οφείλεται. Όλα αυτά που έγιναν ένα χρόνο τα είδε ο κόσμος και τα αξιολόγησε. Το ναυπηγείο ήταν κλειστό επί 10 μήνες, ξανάνοιξε και μπήκε σε μία πορεία. Ο κόσμος εξασφαλίστηκε ότι θα πάρει τα λεφτά του, θα έχει τη δουλειά του και είδε πολύ μεγάλη δραστηριότητα από πλευράς μας, ώρες, μέρες, μήνες, συνεχή ταξίδια, συνεχόμενες συναντήσεις».

Μ. Ρ.: «Ταυτόχρονα είδε ότι σταματήσαμε αυτό που δημιουργούνταν χρόνια με αντιπαλότητες, με την καλλιέργεια μίσους, τη διχόνοια. Προσπαθήσαμε με την στάση μας και ενώσαμε τον κόσμο, γιατί δεν θέλει κάτι άλλο. Και με τον περίγυρο του ναυπηγείου, καθώς από την αρχή προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με φορείς, με συλλόγους, γιατί μόνο ενωμένοι οι Συριανοί μπορούν να πάνε μπροστά».

Μπορεί να έπαψε ο διχασμός που υπήρχε μεταξύ των εργαζομένων του ναυπηγείου, όμως υπάρχει ακόμα ένας μικρός πυρήνας αντιδρώντων εργαζομένων, για τους οποίους εξηγήθηκε ότι αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό.  

Αντ. Χ.: «Αυτό το ελάχιστο κομμάτι, που θέλει να λέει για διχόνοια και διχασμό, τι είδους διχασμός είναι το 95 με το 5% μόνο αυτοί το ξέρουν. Το 95% έγινε 100% γιατί το 5% είναι αυτοί που διαγράφηκαν και όχι μόνο από το Εργοστασιακό αλλά από όλα τα σωματεία. Είναι απορριπτέοι από παντού, διότι από τον τρόπο που προσπαθούν να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες είδαμε τα αποτελέσματα».

Μ. Ρ.: «Από τη διαγραφή τους και μετά, ότι αποφάσεις λαμβάνονται είναι μέσω γενικών συνελεύσεων, με διαδικασίες διαφάνειας, αλήθειας, με τα ποσοστά της ψηφοφορίας στο 100%».

Για την μικρή μερίδα εργαζομένων που επιχείρησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα, με αμφισβητήσεις και προσπάθεια δημιουργίας κωλυμάτων, ο τρόπος αντιμετώπισης τους ήταν η απαξίωση.

Αντ. Χ.: «Λυπούμαστε πολύ γι’ αυτούς γιατί η προσωρινή διοίκηση έγινε διοίκηση. Παντού υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που έχει μία αρρώστια μέσα του. Ο στόχος τους ήταν να μας κάνουν να ξεφύγουμε από την ουσία και να ασχοληθούμε με κατινοσυνδικαλισμό, γιατί περί αυτού πρόκειται. Ουδεμία στιγμή δεν ξεφύγαμε. Ότι χρειάστηκε να κάνουμε για το ναυπηγείο και τον κόσμο του το κάναμε. Μία κίνηση που κάναμε για να προστατεύσουμε το σύνολο, γιατί όταν έχεις μαζί σου το 95% οφείλεις να το προστατεύσεις, ήταν η διαγραφή».

Μ. Ρ.: «Εμείς δεν ασχοληθήκαμε καθόλου. Είχαμε να ασχοληθούμε με τη ζωή μας, με το μέλλον μας, με σοβαρά πράγματα. Δεν ήταν σοβαρά όσα έκαναν αυτά τα άτομα».  

Ρεκόρ ψήφων

Εκλογή και επισήμως στη διοίκηση του Εργοστασιακού Σωματείου, με ρεκόρ ψήφων για το νέο προεδρείο, γεγονός το οποίο αντιμετωπίστηκε και από τους δύο πλειοψηφίσαντες με ιδιαίτερη συστολή, παρά του ότι συγκέντρωσαν ποσοστά που ουδέποτε είχαν καταγραφεί στο παρελθόν στις εκλογές των εργαζομένων.

Μ. Ρ.: «Για μας δεν παίζει ρόλο. Ο κόσμος αντάμειψε αυτούς που θεώρησε ότι έπρεπε να ανταμείψει. Τα νούμερα των ψήφων δεν έχουν σημασία για μας. Σημασία έχει ότι βγήκε μία ομάδα πάρα πολύ καλή, με πολύ σοβαρά και καλά άτομα».

