Έλευση δύο πλωτών δεξαμενών για ναυπηγοεπισκευή

Το Πολεμικό Ναυτικό ξανά στο ναυπηγείο της Σύρου

Δύο πλωτές δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού, για πλήρη επισκευή, υποδέχθηκε στις εγκαταστάσεις του το ναυπηγείο της Σύρου, γεγονός που μαρτυρά, στη νέα του εποχή, την αναθέρμανση της εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Υπό νέα πλέον ιδιοκτησία το Νεώριο, ONEX SYROS SHIPYARDS, παίρνει την πρώτη του δουλειά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σπάζοντας το σερί της εποχής Ταβουλάρη, της τελευταίας περίπου 25ετίας.  

Το ναυπηγείο της Σύρου δείχνει να μπαίνει ισχυρά και πάλι στον χάρτη της ναυπηγοεπισκευής σε κρατικές δουλειές, με την ανάληψη του έργου των δύο πλωτών δεξαμενών του Πολεμικού Ναυτικού, για λογαριασμό του οποίου είχε, κατά το παρελθόν, αναλάβει και εκτελέσει περί τις 55 επισκευές, γεγονός που είχε επισημανθεί και από τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, στα εγκαίνια της επισκευασμένης δεξαμενής «Βιολαντώ», τον Μάρτιο του 2019.

Τόσο εκ μέρους της Διεύθυνσης του ναυπηγείου, όσο και από πλευράς των εργαζόμενων εκφράστηκε η απόλυτη ικανοποίηση όχι μόνο για την οικονομικά ισχυρή ανάληψη του συγκεκριμένου έργου, αλλά και για την επανέναρξη της συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό, υπερθεματίζοντας όμως για την αύξηση των θέσεων εργασίας που υποχρεώνουν ανάλογα έργα.

Όσο μία ανάλογη ανάληψη έργου πλωτής δεξαμενής του Πολεμικού Ναυτικού είχε αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» του ναυπηγείου, την εποχή της παύσης λειτουργίας του, τόσο το νέο έργο των πλωτών δεξαμενών τυγχάνει θερμής υποδοχής από τον κόσμο του ναυπηγείου.

Ικανοποίηση των εργαζομένων

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε στους εργαζόμενους του ναυπηγείου η νέα αυτή δουλειά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως διαφάνηκε από τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος τους, εστιάζοντας όχι μόνο στην τεχνική ικανότητα του ναυπηγείου να ανταποκριθεί σε ανάλογες δουλειές, αλλά και την αναθέρμανση της εμπιστοσύνης προς τη ναυπηγική μονάδα.

«Το νέο έργο δείχνει ότι το Πολεμικό Ναυτικό ανάκτησε την εμπιστοσύνη του στο ναυπηγείο» σχολίασε ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, Αντώνης Χατζαντώνης.

Ζητώντας του να σχολιάσει πως εκλαμβάνεται από τους εργαζόμενους η νέα αυτή δουλειά του Πολεμικού Ναυτικού προς το Νεώριο ο κ. Χατζαντώνης σημείωσε ότι «με αυτό το έργο γίνεται εμφανές ότι το ναυπηγείο, πέρα από το ότι έχει ανακτήσει την αξιοπιστία του, επιβεβαιώνεται ότι έχει μέλλον, έχει αύριο, έχει πορεία μπροστά και σηματοδοτεί το ξεκίνημα μίας νέας συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό, της οποίας αναμένουμε τη συνέχεια. Μπορεί η κύρια δουλειά του ναυπηγείου να είναι οι επισκευές των πλοίων, όμως τέτοια έργα του δίνουν μία παραπάνω «τροφή» όχι μόνο ως δουλειά αλλά και ως ικανοποίηση».

Όπως ο ίδιος είπε σχετικά ««Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο και φυσικά να αναλογιστούμε ότι το τελευταίο έργο που είχε έρθει από το Πολεμικό Ναυτικό, και τότε δεξαμενή, είχε λειτουργήσει, λόγω της τότε κατάστασης, ως η ‘ταφόπλακα’ του ναυπηγείου. Ήταν όπως το χαρακτηρίζαμε τότε ως «ασπιρίνη στον ετοιμοθάνατο». Μόνο που με την ολοκλήρωση του τωρινού έργου το ναυπηγείο θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να έχει καμία σχέση με τα αποτελέσματα που είχαμε τότε. Και να μην ξεχνάμε ότι το τωρινό έργο είναι τριπλάσιας αξίας από το προηγούμενο που αναφέρουμε».

