Το ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου «πειραματίστηκε»

  • Δευτέρα, 22 Μαΐου, 2017 - 06:22

Την 4η θέση στο Διαγωνισμό Φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φετινού «Πειράματος του Ερατοσθένη στη σχολική τάξη», κατέλαβε το Γενικό Λύκειο Τραγαίας Νάξου.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 40 σχολεία και ιδρύματα, υποβάλλοντας φωτογραφίες που καταγράφουν τη συμμετοχή των σχολείων στο πείραμα του Ερατοσθένη.

«Το πείραμα του Ερατοσθένη στη σχολική τάξη» αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς, να πραγματοποιήσουν με τους μαθητές τους τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης. Συγκεκριμένα οι μαθητές που συμμετείχαν στη δράση, χρησιμοποίησαν βασικές γνώσεις από το πεδίο των μαθηματικών, της φυσικής, της αστρονομίας αλλά και της γεωγραφίας.

Αναβίωση της ιστορικής μέτρησης του Ερατοσθένη

Με τη χρήση απλών μέσων, όπως ένας χάρακας ή μία μεζούρα, μέτρησαν το μήκος της σκιάς ενός κονταριού μήκους ενός μέτρου, ακριβώς την ώρα του τοπικού μεσημεριού. Στη συνέχεια, με βάση της μετρήσεις τους υπολόγισαν τη γωνία που σχηματίζουν οι ηλιακές ακτίνες με το κοντάρι, ενώ ήρθαν σε επικοινωνία με τους μαθητές σχολείων με το ίδιο γεωγραφικό μήκος στην Ελλάδα, την Ευρώπη ή την Αφρική. Αντάλλαξαν τις μετρήσεις τους, ώστε να καταλήξουν συνεργατικά στον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές αναβίωσαν στην αυλή του σχολείου τους την ιστορική μέτρηση που έκανε ο Ερατοσθένης πριν από περίπου 2.250 χρόνια.

Τη διαθεματική αυτή δραστηριότητα, στην οποία έχουν συμμετάσχει από το 2007 έως και σήμερα περισσότερα από 5.000 σχολεία από ολόκληρο τον κόσμο, πραγματοποίησε η Ελληνογερμανική Αγωγή με τη συμμετοχή του Περιφερειακού Γραφείου για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη της UNESCO.

Στο πλαίσιο του «Πειράματος του Ερατοσθένη στη σχολική τάξη» πραγματοποιήθηκε και Διεθνής Διαγωνισμός Φωτογραφίας, στον οποίο μπορούσαν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί από όσα σχολεία πήραν μέρος στο πείραμα.

Σημαντική διάκριση για τη Νάξο

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο σχολείο "Jovan Serbanovic", από την πόλη Ranovac της Σερβίας. Το έπαθλο για τη νικήτρια του διαγωνισμού είναι μια υποτροφία, η οποία καλύπτει όλα τα έξοδα συμμετοχής (μεταφορά, διαμονή, διατροφή, δίδακτρα) στο Καλοκαιρινό Σχολείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών  2017.

Το Γενικό Λύκειο Τραγαίας όχι μόνο έλαβε μέρος στο διαγωνισμό, αλλά διακρίθηκε κιόλας, κερδίζοντας την 4η θέση. Στη βραβευμένη φωτογραφία απεικονίζονται τα παιδιά του ΓΕΛ Τραγαίας κατά τη διάρκεια του πειράματος του Ερατοσθένη έξω από τον Άγιο Γεώργιο Διασορίτη, ένα πολύ σημαντικό μνημείο του νησιού στο Λεκανοπέδιο της Τραγαίας.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές από διαφορετικές χώρες και στην πρώτη δεκάδα διακρίθηκαν (κατά σειρά) μαθητές από την Ισπανία, την Κολομβία, το Μαρόκο, την Ελλάδα (ΓΕΛ Τραγαίας), την Κροατία, την Ιταλία, τη Σερβία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Πορτογαλία.