Ολιγοήμερη παράταση δόθηκε από την έδρα του Πρωτοδικείου Σύρου για τη δίκη του φακέλου εξυγίανσης του Νεωρίου

Αναμονή ως τις 14 Σεπτέμβρη για την υπόθεση του ναυπηγείου

Πρόεδρος Εργοστασιακού Σωματείου: Θετικό γεγονός η συμφωνία των πιστωτών σε ποσοστό 75%

Στις 14 Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπάρξει συνέχεια στην υπόθεση της δίκης για τον φάκελο εξυγίανσης του Νεωρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να έχουν συμπεριληφθεί όλα τα στοιχεία που κατατέθηκαν και από τις πρόσθετες και κύριες παρεμβάσεις κατά τη χθεσινή διαδικασία, ώστε να γίνει γνωστή η εξέλιξη της επικύρωσης ή μη, αυτού.

Με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, οι εργαζόμενοι του Νεωρίου μετέβησαν χθες από νωρίς το πρωί, στο αίθριο του Δικαστικού Μεγάρου της Ερμούπολης, μέχρι και την έναρξη της προβλεπόμενης διαδικασίας εξέτασης του φακέλου από την έδρα του Πρωτοδικείου Σύρου, την οποία και παρακολούθησαν, μετά από έναν πολύμηνο αγώνα αντοχής και διεκδίκησης από μέρους τους, καλύτερων ημερών για το Νεώριο.

Με φόντο τον φάκελο εξυγίανσης, ο οποίος κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Σύρου στις 24 Ιουλίου του 2018, κατόπιν μίας πολύμηνης προσπάθειας για τη σύνταξή του και την επίτευξη συμφωνίας των πιστωτών σε ποσοστό τελικώς 75%, πραγματοποιήθηκε η ακροαματική διαδικασία της άσκησης των κύριων και πρόσθετων παρεμβάσεων, εκ των οποίων οι κυριότερες και βασικές προέκυψαν από το Ελληνικό Δημόσιο (συγκεκριμένα ΑΑΔΕ) και τη ΔΕΗ.

Εκ μέρους της ΝΑΒΙΕΣ, εταιρείας συμφερόντων Ταβουλάρη, ζητήθηκε μικρού χρονικού διαστήματος παράταση, ώστε να συμπληρωθεί και να κλείσει πλήρως ο φάκελος εξυγίανσης, με τα έγγραφα και των παρεμβάσεων, για το επόμενο βήμα.

Νέο ραντεβού για τη σοβαρή υπόθεση δόθηκε για την επόμενη Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα υπάρξει συνέχεια για την εξέταση του φακέλου εξυγίανσης του Νεωρίου.

Πρέπει να σημειωθεί πως από νωρίς το πρωί μετέβη στο Δικαστήριο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄, ο οποίος δημοσίως έχει δηλώσει τη στήριξή του στον αγώνα και τις προσπάθειες των εργαζομένων για τη νέα εποχή του Νεωρίου, ενώ αμέσως μετά αφίχθησαν ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, όπως τέλος και ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων.

ΔΕΗ και ΑΑΔΕ: Απόρριψη φακέλου εξυγίανσης. Το ρεύμα βασικό αγαθό για την απρόσκοπτη λειτουργία του Νεωρίου

Κύριες παρεμβάσεις επί του περιεχομένου του φακέλου εξυγίανσης πραγματοποιήθηκαν εκ μέρους δύο βασικών πλευρών και συγκεκριμένα από το Ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), χωρίς να αναπτύσσεται αναλυτικά το σκεπτικό, ενώ επίσης και από την ΔΕΗ, από τη Διευθύντρια Πωλήσεων πανελλαδικά, κα Αλεξάνδρα Σταυρινού.

