Νέα επιχειρηματική λειτουργία που θα εξασφαλίζει την παροχή υψηλών υπηρεσιών στην πιο δημοφιλή περιοχή της Ερμούπολης (Βαπόρια)

Η ιδιωτική πρωτοβουλία αναβαθμίζει τα “Αστέρια”

Ασφάλεια λουομένων και ελεύθερη πρόσβαση για όλους στο κοινόχρηστο τμήμα της πλαζ

Πολλαπλά οφέλη για την περιοχή των “Αστεριών”, για τους κατοίκους του νησιού, αλλά και για τους επισκέπτες έρχεται να σημάνει η λειτουργία νέας επιχείρησης πλησίον της πιο δημοφιλούς και ξεχωριστής πλαζ του τόπου, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος και συγκεκριμένα από τις επιχειρηματικές κινήσεις στο πολυσυζητημένο σημείο, οι οποίες έρχονται να αναβαθμίσουν συνολικά το “τοπίο”.

Η δημοπράτηση του χώρου που θα λειτουργήσει η νέα επιχείρηση Ciel “πυροδότησε” μία σειρά θετικών εξελίξεων, όπως της αισθητικής αναβάθμισης του χώρου που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πελάτες της, αλλά και την ασφάλεια των λουομένων που μεταβαίνουν στην πλαζ για να απολαύσουν τα καλοκαιρινά μπάνια τους.

Οι προετοιμασίες των υπευθύνων που θα λειτουργήσουν την επιχείρηση Ciel είναι πυρετώδεις, ενώ η διαμόρφωση του χώρου της επιχείρησης, αλλά και του κοινόχρηστου τμήματος, δεν αναβαθμίζουν μόνον λειτουργικά τον χώρο, αλλά και αισθητικά και μάλιστα στο μέγιστο βαθμό.

Ειδικότερα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στο σημείο, έχει αλλάξει άρδην την εικόνα της πλαζ, αφού έγινε η επισκευή του δαπέδου βάσει μελέτης από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, με αποτέλεσμα σήμερα, οι λουόμενοι να προσέρχονται ελεύθερα στο σημείο και να απολαμβάνουν με ασφάλεια τα μπάνια τους στη θάλασσα.

Πρέπει να σημειωθεί πως, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ που πραγματοποίησε η “Κοινή Γνώμη” κατέστη σαφές, πως, η εν λόγω παρέμβαση στο κοινόχρηστο τμήμα έγινε υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, το οποίο κι έχει στην ευθύνη του το συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά με έξοδα που καλύφθηκαν από τους επιχειρηματίες, μέσω χορηγίας που έκαναν στο Λιμενικό Ταμείο, αφού οι ίδιοι δεν εστίασαν αυστηρά και μόνον στην αισθητική αναβάθμιση του τμήματος που νοίκιασαν, αλλά και στο σημείο που λογίζεται ως προέκτασή του.

Υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και όφελος για την περιοχή

Ειδικότερα, η περιοχή των “Αστεριών” ήδη παρουσιάζεται σημαντικά αναβαθμισμένη, αφού οι εργασίες που έγιναν τόσο στο κοινόχρηστο τμήμα της πλαζ, όσο και στον χώρο της επιχείρησης, δηλώνουν την ποιοτική βελτίωση του χώρου και της περιοχής.

Το τμήμα της επιχείρησης, όπως είχε γίνει γνωστό προ μηνών, είχε δημοπρατηθεί από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος έχει στην ευθύνη του τον εν λόγω χώρο, τον οποίο και αποφάσισε εκ νέου να διαθέσει προς αξιοποίηση με φόντο και την μεγάλη επισκεψιμότητα που παρουσιάζει η περιοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ, ο χώρος της επιχείρησης ενοικιάστηκε έναντι του ποσού των 4.850 ευρώ, το οποίο και θα καταβάλλεται μηνιαίως προς το δημοτικό ταμείο, αφού η δημοπρασία είχε πλειοδοτικό χαρακτήρα και κυριολεκτικά έγινε “μάχη” για την κατοχύρωσή του. Αξίζει να υπενθυμιστεί μόνον πως το μίσθωμα που πλήρωνε ο προηγούμενος επιχειρηματίας δεν ξεπερνούσε τα 800 ευρώ μηνιαίως και η μίσθωσή του έχει γίνει για 12 έτη.

