Επιστολή - παρέμβαση Επιμελητηρίου Κυκλάδων σχετικά με τη μετακίνηση του πλοίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» από τις Κυκλάδες στη Σαμοθράκη

"Ζητούμε την κατανόηση και τη στήριξη των αναγκών των νησιωτών"

  • Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2019 - 15:00

Τις σοβαρές κοινωνικές, τουριστικές και οικονομικές συνέπειες της μετακίνησης του πλοίου "ΑΡΤΕΜΙΣ" από τις ενδοκυκλαδικές γραμμές στη Σαμοθράκη,  επισημαίνει σε επιστολή-παρέμβασή του προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το οποίο ζητά την άρση της συγκεκριμένης απόφασης.

"Με έκπληξη και λύπη πληροφορούμαστε από διάφορες πηγές το σοβαρό ενδεχόμενο μετακίνησης του επιβατηγού Ι οχηματαγωγού πλοίου ΑΡΤΕΜΙΣ από τις Κυκλάδες στη Σαμοθράκη.

Έχουμε αποδείξει ότι κατανοούμε τις ανάγκες του συγκεκριμένου νησιού, όταν με τη διακοπή των δρομολογίων του πλοίου "ANDROS JET" και τη δρομολόγησή στη γραμμή Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης δεν εκφράσαμε αντιρρήσεις.

Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση που βρισκόμαστε ακόμα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, με το " ΑΡΤΕΜΙΣ" να εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό νησιών, δεν κατανοούμε πως λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη ενός νησιού και όχι των 13 νησιών που εξυπηρετούνται από αυτό το πλοίο (Σύρος, Κύθνος Κέα, ΣίΦνος, Σέριφος, Πάρος, Νάξος, Κίμωλος, Άνδρος, Τήνος, Φολέγανδρος, Ίος, Σίκινος).

Οι εναλλακτικές λύσεις κάλυψης  μέρους του μεταφορικού του έργου με άλλα πλοία, λαμβανομένων υπόψη των κρατήσεων που έχουν γίνει, δεν καλύπτουν τις μετακινήσεις της «ημέρας» δηλαδή αυτές που δεν γίνονται προγραμματισμένα, αλλά και των κατοίκων που μετακινούν εμπορεύματα.

Επιπλέον, εάν παύσουν τα δρομολόγιά του, διακόπτεται εντελώς η δυνατότητα σύνδεσης νησιών όπως Κέα και Κύθνος με τη Σύρο, ενώ και σε περιπτώσεις όπως της Πάρου δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής προς την πρωτεύουσα.

Τέλος, ζητούμε και από αυτή την κυβέρνηση - όπως και από όλες τις προηγούμενες - να κατανοήσει και να στηρίξει, πέραν των αναγκών που καλύπτουν οι γραμμές δημόσιου συμφέροντος, και τις ανάγκες που συνδέονται με το τουριστικό προϊόν του πιο αναγνωρίσιμου προορισμού της χώρας, συνεκτιμώντας τόσο το μέγεθός του, όσο και την προσφορά του στην εθνική οικονομία".