Σήμερα και αύριο τα δύο webinar του Επιμελητηρίου Κυκλάδων (18.00 – 20.00) για τα καταλύματα και τη λειτουργία τους την φετινή σεζόν, μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού

Εκπαίδευση στα νέα πρωτόκολλα για τον τουρισμό

Δίωρη πληροφόρηση, καθοδήγηση αλλά και απαντήσεις ερωτημάτων για την άμεση προετοιμασία των επιχειρηματιών, ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου
  • Δευτέρα, 26 Απριλίου, 2021 - 06:20

Στην εφαρμογή των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων στα καταλύματά τους καλούνται να προβούν οι επιχειρηματίες του κλάδου – άμεσα και ορθά -, προκειμένου να διαμορφώσουν συνθήκες ποιότητας και ασφάλειας με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού, ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα κατά την τουριστική σεζόν που ανοίγει στις 15 Μαΐου.

Στο νομό των Κυκλάδων η Διοίκηση του Επιμελητηρίου προχωρά στην έγκαιρη διοργάνωση δύο σχετικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων (webinar), σήμερα και αύριο, απογευματινές ώρες (18.00 – 20.00), επιδεικνύοντας για μία ακόμη φορά άμεσα αντανακλαστικά για τη στήριξη των μελών του, όσον αφορά την κατανόηση και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω της συνεργασίας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με τον ΕΦΕΤ, πιστοποιημένοι κι έμπειροι εκπαιδευτές θα φροντίσουν να πληροφορήσουν αναλυτικά τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων στα νησιά του νομού, προκειμένου με γοργούς ρυθμούς να καταφέρουν να λειτουργήσουν νόμιμα και σωστά.

Τα παραπάνω εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σχετικά με τη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιωτικού νομού - και κατά τα χρόνια της πανδημίας -, ο οποίος αναμένεται να υποδεχθεί έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών τη φετινή σεζόν. Ως εκ τούτου, οι νέοι κανονισμοί και τα πρωτόκολλα πρέπει να εφαρμοσθούν σωστά, ώστε οι επιχειρηματίες και τα νησιά να κερδίσουν το στοίχημα του τουρισμού, προτάσσοντας την ασφάλεια και την υγιεινή.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα πρωτόκολλα για τα καταλύματα συνολικά (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) εκδόθηκαν σε ΦΕΚ στις 21 Απριλίου και η πιστοποίηση των επιχειρήσεων είναι απαραίτητη και υποχρεωτική.

Τα δύο webinar του Επιμελητηρίου Κυκλάδων θα πραγματοποιηθούν μέσω της σύγχρονης πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης που διαθέτει το ίδιο (μέσω webex). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον σύνδεσμο www.e-kyklades.gr.

Άξιο αναφοράς εξ αρχής κρίνεται το γεγονός της πρόθεσης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων να λειτουργήσει υποστηρικτικά και προς τους επιχειρηματίες εστίασης με ανάλογα webinar, στην περίπτωση που το κράτος και το Υπουργείο Τουρισμού εκδώσουν νέες οδηγίες, πέραν των συμπληρωματικών που έχουν γνωστοποιήσει, στα ήδη γνωστά πρωτόκολλα από την περυσινή χρονιά.

Γ. Ρούσσος: Υποχρεωτική εκπαίδευση και επαναπιστοποίηση καταλυμάτων

Σε δηλώσεις κλήθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος σχετικά με τις κινήσεις που πραγματοποιεί αυτό, ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν στις 15 Μαΐου. Όπως τονίζει η προετοιμασία των καταλυματιών αποτελεί προτεραιότητα καθώς η εκπαίδευσή τους στα πρωτόκολλα είναι υποχρεωτική, ώστε να λειτουργήσουν ορθώς, προκρίνοντας την ασφάλεια για τους ίδιους, τους υπαλλήλους τους, αλλά και για τους επισκέπτες.

“Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το Επιμελητήριο Κυκλάδων σήμερα Δευτέρα (26/4) και αύριο Τρίτη (27/4) στις 6 το απόγευμα είναι προγραμματισμένα δύο webinar τα οποία αφορούν τη λειτουργία όλων των τουριστικών καταλυμάτων με τα νέα πρωτόκολλα. Έχοντας μία αγαστή συνεργασία με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού κι έχοντας έγκαιρα την ενημέρωση - αλλά και μία εμπειρία από την προηγούμενη χρονιά όπου δώσαμε τα σήματα λειτουργίας που απαιτούνται με βάση τα καινούργια δεδομένα που έφερε ο κορωνοϊός σε 8.500 μέλη μας -, δείχνουμε ετοιμότητα, ώστε να μπορέσουμε έγκαιρα να φανούμε χρήσιμοι στα μέλη μας και να μην ταλαιπωρούνται την τελευταία στιγμή” ανέφερε προλογικά, εξηγώντας πως βάσει των οδηγιών “η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και παρότι έχουν περάσει ελάχιστα 24ωρα από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα πρωτόκολλα για τα καταλύματα, εμείς διοργανώσαμε άμεσα αυτά τα webinar”.

Κατόπιν ων ανωτέρω, θέλησε να επαναλάβει και να υπογραμμίσει πως, “η πιστοποίηση που απαιτείται και που λαμβάνεται μετά την παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι και για φέτος υποχρεωτική. Πρέπει να επαναπιστοποιηθούν όλα τα καταλύματα για τη φετινή χρονιά”.

Δυνατότητα ερωτήσεων και απαντήσεων για ορθή πρακτική εφαρμογή

Δεδομένης της άψογης προετοιμασίας που έχει κάνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων για τη στήριξη των μελών του σε ενημερωτικό επίπεδο, ο κ. Ρούσσος ρωτήθηκε ειδικότερα για την ανάπτυξη της δυνατότητας απαντήσεων από τους πιστοποιημένους εκπαιδευτές, σε ερωτήσεις που θα θελήσουν να θέσουν οι καταλυματίες.

“Στα νέα πρωτόκολλα υπάρχουν αλλαγές που ενδιαφέρουν πολλούς, όπως για παράδειγμα η χρήση απολυμαντικού και κάποιες άλλες διαφοροποιήσεις από πέρυσι, αλλά και άλλες αλλαγές που ενδιαφέρουν λίγους όπως για παράδειγμα, το κομμάτι των πρωινών, που για φέτος, θα δίνεται η δυνατότητα μετά από απολύμανση των χεριών και χρήση γαντιών μιας χρήσης και προφανώς με τη χρήση μάσκας, να μπορεί να σερβιριστεί ο επισκέπτης. Αυτό είναι μία κορυφαία αλλαγή” σχολίασε, εξηγώντας πως το Επιμελητήριο Κυκλάδων καθώς ενδιαφέρεται για την ορθή πρακτική εφαρμογή των πρωτοκόλλων, δίνει αυτή τη δυνατότητα του διαλόγου ανάμεσα σε επιχειρηματίες και εκπαιδευτές.

“Έχουμε έμπειρους όπως πάντα εκπαιδευτές του ΕΦΕΤ ώστε να μην περιγράφουμε απλά και τυπικά τα πρωτόκολλα, αλλά να δώσουμε λύσεις και χρηστικές λειτουργίες στα καταλύματα, όπως αυτές που κάνουμε πάντοτε” πρόσθεσε, λέγοντας ακόμη πως, από πλευράς Επιμελητηρίου, “με συσπείρωση και καλή λειτουργία του στελεχιακού δυναμικού μας, θα συγκεντρώνουμε τα ερωτήματα, ώστε να ομαδοποιούνται και να απαντώνται”.

Σχετικά με το σήμα πιστοποίησης “Health First”

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων αν και τόνισε πως το περιεχόμενο των πρωτοκόλλων θα αναφερθεί στα δύο διαδικτυακά σεμινάρια, θέλησε – στο πλαίσιο των δηλώσεών του προς την εφημερίδα, να δώσει έμφαση στο σήμα πιστοποίησης “Health First” για τα καταλύματα.

“Το σήμα του Health First το οποίο υπήρχε ως απαραίτητη λειτουργία από πέρυσι στα καταλύματα συνεχίζει να ισχύει το ίδιο. Αλλάζει μόνον όταν αλλάξει ο υπεύθυνος ή αν κάποιος δεν το είχε βγάλει” ανέφερε, παραθέτοντας αναλυτικά το περιεχόμενο του σχετικού άρθρου 4 στην Υπουργική απόφαση που περιλαμβάνει το τελευταίο ΦΕΚ.

“Άρθρο 4 - Σήμα Πιστοποίησης “Health First”: 1. Θεσπίζεται Σήμα Πιστοποίησης με τον τίτλο “Health First”, το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων. 2. Το Σήμα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου, όπως αποτυπώνονται κατά περίπτωση στα Παραρτήματα I και ΙΙ. 3. Η κατάρτιση του πρωτοκόλλου υγειονομικού περιεχομένου για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και η χορήγηση του Σήματος διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του ΞΕΕ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας/ ΕΟΔΥ μπορούν να αντλούν τα υποχρεωτικά στοιχεία επικοινωνίας για τον υπεύθυνο εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος και τον συνεργαζόμενο ιατρό ανάλογης ειδικότητας ή εμπειρίας, όπου αυτό είναι εφικτό, ή πάροχο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας υγείας κάθε καταλύματος μέσω web service. 4. Για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το Σήμα χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του (https://www.mintour.gov.gr/). 5. Το Σήμα αποτυπώνεται στο Παράρτημα ΙV, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. 6. Για την έκδοση του Σήματος η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας λειτουργεί το τουριστικό κατάλυμα, ενημερώνεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή https://www.healthfirsttourism.gr/”.

Με συμπληρωματικές οδηγίες η εστίαση. Αν απαιτηθεί, θα γίνει webinar

Σχετικά με το κομμάτι της εστίασης, ο κλάδος της οποίας επαναλειτουργεί στις 3 Μαΐου μετά από εξάμηνο “λουκέτο”, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων υπήρξε σαφής: “Θα στείλουμε άμεσα ενημέρωση την Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) σε όλα τα μέλη μας στην εστίαση, γιατί αναφορικά με την επαναλειτουργία του κλάδου από 3 Μαΐου, εκδόθηκαν την περασμένη Παρασκευή, συγκεκριμένες οδηγίες - για τον Απρίλιο και τον Μάιο - συμπληρωματικές στις ήδη υπάρχουσες που δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργήσει η εστίαση από τις 3 Μαΐου σε εξωτερικούς και μόνον χώρους”.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως παρακάτω, “αν βγουν επικαιροποιημένα πρωτόκολλα και για την εστίαση συνολικά, μετά το Πάσχα, αμέσως, θα οργανώσουμε webinar εφόσον υπάρξει ανάγκη”.

Διπλό και ταυτόχρονο έργο από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Εν συνεχεία, ο ίδιος κλήθηκε να τοποθετηθεί για το πόσο σημαντική είναι η ανταπόκριση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και μάλιστα η αμεσότητα με την οποίαν κινήθηκε και(!) φέτος, προκειμένου να στηρίξει τους επιχειρηματίες που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό και τη φιλοξενία.

“Προσπαθούμε σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση σαν Επιμελητήριο να κινηθούμε σε δύο άξονες. Η μία είναι να αποτυπώσουμε σε συνεργασία με το σύνολο των επαγγελματικών φορέων που δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες την ιδιαίτερη υφιστάμενη κατάσταση και τις απαιτήσεις που έχει ο νομός προς την πολιτεία, η οποία νομοθετεί και αποφασίζει και το δεύτερο είναι σε αυτήν τη δυσκολία των καιρών να προτάξουμε την εκπαιδευτική δραστηριότητα σε όλα τα μέλη μας, για να αυξηθεί η ποιότητα και κυρίως η ασφάλεια, που είναι το απαραίτητο συστατικό και πρέπει όλοι να λαμβάνουν υπόψιν τους, για τη λειτουργία τους”.

Σημειώνοντας μάλιστα πως, “Το πρώτο πράγμα που κοιτά ένας επισκέπτης είναι το θέμα της ασφάλειας”, ο ίδιος θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως όλες τις πλευρές που ανταποκρίνονται ώστε οι Κυκλάδες να προβάλουν την εικόνα ενός ασφαλούς προορισμού, κατάλληλα προετοιμασμένου για τον τουρισμό σε συνθήκες πανδημίας.

“Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και να ευχαριστήσω μεγάλο αριθμό Δημάρχων που ήρθαν και παραδέχθηκαν ότι η παρέμβαση αυτή του Επιμελητηρίου ήταν τέτοια που λειτουργήσαμε με κανόνες ασφαλείας στον νομό Κυκλάδων πολύ περισσότερο, συγκριτικά με άλλες περιοχές.

Να πω ότι πρακτικά λειτούργησαν περιοχές χωρίς να έχουν πάρει το πιστοποιητικό, τη δυνατότητα της λειτουργίας με βάση τα πρωτόκολλα και αυτό δεν είναι κακό μόνον από άποψη νομιμότητας, αλλά και επειδή δεν τα γνώριζαν και δεν εμπλούτισαν τον τρόπο λειτουργίας τους με περισσότερους κανόνες ασφάλειας”.

Σε απόλυτο τόνο ο κ. Ρούσσος υποστήριξε πως, “πρέπει οι επιχειρήσεις να ξεχωρίσουν και για τους κανόνες ασφάλειας”. Ως εκ τούτου, επανέλαβε τον σημαντικό ρόλο που έχει το Επιμελητήριο. “Είναι ό,τι χειρότερο ο πελάτης να μη μείνει ευχαριστημένος. Άρα, το θέμα της ασφάλειας και της υγιεινής είναι κορυφαίο. Γι αυτό και το Επιμελητήριο έδωσε έμφαση, καθώς έτσι έπρεπε να γίνει με βάση τα δεδομένα”.

Υψηλό και συνεχές ενδιαφέρον για τα σεμινάρια

Τέλος, ο πρόεδρος ρωτήθηκε σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς καταλυματιών για το σημερινό και αυριανό webinar. “Πριν την έκδοση των πρωτοκόλλων είχαμε ήδη 1.000 άτομα που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Αυτή τη στιγμή έχουμε φθάσει στις 2.000. Είναι συνεχιζόμενο το ενδιαφέρον. Προγραμματίσαμε δύο ημέρες και θα δούμε αν θα μείνει κάποιος αριθμός μη ικανοποιημένος για να επαναλάβουμε μετά” δήλωσε σχετικά, σημειώνοντας ακόμη πως, “Θεωρούμε όμως ότι για αρχή και με βάση το δεδομένο ότι υπάρχει το χρονικό περιθώριο μέχρι τις 15 Μαΐου, υπάρχει ο χρόνος για προετοιμασία. Πάντως αυτοί που προετοιμάζονται σωστά, δείχνουν το ενδιαφέρον τους και πιστεύω να “χωρέσουν” όλοι στα δύο διαδικτυακά σεμινάρια, της Δευτέρας και της Τρίτης, από τα 1.000 σημεία που έχουμε διαθέσιμα κάθε ημέρα”.

Άλλωστε όπως υπενθύμισε “είναι θετικό το γεγονός πως από ένα σημείο – όπως έχει γίνει και σε άλλα σεμινάρια – μπορούν να παρακολουθούν πάνω από ένα ή δύο άτομα. Πέρυσι που ήταν η πρώτη χρονιά, χωρίς να έχουμε τις υποδομές, καλύψαμε τα πρωτόκολλα και τις απαιτήσεις. Τώρα είμαστε ακόμη καλύτερα”.

Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του ευχαριστώντας τα μέλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την ανταπόκρισή τους, καθώς επίσης τους εκπαιδευτές και τους συνεργάτες του. “Η οργάνωση και η συμμετοχή είναι κάτι σημαντικό, γιατί οι δύσκολες ώρες που ήρθαν εξαιτίας της πανδημίας, δεν ήρθαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά για πολύ περισσότερο” ανέφερε κατηγορηματικά ο κ. Ρούσσος.