Απονομή τίτλων και παρουσίαση εργασιών στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου

«Άγκυρα» στον πολιτισμό

Δύο μοναδικά αφιερώματα, ένα στη Συριανή συγγραφέα Λουκρητία Δούναβη και ένα στον Πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη παρουσίασαν οι μαθητές τους Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου, στην τελετή λήξης της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς.

Η καθιερωμένη εκδήλωση απονομής τίτλων και παρουσίασης εργασιών, με τις οποίες ασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι μαθητές του Α’ και Β’ κύκλου, έλαβε χώρα στο σχολικό συγκρότημα Ξηροκάμπου.

Στον χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του ΣΔΕ κ. Γιώργος Στεφάνου σημείωσε πως για μία ακόμη χρονιά στόχος του σχολείου ήταν η προσέγγιση της παιδείας τόσο με τη μετάδοση γνώσεων, όσο και με την καλλιέργεια συναισθημάτων και δεξιοτήτων στους μαθητές. «Για να το πετύχουμε αυτό προσπαθούμε να γνωρίσουμε τον πολιτισμό του νησιού όχι μόνο μέσα από τη μελέτη, αλλά και συμμετέχοντας ενεργά σε πολιτιστικές δράσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη». Πρόσθεσε μάλιστα, πως το σχολείο πραγματοποιεί συχνά επισκέψεις σε θεατρικές ομάδες και πολιτιστικούς συλλόγους, μέσα από τις οποίες δίνεται το ερέθισμα στους μαθητές να ενεργοποιηθούν και οι ίδιοι.

Φωτεινό πνεύμα

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το αφιέρωμα του Α’ Κύκλου στην κ. Λουκρητία Δούναβη, η οποία είχε τη χαρά να το παρακολουθήσει. Στο πλαίσιο αυτό, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μονόπρακτο από τη θεατρική ομάδα «Μίμου Άπτου» με την Κάλια Σταυρακάκη. Επιπλέον, ο μουσικός Μιχάλης Λαμπρίδης, μαζί με την Αγγελική Κοκκίνη και τον Αλφρέδο Δελιβέρτη έπαιξαν μελοποιημένα κείμενα της συγγραφέως σε δικές του συνθέσεις.

Ο μεγάλος Μάρκος

Στη συνέχεια, οι μαθητές του Β’ Κύκλου παρουσίασαν το αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη, χωρισμένο σε τρεις υποενότητες: τους πρόσφυγες της Σύρου, το ρεμπέτικο και την κληρονομιά του Μάρκου. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από το σχήμα των Αργύρη Δαλέζιου και Σκεύης Λακαταμίτου «ΝΑΜΑΣΤΕ». «Πρόκειται για μια σανσκριτική λέξη, που σημαίνει σεβασμός από τον μαθητή προς τον δάσκαλο και ταίριαζε απόλυτα στο ύφος της εκδήλωσης», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Στη συνέχεια, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη δεκάλεπτη ταινία του ΣΔΕ Σύρου «Πάμε σαν άλλοτε» με θέμα το ρεμπέτικο, η οποία γυρίστηκε στην «Κατώγα του Λιλή» στην Άνω Σύρο. Στόχος του σχολείου είναι η συμμετοχή του σε κινηματογραφικούς διαγωνισμούς και παράλληλα η προβολή της μουσικής κληρονομιάς του νησιού μας.

«Το όνειρο δεν έχει χαθεί»

Στο τέλος της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν απολυτήρια σε 12 μαθητές του σχολείου. «Αισιοδοξούμε ότι με το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Εσπερινό Γυμνάσιο, πολλοί από αυτούς θα συνεχίσουν τις σπουδές τους και το όνειρο να ολοκληρώσουν κάτι που δεν πέτυχαν στα νιάτα τους θα πραγματοποιηθεί», τόνισε ο κ. Στεφάνου.

Σημείωσε μάλιστα, πως πολλοί από τους παρευρισκόμενους εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να ενταχθούν στη μαθητική κοινότητα του σχολείου για τη νέα χρονιά. «Αυτός είναι και ο στόχος μας, το σχολείο να γίνεται γνωστό και όσοι δίσταζαν μέχρι τώρα, να πάρουν την απόφαση, βλέποντας ότι απευθυνόμαστε σε κάθε ηλικία και ότι μόνο κερδισμένοι θα βγουν από όλο αυτό».

Πρόταση για δημιουργία επιδαπέδιου σκακιού

Καταλήγοντας, ο κ. Στεφάνου κατέστησε γνωστό ότι το ΣΔΕ Σύρου σε συνεργασία με τον Όμιλο Σκακιστών Σύρου θα προτείνει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης τη δημιουργία επιδαπέδιου σκακιού στη Σύρο, που θα αποτελέσει άλλη μία θετική εικόνα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες του νησιού.