Οι εργασίες των δύο δεξαμενών

Η πρώτη δεξαμενή, προερχόμενη από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας, κατέπλευσε, ρυμουλκούμενη, στη Σύρο το Σάββατο 11 Ιανουαρίου και η δεύτερη, προερχόμενη από τον ναύσταθμο της Σούδας στην Κρήτη, έφτασε εχθές το μεσημέρι.

Η πρώτη δεξαμενή είναι μήκους περίπου 130 μέτρων και η δεύτερη περίπου 70 μέτρων, οι οποίες θα «ανέβουν» μαζί στη Βιολαντώ για να επισκευαστούν.

Οι δύο πλωτές δεξαμενές ήρθαν στο Νεώριο για γενική επισκευή, γεγονός που περιλαμβάνει πλήθος εργασιών, όπως μηχανολογικά, σωληνουργικά, λαμαρίνες, βαφές κ.λ.π., ώστε με την ολοκλήρωση τους το ναυπηγείο να τις παραδώσει σαν καινούριες.

Το χρονοδιάγραμμα για την περάτωση του έργου ορίζεται στους δύο μήνες, αν και όπως κρίνει ο Διευθυντής του ναυπηγείου, Βασίλης Σαββίδης, το σύνολο των εργασιών θα ολοκληρωθεί το πολύ εντός 40-50 ημερών.

Η δέσμευση, για το διάστημα αυτό, της μεγάλης δεξαμενής του ναυπηγείου, περιορίζει τη δυνατότητα υποδοχής πλοίων για επισκευή, καθώς οι λοιπές εργασίες θα εκτελούνται στη μικρή δεξαμενή και στους ντόκους του ναυπηγείου.

Όπως διευκρίνισε ο Βασίλης Σαββίδης «Γίνεται κατανοητό ότι με την είσοδο των δύο δεξαμενών, δεν υπάρχει η δυνατότητα για το ναυπηγείο να δεχθεί την ροή των πλοίων προς επισκευή που είχε, όχι μόνο από τη δέσμευση του χώρου της μεγάλης δεξαμενής για την εκτέλεση των εργασιών, αλλά και λόγω της αυξημένης ανάγκης εργατών».

Από την πλευρά του ο Αντώνης Χατζαντώνης είπε για το ίδιο θέμα ότι «εξυπακούεται ότι ταυτόχρονα με τις δύο δεξαμενές θα έχουμε και επισκευές πλοίων. Σίγουρα, λόγω της δέσμευσης της μεγάλης δεξαμενής γι’ αυτό το 40ήμερο, μέχρι να τελειώσει το έργο του Πολεμικού Ναυτικού, δεν θα μπορέσουμε να δεχθούμε τόσα πλοία όσα δεχόμασταν μέχρι τώρα, όμως σίγουρα θα χρειαστούμε πολύ περισσότερους εργαζόμενους».

Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων

Αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων που θα απασχολήσει το ναυπηγείο, προϋποθέτει η δουλειά των δύο πλωτών δεξαμενών, καθώς θα πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης.

Η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού του ναυπηγείου με επιπλέον προσωπικό είναι αναμενόμενη, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στον φόρτων των εργασιακών αναγκών.

Αυτό συνεπάγεται ότι όχι μόνο θα απασχοληθεί το σύνολο των μονίμων υπαλλήλων του ναυπηγείου όπως και των έκτακτων από τη Σύρο, αλλά θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και με εργάτες εκτός νησιού, με τον Διευθυντή του ναυπηγείου Βασίλη Σαββίδη να σημειώνει ότι «θα χρειαστεί να φέρουμε περί τα 150 άτομα και εκτός Σύρου για να εργαστούν».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων, που απαιτούν οι εργασίες και η εκπλήρωση του χρονοδιαγράμματος παράδοσης του έργου των δεξαμενών, με παράλληλη κάλυψη και των εργασιών που θα εκτελούνται στα πλοία που θα μπαίνουν σε αυτό το διάστημα στο ναυπηγείο, ο κ. Σαββίδης έκανε λόγο για περίπου 700 εργαζόμενους.

Ο Αντώνης Χατζαντώνης είπε σχετικά ότι «τόσο το έργο των δεξαμενών όσο και οι υπόλοιπες επισκευές των πλοίων και τα δύο ενισχύουν όσα λέγαμε για τις θέσεις εργασίας. Όσο περνά ο καιρός και όσο προχωρά το ναυπηγείο όλα αυτά θα αυξάνονται. Έτσι και τώρα το προσωπικό θα ενισχυθεί με επιπλέον εργαζομένους, όπως άλλωστε ενισχύεται, σταδιακά τα δύο τελευταία χρόνια, συνεχίζοντας με αυξητικούς ρυθμούς».