Οι ανωτέρω εξελίξεις έρχονται να φέρουν κι ένα σημαντικό έσοδο για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος αποδεικνύεται εξαιρετικά ωφελημένος οικονομικά συγκριτικά με το παρελθόν.

Σχετικά με τις εργασίες, όπως διαπιστώνει ο αναγνώστης από το φωτογραφικό υλικό, έγιναν σε δύο τμήματα. Πρωτίστως, στο επάνω κομμάτι που αναπτύσσεται η επιχείρηση και δημοπρατήθηκε από τον Δήμο, με το σύνολο των παρεμβάσεων και τον φορητό εξοπλισμό που έχει τοποθετηθεί, να “δηλώνουν” πως η επιχείρηση θα παρέχει υπηρεσίες εξαιρετικά ποιοτικές, όπως άλλωστε “απαιτεί” και το πολυσύχναστο σημείο που βρίσκεται. Επιπλέον, στο δεύτερο τμήμα που αφορά στον κοινόχρηστο χώρο της πλαζ.

Απρόσκοπτη πρόσβαση για όλους και παρεμβάσεις βάσει μελέτης

Πιο αναλυτικά, για το συγκεκριμένο δεύτερο τμήμα, το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σύρου προχώρησε στην λήψη απόφασης για αποδοχή της χορηγίας που έκανε το επιχειρηματικό σχήμα της κ. Κωνσταντίνας Βαμβακάρη, προκειμένου να δεχθεί εργασίες που θα βελτιώνουν αισθητικά την εικόνα του, θα “δένουν” με το περιβάλλον, αλλά και θα ευνοούν στην ασφαλή πρόσβαση και παραμονή των λουομένων, που σημειωτέον, θα πραγματοποιείται απρόσκοπτα κι ελεύθερα.

Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε κατόπιν συνεδρίασης που είχε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος (χωρίς πρόσκληση στα ΜΜΕ) στις 29/5 και αφορούσε στην αποδοχή της πρότασης της επιχείρησης για ανάληψη από μέρους της, των βελτιώσεων στην πλατφόρμα και στις δύο κλίμακες (ΑΔΑ:ΩΙΕΗΟΡΝ0-ΠΕΑ). Χαρακτηριστικό απόσπασμα αυτής της απόφασης που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, αναφέρει: “Ο πρόεδρος θέτει υπόψιν του Συμβουλίου την επιστολή της εταιρείας “Βαμβακάρη Κωνσταντίνα και ΣΙΑ ΟΕ” με την οποία μας ενημερώνουν, ότι προτίθενται να αναλάβουν, με έξοδα της εταιρείας τους, τις εργασίες συντήρησης στο τμήμα έμπροσθεν της επιχείρησης Ciel, στο πλαίσιο του έργου Επιστρώσεις δαπέδων στην περιοχή “Αστέρια” Αγίου Νικολάου Ερμούπολης, οι οποίες θα εκτελεσθούν, υπό την επίβλεψη του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου.”.

Προηγουμένως, στην ίδια συνεδρίαση, τα μέλη του ΔΣ είχαν προβεί στην έγκριση της μελέτης του έργου “Επιστρώσεις δαπέδων στην περιοχή “Αστέρια” Αγ. Νικολάου Ερμούπολης”. (ΑΔΑ: 61ΥΡΟΡΝ0-7ΒΩ).

Υλοποίηση μέρους της μελέτης με χορηγία

Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρη Κοσμά κατέστη σαφές πως, η συγκεκριμένη μελέτη που εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, είχε προωθηθεί και κοινοποιηθεί προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο πλαίσιο του άρθρου 91 του Ν.4504/17 για ενημέρωση.

Η εν λόγω μελέτη πρέπει να αναφερθεί πως αφορά όλο το χερσαίο τμήμα της περιοχής των “Αστεριών”, το κομμάτι που βρέχεται από τη θάλασσα και κοστολογείται στο ποσό των 17.000 ευρώ συνολικά, αφού πρόκειται για εργασίες ήπιου χαρακτήρα.

Εκ του συνόλου αυτής, η χορηγία της εταιρείας αφορούσε στο τμήμα της πλαζ με τις δύο κλίμακες μπροστά από την επιχείρηση, με τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου να εξηγεί πως, το κόστος για τη συγκεκριμένη περιοχή αφορά σε 10 χιλ. ευρώ.

