Τα «Βιβλία σε ρόδες» καταφτάνουν για 3η χρονιά στις Κυκλάδες με στόχο την ανάδειξη της σχολικής τάξης ως κοινότητας αναγνωστών

Καλλιέργεια της αγάπης για το διάβασμα

Σε Αμοργό, Σύρο και Τήνο θα ταξιδέψουν φέτος τα «Βιβλία σε Ρόδες», το πρωτοποριακό πρόγραμμα προαγωγής της ανάγνωσης και στήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα από την απόλαυση του διαβάσματος.

Για τρίτη σχολική χρονιά, η μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ συνεχίζει τη συνεργασία της με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και φέρνει σε δημοτικά σχολεία του νομού μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες, με στόχο τη δημιουργία κοινοτήτων αναγνωστών εντός των τάξεων.

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο, να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Τους προσφέρει την επιλογή να δανειστούν βιβλία στο σπίτι και να χαράξουν έτσι την προσωπική τους αναζήτηση, καθώς το ένα βιβλίο τους δημιουργεί το ενδιαφέρον να διαβάσουν το άλλο.

Τα «Βιβλία σε ρόδες» φθάνουν στο σχολείο μέσα σε θεματικά βαλιτσάκια με ρόδες, ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Σε κάθε θεματικό βαλιτσάκι συνδυάζονται 25 περίπου βιβλία γνώσεων, μυθοπλασίας, λογοτεχνίας, εικονογραφημένα, που  καλύπτουν τρία  επίπεδα αναγνωστικής  ικανότητας. Παραμένουν στη σχολική τάξη επί τέσσερεις εβδομάδες περίπου, ώστε να υπάρχει χρόνος για δανεισμό και για παράλληλες δράσεις όπως  εργαστήρια, λέσχη ανάγνωσης, συζητήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, εκθέσεις κ.α. Τόσο το θεματικό βαλιτσάκι, όσο και η ιστοσελίδα, περιέχουν προτάσεις αναγνωστικών διαδρομών και δράσεων γύρω από τα βιβλία.

Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αναλυτικά για κάθε νησί

Την τρέχουσα σχολική χρονιά, η Αμοργός θα παραλάβει το θεματικό βαλιτσάκι «Θάλασσα» για το Δημοτικό. Οι μαθητές θα ερευνήσουν δρόμους χαμένους και σημάδια μυστικά, μέσα από ιστορίες για μυθικά θαλασσινά και ήρωες, για δόξες αθάνατες και τόπους ποτισμένους απ’ αλάτι, ιστορίες ναυτικών και πειρατών, ιστορίες του χτες και του σήμερα, ιστορίες  με παιχνίδια με  τραγούδια αλλά και με χρώματα. Κέντρο διακίνησης του θαλασσινού σάκου που μυρίζει αλμύρα και θυμίζει Ελλάδα, θα είναι το Δημοτικό Σχολείο Χώρας Αμοργού.

Με τη Φυσική, το Νερό και τη Μυθολογία θα ασχοληθούν οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου. Από την άλλη, τα παιδιά των νηπιαγωγείων θα γνωρίσουν τον κόσμο που μας περιβάλλει μέσα από φανταστικές και μυθοπλαστικές ιστορίες, στις οποίες οι άνθρωποι κάνουν θαύματα αλλά και καταστροφές, τα ζώα συνεργάζονται, τα σκουπίδια πρωταγωνιστούν, τα δάση κινδυνεύουν, τα ψάρια συμμαχούν, τα δένδρα δημιουργούν παράξενες φιλίες.  Η διακίνηση των τεσσάρων βαλιτσών θα γίνεται από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρυσάννα Διαμαντή.

Άγρια, προϊστορικά, φανταστικά ζώα, αλλά και λατρεμένα κατοικίδια θα ξεπηδήσουν μέσα από το σάκο που θα παραλάβουν τα δημοτικά σχολεία της Τήνου, μαζί με το βαλιτσάκι της θάλασσας. Η διακίνηση θα γίνεται από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου.

Ο κάθε εκπαιδευτικός που θα δηλώσει συμμετοχή, θα παραλαμβάνει το θεματικό «βαλιτσάκι με ρόδες» με τα βιβλία και τα συνοδευτικά έντυπα, το οποίο θα «φιλοξενήσει» η τάξη του για τέσσερις περίπου εβδομάδες. Με τη λήξη της δανειστικής περιόδου ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός θα ελέγχει το βαλιτσάκι και θα το επιστρέφει στο σχολείο-κέντρο διακίνησης.

Οι δανεισμοί θα ξεκινήσουν στις 30 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθούν στις 3 Ιουνίου 2018. Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου.

Φιλοξενία και Δανεισμός

Η φιλοξενία του σάκου, επί σχεδόν ένα μήνα, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για πολλές δραστηριότητες όπως η διαμόρφωση μιας γωνιάς ανάγνωσης ή μιας μικρής βιβλιοθήκης με βιβλία που θα φέρουν τα παιδιά για να συμπληρώσουν τα βιβλία του σάκου ή και η δημιουργίας μας λέσχης ανάγνωσης. Συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, μια περιήγηση στην πόλη και στη φύση θα συμπληρώσουν τις εμπειρίες των παιδιών. Οι εικονογραφήσεις των βιβλίων δίνουν έμπνευση για ζωγραφική ή κατασκευές, ενώ πολλά θέματα γίνονται αφορμή για θεατρικό παιχνίδι.

Το πρόγραμμα προσφέρει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα δανεισμού βιβλίων στο σπίτι. Τα περισσότερα βιβλία περιέχουν στην τελευταία σελίδα κάρτα δανεισμού. Τα βιβλία αυτά δανείζονται στους μαθητές για μερικές ημέρες ανάλογα με το μέγεθος και τη δυσκολία τους.

Διαβάζουμε… μικροί και μεγάλοι μαζί

Στην εποχή της κινούμενης εικόνας, που κρατά τα παιδιά μακριά από το διάβασμα, τα «Βιβλία σε ρόδες» τα ενθαρρύνουν να ενδιαφερθούν για τα βιβλία. Να τα διαβάσουν, να απολαύσουν τις εικόνες τους, να αναζητήσουν τη συντροφιά τους, να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις που τους προκαλούν και να τις συζητήσουν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα αναπτύξουν πολλές καλές συνήθειες γύρω από το διάβασμα, που θα τους συνοδεύσουν στην ενήλικη ζωή τους.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος καλούν τους γονείς να «συνταξιδέψουν» παρέα με το παιδί τους, συζητώντας για το βιβλίο που εκείνο διάλεξε και διαβάζοντας μαζί άλλα βιβλία, σχετικά με το θέμα του σάκου που έφτασε στην τάξη του. Επιπλέον, μπορούν να οργανώσουν έναν περίπατο, εμπνευσμένο από το βιβλίο και να επισκεφτούν μαζί την τοπική βιβλιοθήκη. Τέλος, σημαντικό είναι να βοηθούν το παιδί να διατηρήσει σε καλή κατάσταση το βιβλίο που δανείστηκε, ώστε αυτό να μπορέσει να συνεχίσει τα ταξίδια του και σε άλλα σχολεία.