Η ίδια ανέφερε ξεκάθαρα πως σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον φάκελο εξυγίανσης, οι οφειλές της ΝΑΒΙΕΣ (πρώην διοίκησης Νεωρίου) κουρεύονται σε ποσοστό 86,7% προς την ίδια, εξέλιξη που δεν συμφέρει τη ΔΕΗ, αφού μάλιστα όπως σημείωσε, τα χρέη ανέρχονται σε περισσότερα από 850 χιλ. ευρώ και μάλιστα προέρχονται από το 2001 και μετά.

Σύμφωνα με όσα τόνισε κατηγορηματικά η ίδια, η ΔΕΗ έχει ήδη ζημιωθεί κατά 400 χιλ. ευρώ και ως εκ τούτου, ζητά είτε την πλήρη απόρριψη του φακέλου ή στην χειρότερη περίπτωση, κούρεμα των οφειλόμενων ποσών μέχρι του ποσοστού 40%.

Μεταξύ άλλων, η κα Σταυρινού κατέστησε ξεκάθαρο το γεγονός πως, η ΔΕΗ δεν μπορεί να έχει εξαιρεθεί από τους βασικούς πιστωτές, καθώς πράγματι το ρεύμα αποτελεί ουσιαστικό βασικό αγαθό για την πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία του ναυπηγείου.

Εκτός των ανωτέρω, η εκπρόσωπος της ΔΕΗ θέλησε να υπενθυμίσει πως με φόντο τα πολύμηνα προβλήματα των εργαζομένων του Νεωρίου και τη μη πληρωμή τους για μεγάλο διάστημα, παρά τις τεράστιες οφειλές της ΝΑΒΙΕΣ προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, στο πρόσφατο παρελθόν και για τη δυνατότητα της ενδιάμεσης λειτουργίας του Νεωρίου, προχώρησαν οι υπεύθυνοι στην επανασύνδεση του ρεύματος.

Προτού ολοκληρώσει την κατάθεσή της, η ίδια δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η ΔΕΗ διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα της με το ποσοστό του 51%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό από το κούρεμα, θα συναντήσει τεράστια ζημιά.

Όσον αφορά στην κύρια παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναφέρθηκε μόνον πως ζητείται η πλήρης απόρριψη του φακέλου εξυγίανσης, καθώς δεν είναι αποδεκτά από μέρους της όσα προβλέπει αυτός.

Συμφωνία και στήριξη του ΕΦΚΑ βάσει του ταμειακού οφέλους

Σαφής ήταν η αναφορά του εκπροσώπου της πλευράς του ΕΦΚΑ στο πλαίσιο της πρόσθετης παρέμβασης που πραγματοποίησε στη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας στο Πρωτοδικείο Σύρου.

Ειδικότερα, εκ μέρους του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης παρουσιάστηκαν βασικά σημεία του σκεπτικού βάσει του οποίου επήλθε η συμφωνία για την πορεία εξυγίανσης, με τον εκπρόσωπό του να αναφέρει συγκεκριμένα, πως το όφελος από την περίπτωση της εκποίησης – αν είχε “ακολουθηθεί” αυτή η πορεία – θα ήταν περίπου 3 εκ. Ευρώ, ενώ στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται σήμερα, ο ΕΦΚΑ θα έχει την ευκαιρία να εισπράξει περί τα 20 εκ. Ευρώ σε 280 ισόποσες δόσεις. Μάλιστα ο εκπρόσωπός του στο Πρωτοδικείο Σύρου επεσήμανε πως ο ΕΦΚΑ είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής κι ως εκ τούτου, έχει επισημάνει όρους, προκειμένου να διασφαλιστεί το όφελός του.

Ο ίδιος δε, θέλησε επί της ουσίας να δώσει απάντηση σχετικά με το εύλογο ερώτημα, αν ο ΕΦΚΑ – σε αντίθεση με την κύρια παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου – πηγαίνει ενάντια στα συμφέροντά του. Όπως κατηγορηματικά διευκρινίστηκε από μέρους του, αυτό δεν συμβαίνει, επαναλαμβάνοντας τα σχετικά οικονομικά στοιχεία, που όπως υπογράμμισε, αναδεικνύουν τη συλλογιστική που ακολουθήθηκε, δηλαδή να προκύψει μέσω της τήρησης των προβλεπομένων του φακέλου εξυγίανσης, ταμειακό όφελος και συμφέρον για τον ΕΦΚΑ. Δέσμευση μάλιστα, σύμφωνα με όσα τονίσθηκαν για την περίπτωση μη τήρησης της συμφωνίας είναι και η πρόταση για υποθήκευση των ακινήτων του Νεωρίου, όπως ζητήθηκε.

Τυφλή” εμπιστοσύνη στην ΟΝΕΧ και στον Π. Ξενοκώστα από το Εργοστασιακό Σωματείο του Νεωρίου

Το όφελος και τα δεδομένα για την πλευρά των εργαζομένων ανέφερε αναλυτικά ο πρόεδρός τους, Αντώνης Χατζαντώνης, ο οποίος κατέθεσε στο Δικαστήριο, με φόντο τη χθεσινή διαδικασία της εξέτασης του φακέλου εξυγίανσης λίγο πριν την ολοκλήρωσή της σε πρώτο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, γνωστοποίησε πως το ακριβές ύψος της συνολικής οφειλής προς μόνιμο προσωπικό, έκτακτους και συνταξιούχους ανέρχεται στα 9, 7 εκ. Ευρώ, ποσό που αναφέρεται και στο περιεχόμενο του φακέλου εξυγίανσης και το οποίο από τον νέο επενδυτή, Πάνο Ξενοκώστα και την ΟΝΕΧ, θα καταβληθεί απαραιτήτως.

Ερωτηθείς από την έδρα του Πρωτοδικείου Σύρου για το διάστημα εντός του οποίου δεσμεύεται η ΟΝΕΧ να πληρώσει το χρέος που προέρχεται από τη ΝΑΒΙΕΣ, προς τους ίδιους, όταν επικυρωθεί η συμφωνία, ανέφερε πως αυτό δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες, δηλαδή τις 60 ημέρες και θα δοθεί σε μία δόση.

Άξια αναφοράς είναι η απάντηση του κ. Χατζαντώνη στην ερώτηση, τί θα κάνει η πλευρά τους αν δεν τηρηθεί η συμφωνία από τη νέα επιχείρηση, με τον ίδιο να εκφράζει ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την εμπιστοσύνη του προς τον κ. Πάνο Ξενοκώστα, σχολιάζοντας μόνον πως, αυτή “η συμφωνία και ο φάκελος είναι η σωτηρία μας”, υποστηρίζοντας παράλληλα πως, αν δεν επικυρωθεί από το Δικαστήριο, “θα είναι η πλήρης καταστροφή όλων”.

Ο κ. Χατζαντώνης υπενθύμισε μάλιστα εν συντομία, ότι οι εργαζόμενοι του Νεωρίου παρέμεναν άνεργοι για διάστημα σχεδόν 18 μηνών, ενώ οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αντιμετώπισαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που “γέννησαν” καθυστερήσεις και εμπόδια ακόμη και σε σπουδές νέων παιδιών.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το αν έχει υπάρξει κάποια αναφορά ή δέσμευση για απασχόληση από την ΟΝΕΧ συγκεκριμένου αριθμού εργατών από τη Σύρο, με τον κ. Χατζαντώνη να δείχνει εκ νέου εμπιστοσύνη στον Πάνο Ξενοκώστα, λέγοντας πως, αυτός ο φάκελος περιλαμβάνει μία νέα αρχή για το Νεώριο, που πρέπει να υποστηριχθεί.

Άλλες παρεμβάσεις κατά τη χθεσινή διαδικασία

Πέραν των ανωτέρω, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ αξίζει να σημειωθεί πως προηγήθηκαν κι άλλες παρεμβάσεις με φόντο τον φάκελο εξυγίανσης και όσα προβλέπει σε επίπεδο κουρέματος οφειλών προς τρίτους.

Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από εκπρόσωπο ασφαλιστικής εταιρείας με έδρα την Κύπρο, το χρέος προς την οποία ξεπερνά το ποσό των 240 χιλ. ευρώ και από αυτά προβλέφθηκε να πάρει τα 3.000 ευρώ περίπου, ενώ ακόμη τροποποίηση του σχεδίου εξυγίανσης ζήτησαν ο πρώην νομικός σύμβουλος του Νεωρίου, στον οποίο υπάρχει μεγάλη οφειλή, όπως επίσης έγινε παρέμβαση από τον εκπρόσωπο 14 πρώην εργαζομένων του Νεωρίου και από ακόμη έναν πρώην εργαζόμενο, η πλευρά των οποίων όπως αναφέρθηκε δεν υπέγραψε το σχέδιο εξυγίανσης στο συμβολαιογραφικό γραφείο.

Τέλος, τονίζεται πως σε πρόσθετες παρεμβάσεις προχώρησαν και οι νομικοί εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς, όπως και της Τράπεζας Alpha.

Αντ. Χατζαντώνης: Αναμένουμε τα νεότερα. Παραμένουμε αισιόδοξοι

Κατόπιν της πρώτης φάσης της εξέτασης της υπόθεσης του φακέλου εξυγίανσης του Νεωρίου κλήθηκε να προβεί σε δηλώσεις ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου, Αντώνης Χατζαντώνης. Ο ίδιος χωρίς να προχωρά σε αναλυτικές δηλώσεις εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα δεδομένα της πρώτης ημέρας, εξηγώντας μάλιστα πως μέχρι και την οριστική – τελική απόφαση, παραμένουν προσγειωμένοι οι εργαζόμενοι, έχοντας όμως παράλληλα μία συγκρατημένη αισιοδοξία.

Μάλιστα ο ίδιος, εκτίμησε πως, δεδομένου του μεγάλου ποσοστού συμφωνίας των πιστωτών (75%), θα προκύψει θετική συνέχεια αναφορικά με τον κοπιώδη αγώνα τον εργαζομένων και των άλλων πλευρών στην κατεύθυνση του να “ανοίξει” για το Νεώριο ένα νέο κεφάλαιο.

“Στις 14 Σεπτεμβρίου θα έχουμε νεότερα. Η πρώτη φάση, η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε. Είμαστε πάρα πολύ καλά θεωρώ, σε καλό δρόμο, βέβαια μέχρι την τυπική απόφαση δεν έχω να σχολιάσω κάτι περισσότερο” ανέφερε πρωτίστως, εξηγώντας μάλιστα πως, “Είμαστε με τα πόδια στο έδαφος, να μην πετάμε και είμαστε σε αναμονή για τα νεότερα”.

Ερωτηθείς για τις βασικές παρεμβάσεις του Ελληνικού Δημοσίου και της ΔΕΗ που ζήτησαν μάλιστα τη μη επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, με φόντο τη δική τους ζημία όπως εκτιμάται, ο κ. Χατζαντώνης υπήρξε σαφής: “Πέρα από τη δική μας την αισιοδοξία και τη δική μας την εκτίμηση, δεν παύει να υπάρχει πίσω από αυτή την ιστορία και η λέξη νόμος. Κι από τη στιγμή που έχουμε συμπληρώσει το 75% των πιστωτών, όχι εμείς, ο φάκελος εξυγίανσης, εμείς δεν ανησυχούμε ότι κάτι θα αλλάξει ή κάτι θα στραβώσει”. Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, λέγοντας τέλος πως, “Θεωρούμε ότι θα επικυρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης και θα έχουμε μία πλήρη επιτυχία σε όλον αυτόν τον αγώνα που κάνουμε”.