Αντ. Χ.: «Ο κόσμος έδωσε ψήφο κρίνοντας τι είναι καλύτερο για το μέλλον του».

Για τα επακόλουθα της εκλεγμένης και όχι προσωρινής διοίκησης, αυτά εστιάστηκαν στο μεγαλύτερο βάρος ευθυνών.

Αντ. Χ.: «Παραπάνω ευθύνες, παραπάνω δουλειά. Πρέπει να ανταμείψεις τον κόσμο για την εμπιστοσύνη που σου έδειξε. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος, δεν άλλαξε. Ότι συμφωνήσαμε από την αρχή όλοι το έχουν τηρήσει όλοι και γι’ αυτό έχουμε άψογη συνεργασία και με τη διοίκηση και με τους φορείς και με τους πλοιοκτήτες και με τις υπηρεσίες».

Μ. Ρ.: «Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τη δουλειά μας, τους εργαζόμενους, το ναυπηγείο, τις οικογένειες μας και τους πελάτες μας. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτό που είναι σπίτι μας και να μην ξανασυμβούν όλα αυτά τα αίσχη που συνέβησαν στο παρελθόν».

Εμπιστοσύνη και συλλογικές αποφάσεις

Για τα νέα δεδομένα που επιβλήθηκαν, κατά τον ένα χρόνο προσωρινής διοίκησης, εξήγησαν ότι αυτά αφορούσαν σε αντικατάσταση της λογικής για λήψη αποφάσεων από το προεδρείο με αποφάσεις από το σύνολο των εργαζομένων, μέσω γενικών συνελεύσεων.

Αντ. Χ.: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ναυπηγείου, μέσα σε 1 χρόνο έχουν γίνει γύρω στις 30 γενικές συνελεύσεις και για ότι καινούριο εμφανιζόταν στη πορεία της αγοραπωλησίας του, για το οποίο έπρεπε να ληφθεί μία απόφαση, να βγει μια ανακοίνωση ή να γίνει μία κίνηση, γινόταν πάντα μέσω γενικής συνέλευσης».

Χαρακτηριστική ήταν δε η αναφορά τους στην διατήρηση της εχεμύθειας από πλευράς των εργαζομένων, καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα του 1 έτους, που ξεκίνησε η μεταβατική διαδικασία για το ναυπηγείο, με αποτέλεσμα να μην διαρρέει κανένα νέο στοιχείο από όσα γνωστοποιούνταν στις γενικές συνελεύσεις.

Αντ. Χ.: «Αυτό ήταν αποτέλεσμα δικής μας στρατηγικής και ο κόσμος του Νεωρίου κατάλαβε ότι «τα εν οίκω μη εν δήμω». Είχαν μάθει μία κατάσταση, ειδικά από την προηγούμενη διοίκηση του Σωματείου, όλα να βγαίνουν στη φόρα. Όταν έχεις να παίξεις σε μία τέτοια ιστορία και ξέρεις ότι απέναντι σου έχεις ένα δυνατό τόξο, γιατί αυτοί που ήθελαν κλειστό το ναυπηγείο ήταν δυνατοί, ο τρόπος για να πετύχεις είναι να παίζεις με εχεμύθεια, με στρατηγική, με επιχειρήματα, με συζητήσεις. Μπήκε και ο κόσμος σε αυτή τη λογική και βοήθησε».

Μ. Ρ.: «Αυτή ήταν η δική μας στρατηγική, όμως ο κόσμος άρχισε να αισθάνεται σιγουριά, να ωριμάζει και αυτό γιατί για πρώτη φορά εμείς παίζαμε με την αλήθεια, όποια κι αν ήταν αυτή, άσχημη ή ωραία. Ο κόσμος άρχισε να εμπιστεύεται και όλη αυτή η εμπιστοσύνη δημιούργησε μία ασφάλεια και αυτό δημιούργησε μία υπακοή στις συμβουλές, ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί το Νεώριο και συνέβαλλαν όλοι».

Αλλαγή νοοτροπίας και η ευθύνη της επόμενης μέρας

Από το «κακό» πρόσωπο των εργαζομένων, με τακτικές ομηρίας πλοίων, σε μία λογική εκβιασμών και εκδηλώσεις τραμπουκισμών, ανέλαβε η αλλαγή διοίκησης να το μεταστρέψει και να αναλάβει το βάρος να πείσει για την μεταβολή των αρνητικών δεδομένων.

Μ. Ρ.: «Αυτοί ήταν οι λόγοι που κάποια άτομα πήραμε την απόφαση να ασχοληθούμε με το μαγαζί μας, με τους ανθρώπους, να σώσουμε το σπίτι μας για να μην ξανασυμβούν όλα αυτά τα αίσχη του παρελθόντος».