Σχετικά με τις εργασίες που υλοποιήθηκαν, πρέπει να γνωστοποιηθεί πως – βάσει μελέτης – αφορούν σε βελτιώσεις κι επισκευές δαπέδου της προβλήτας με τσιμεντοκονία πάχους 2 cm, σε επισκευή των δύο σκαλών πρόσβασης σε αυτήν και στη δημιουργία μίας κερκίδας για να κάθονται οι λουόμενοι. Στο φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει την παρούσα αναφορά, διακρίνονται με σαφήνεια οι εργασίες και οι επεμβάσεις στην προβλήτα, οι οποίες έγιναν χωρίς δαπάνη για το Λιμενικό Ταμείο.

Στόχος η συνολική αναβάθμιση από το ΔΛΤΣ

Ωστόσο, αν και η απόφαση επιχειρηματικής δραστηριοποίησης της ανωτέρω εταιρείας έφερε όφελος για το συγκεκριμένο τμήμα των “Αστεριών”, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, όπως πολλάκις έχει αναφέρει ο πρόεδρός του, θέλει να αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή, δεδομένης της προτίμησης που δείχνουν οι κάτοικοι, αλλά και με φόντο την υψηλή επισκεψιμότητα της καλοκαιρινής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια μελέτη – τεχνική περιγραφή, μέρος της οποίας υλοποίησε η εταιρεία κατόπιν θετικής γνώμης του Λιμενικού Ταμείου, προβλέπει ακόμη την επισκευή των ύφαλων σπηλαιώσεων στο μέτωπο της προβλήτας με χρήση σακόλιθων και την επούλωση καθιζήσεων με σκυρόδεμα C16/20 ενώ τέλος, περιλαμβάνει εργασίες και για το υπόλοιπο τμήμα και συγκεκριμένα, την επισκευή δαπέδου της άλλης πλατφόρμας με τσιμεντοκονία πάχους 2 cm.

Πρόκειται για εργασίες που θα έρθουν να αποκαταστήσουν προβληματικά σημεία, για τα οποία σε ετήσια βάση μεριμνά το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, δαπανώντας κατά μέσο όρο περίπου 10.000 ευρώ.

Ωστόσο, μία συνολικότερη παρέμβαση στην περιοχή προϋποθέτει μελέτη για όλο το τμήμα, η οποία θα πρέπει να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί προκειμένου να προσδώσει σημαντικές βελτιώσεις στο πιο όμορφο σημείο της θέσης των Βαποριών, το οποίο δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς, πως αποτελεί ουσιαστικά και την πρώτη εικόνα που συναντά ο επισκέπτης, πλησιάζοντας – ακτοπλοϊκώς – στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Προς όφελος όλης της Σύρου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς ερωτηθείς να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις που αφορούν και μέρος που έχει στην ευθύνη του το ΔΛΤΣ, παρουσιάστηκε θετικός.

Πρωτίστως, επεσήμανε πως, η δυνατότητα να βελτιωθεί η προβλήτα και οι δύο κλίμακες που εξυπηρετούν τους λουόμενους μέσω χορηγίας είναι σίγουρα κάτι θετικό για τη διοίκηση, καθώς αυτομάτως σήμανε την εξοικονόμηση πόρων. “Η εταιρεία προσφέρθηκε να καλύψει ένα μέρος που αφορά στο κοινόχρηστο κομμάτι” σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, “δεν είναι δυνατόν μία υπηρεσία να μην αποδέχεται χορηγία που της προσφέρουν για παρέμβαση βάσει μελέτης”.

“Είναι πολύ θετική η εξέλιξη. Αναβαθμίστηκε όλη η περιοχή και θα πρέπει να υπάρχει και συνέχεια σε αυτήν την αναβάθμιση. Το θέμα είναι να γίνει ό,τι καλύτερο, που θα είναι προς όφελος της κοινωνίας και όλου του νησιού” ανέφερε κατηγορηματικά ο κ. Κοσμάς, λέγοντας τέλος, πως, όσα θετικά γίνονται μένουν στο τέλος στην ιδιοκτησία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και του τόπου.

 

Ετικέτες: