Μια εφαρμογή κινητού “πρασινίζει” τα νησιά και τις πόλεις μας

  • Τρίτη, 7 Μαρτίου, 2023 - 06:15

Η εφαρμογή “Θέλω να ΠΡΑΣΙΝΙΣΩ” αποτελεί την πρώτη ελληνική δωρεάν εφαρμογή κινητών η οποία δίνει στους δημότες της κάθε περιοχής τη δυνατότητα τοποθέτησης του δικού τους στίγματος, ελεύθερα και γρήγορα, σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην περιοχή τους ή σε οποιοδήποτε σημείο στην Ελλάδα με σκοπό την κάλυψή του με ένα δέντρο. Η Ελλάδα χαρτογραφείται από πολίτες όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως φύλου και δεξιοτήτων, μέσα από μια κινητή συσκευή με σκοπό την ενίσχυση του αστικού – και όχι μόνο- πρασίνου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στοχεύει στο να “πρασινίσει” ακόμα περισσότερο η Ελλάδα και να βοηθηθεί τόσο το αστικό πράσινο όσο και μέρη που δεν έχουν δει ποτέ αρκετή χλωρίδα. Αναλυτικότερα, η εφαρμογή επιτρέπει στον πολίτη να προσθέσει στον -ανοιχτό για το κοινό - χάρτη μία πινέζα όπου υπάρχει κάποια κενή δενδροδόχος ή κάποιο ελεύθερο σημείο για προσθήκη ενός δέντρου. Ο χρήστης μπορεί επίσης να προσθέσει και μια φωτογραφία από το συγκεκριμένο σημείο. Στόχος είναι να μοιραστούν αργότερα στους δήμους τα δεδομένα που θα συλλεχθούν, ώστε κάποια στιγμή να αναπληρωθεί το κενό του αστικού πρασίνου.

Χρησιμότητα και σκοποί της εφαρμογής

 

Σύμφωνα με τον δημιουργό της εφαρμογής, Χρήστο Αποστόλου, το “Θέλω να πρασινίσω” μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε άνυδρες και χωρίς αρκετό πράσινο περιοχές, όπως είναι κατά κύριο λόγο οι Κυκλάδες. Συγκεκριμένα και πιο αναλυτικά, όπως εξηγεί ο κ.Αποστόλου, η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους παρακάτω σκοπούς:

Συλλογή πληροφοριών για τις ανάγκες της περιοχής: Με τη συλλογή των στιγμάτων που τοποθετούν οι πολίτες στον διαδραστικό χάρτη, οι δήμοι μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα ποιες είναι οι ανάγκες της περιοχής όσον αφορά τη φύτευση δέντρων.

Βελτίωση του περιβάλλοντος: Με τη φύτευση δέντρων σε κατάλληλα σημεία, μπορεί να βελτιωθεί το περιβάλλον της περιοχής, μειώνοντας την θερμοκρασία, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα και του νερού και προστατεύοντας το έδαφος από την ερημοποίηση.

Βελτίωση της οικολογικής κατάστασης: Η εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της οικολογικής κατάστασης της περιοχής, ενισχύοντας τη φυσική κάλυψη της γης και μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα.

Ενημέρωση για τις προτεραιότητες της κοινότητας: Με την εφαρμογή, οι πολίτες μπορούν να καταχωρούν τις προτιμήσεις τους για τα σημεία που έχουν ανάγκη από δέντρα. Με αυτόν τον τρόπο, οι δήμοι και οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να καταλάβουν τις προτεραιότητες των κατοίκων και να προσαρμόσουν τα σχέδιά τους σύμφωνα με αυτές.

 

Η εφαρμογή “Θέλω να ΠΡΑΣΙΝΙΣΩ” ακολουθεί τη φιλοσοφία του “δεντρί project”, το οποίο διεξήγαγε στο παρελθόν η Περιβαλλοντική Οργάνωση Mamagea καταφέρνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα να κινητοποιήσει εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης για τη χαρτογράφηση κενών δενδροδόχων.