Αντ. Χ.: «Να μας πουν και τα αποτελέσματα αυτών των τακτικών, που ήταν να κρατηθεί το ναυπηγείο 10 μήνες κλειστό. Εμείς μόνο ξέρουμε πόσο δύσκολο ήταν για μας να κάνουμε τους πάντες, τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία, τους πελάτες, να ξαναεμπιστευθούν το ναυπηγείο».

Μ. Ρ.: «Αισθανόμαστε ευγνώμονες προς τους πλοιοκτήτες, ενώ οι φήμες δεν ήταν καλές λόγω των προηγούμενων καταστάσεων, που σε αυτό το νέο ξεκίνημα μας εμπιστεύθηκαν, μας έχουν μιλήσει με πολύ συγκινητικά λόγια, μας στήριξαν, μας διαφήμισαν».

Στην εξελικτική πορεία των διαδικασιών, από ένα κλειστό και υπό κατάρρευση ναυπηγείο έως την κατάθεση του φακέλου του σχεδίου εξυγίανσης στο δικαστήριο, μεσολάβησε ένας κυκεώνας ενεργειών, για τις οποίες εξηγήθηκε η σημαντικότητα του ρόλου των εργαζομένων σε αυτές.

Αντ. Χ.: «Πολλοί δεν είχαν καταλάβει αυτό που λέγαμε εμείς καιρό. Αναρωτιόντουσαν τι ρόλο μπορούν να παίξουν οι εργαζόμενοι στην εξαγορά του ναυπηγείου. Εμείς είχαμε ακριβώς την αντίθετη άποψη, ότι ο κεντρικός μοχλός είναι το Εργοστασιακό Σωματείο. Για μας έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο».

Μ. Ρ.: «Ήταν πολύ σημαντικός ο ρόλος των εργαζομένων. Ήταν πολύ δύσκολο μέχρι να μας λάβουν σοβαρά υπόψη κάποιες πλευρές. Η σοβαρότητα και οι προσεκτικές και πάντα μελετημένες κινήσεις από πλευράς μας, μας έβαλαν στο παιχνίδι σαν άξιους προσοχής και υπολογίσιμους».

Ξεκίνησε η εφαρμογή νέων τεχνολογιών

Για την έντονη αντίδραση της περιβαλλοντικής όχλησης που προκαλούσε το ναυπηγείο, με αφορμή δε και τις προσωπικές δεσμεύσεις του νέου επενδυτή για πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν για τις αλλαγές που έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζονται.

Μ. Ρ.: «Για το θέμα της αμμοβολής, μπορεί ο κάθε ένας να πάρει δείγμα, όπως έχουμε κάνει και εμείς πολλές φορές, για να πιστοποιήσει εάν υπάρχει τοξικότητα. Ήδη έχουν ξεκινήσει και εφαρμόζονται νέες τεχνολογίες, έχουν γίνει δοκιμές μεγάλης έκτασης και κανείς δεν είδε τίποτε. Σε ποσοστό 90% έχει σταματήσει η όχληση και αυτό το ποσοστό θα φτάσει στο 97-98%. Είναι και υπόσχεση και δέσμευση της νέας Διεύθυνσης, αλλά και δεν μπορεί να λειτουργήσει αλλιώς. Όμως και πριν την μεταβίβαση έχουν αλλάξει πράγματα».

Αντ. Χ.: «Έχουμε παρατηρήσει ότι από την μία πλευρά είναι κάποιοι που κατηγορούν το ναυπηγείο για αυτά τα πράγματα, δεν σχολιάζει κανείς πως ότι κληρονομήσαμε είναι αμαρτίες του παρελθόντος και ενώ βλέπουν ότι σταδιακά αυτό αλλάζει μορφή δεν το σχολιάζει κανένας. Δεν μπορεί να φεύγει το βουνό της αμμοβολής και να μην σχολιάζει κανένας, δεν σχολιάζει κανένας ότι με μία δεξαμενή τόσον καιρό που υπολειτουργεί το ναυπηγείο με την ζημιά της «Βιολαντώς» πληρώνονται 300 άνθρωποι, δεν σχολιάζει κανένας ότι τα πληρώματα από τα 25 καράβια που ήρθαν αυτούς τους μήνες βγαίνουν καθημερινά στο νησί. Όσοι δε βγαίνουν στα site και διαφημίζουν τον εαυτό τους ότι λένε τα πράγματα με το όνομα τους, από πάνω έχουν ψευδώνυμο. Τους προκαλούμε να βγουν δημόσια και να μιλήσουν, αλλά αυτά που λένε να τα αποδείξουν, όχι μόνο να τα λένε».

Δωρεά δύο οχημάτων στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων

Τον νέο επενδυτή του Νεωρίου και πρόεδρο της Onex Shipyards, Πάνο Ξενοκώστα, τίμησε η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων για την ευγενική χορηγία δύο καινούριων οχημάτων προς την υπηρεσία, με στόχο την πλήρη κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της.

Στη λιτή τελετή που έλαβε χώρα στα γραφεία της Διεύθυνσης, ο κ. Ξενοκώστας σημείωσε ότι, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει μία επιχείρηση είναι να ανταποκρίνεται στον κοινωνικό ρόλο της και στο πλαίσιο αυτό, να ενισχύει όσους τη βοηθούν μέσω του πολύτιμου έργου που προσφέρουν στον τόπο.

Πρόσθεσε δε, ότι το περιβάλλον και η ασφάλεια αποτελούν κυρίαρχους πυλώνες, πάνω στους οποίους οικοδομείται το νέο «πρόσωπο» του Ναυπηγείου της Σύρου.

«Ήδη με το περιβάλλον έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε κινήσεις είτε αυτές αφορούν σε βραχυπρόθεσμα είτε σε μεσοπρόθεσμα πλάνα. Η αντικατάσταση από σύγχρονες μεθόδους υδροαμμοβολής φέτος έχει κάνει τη διαφορά στη Σύρο, κατά τα λεγόμενα συμπολιτών μας, καθώς δεν υπάρχει ούτε δείγμα σκόνης στο λιμάνι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατέστησε, επίσης, γνωστό πως, η επιχείρηση προχωράει με στέρεα βήματα και στον τομέα της ασφάλειας, στον οποίο πρέπει να στηρίζεται ολόκληρη η κοινωνία. Για το λόγο αυτό, έκανε μνεία στον κομβικό ρόλο τόσο της Αστυνομίας, όσο και του Λιμενικού Σώματος.

«Αισθανόμαστε ευγνώμονες, γιατί κάποιοι ρισκάρουν -για έναν βασικό μισθό- τη ζωή τους προκειμένου να είμαστε εμείς ασφαλείς και ελάχιστη τιμή γι’ αυτό είναι να μπορούμε να γυρίζουμε πίσω κάποια από τα λίγα κέρδη που ακόμα δεν έχουμε βγάλει και να τιμούμε αυτούς που μας προστατεύουν».

Καταλήγοντας, ο κ. Ξενοκώστας υπογράμμισε ότι, η επιχείρηση θα συνεχίσει και στο εγγύς μέλλον την κοινωνική δράση της, παρέχοντας ανάλογη βοήθεια και στο Λιμενικό Σώμα της Σύρου. «Σας ευχαριστούμε, που όταν σας χρειαζόμαστε, είσαστε εκεί» υπογράμμισε.

Με τη σειρά του, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κυκλάδων, Δημήτρης Αυγερινός ευχαρίστησε τον κ. Ξενοκώστα, διαβεβαιώνοντάς τον ότι, τα οχήματα που δώρισε στην υπηρεσία θα ανταποκριθούν άμεσα στο Συριανό λαό με την πρώτη τους χρήση. «Είχαμε πρόβλημα με τα προηγούμενα οχήματα και δεν μπορούσαμε να κινηθούμε σε μεγάλες αποστάσεις. Επομένως, η χορηγία σας ήταν αναγκαία», σημείωσε.

Από την πλευρά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, σε δημόσια ανακοίνωση της, αναφέρθηκε ότι πρόκειται για μια σημαντική χορηγία οχημάτων, τα οποία σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή κατανεμήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα και στο Τμήμα Ασφαλείας Σύρου – Ερμούπολης, αντίστοιχα, και θα διατίθενται για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών αστυνόμευσης της Σύρου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κυκλάδων Αστυνομικός Διευθυντής κ. Δημήτριος Αυγερινός, παρουσία των Διοικητών του Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφαλείας Σύρου Ερμούπολης, τίμησε τον κ. Ξενοκώστα επιδίδοντάς του αναμνηστική πλακέτα ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του στην Ελληνική Αστυνομία.

Με την συγκεκριμένη χορηγία διασφαλίζεται η απρόσκοπτη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης σε οποιοδήποτε περιστατικό αστυνομικής φύσεως. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης στη Σύρο, παρευρέθηκαν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, ο Πρόεδρος, Αντώνης Χατζαντώνης και ο Γενικός Γραμματέας, Μάρκος Ρηγούτσος.