Εντονότατη αντίδραση εκπαιδευτικών, γονέων, πολιτικής παράταξης και Υπ. Παιδείας αναφορικά με το περιστατικό παρεμπόδισης της παρέλασης στη Σαντορίνη λόγω σημαιοφόρου Αλβανικής καταγωγής

“Να απομονωθεί η ρητορική μίσους και ρατσισμού”

Καταδικάζεται συνολικά η στάση της Χρυσής Αυγής

Τη “ρητορική μίσους και ρατσισμού” που εκφράστηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής στη Σαντορίνη στην εθνική επέτειο του “ΟΧΙ”, τα οποία κι επιχείρησαν την παρεμπόδιση και ματαίωση της παρέλασης των μαθητών λόγω της σημαιοφόρου του Γυμνασίου της περιοχής η οποία είναι Αλβανικής καταγωγής, καταδικάζουν κατηγορηματικά εκπαιδευτικοί, γονείς, πολιτικό κόμμα του δημοκρατικού τόξου, καθώς και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, με δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την προσπάθεια περίπου 20 Χρυσαυγιτών να ματαιώσουν την προγραμματισμένη μαθητική παρέλαση στο νησί, εκφράζοντας το μίσος και τις ρατσιστικές διαθέσεις τους, με φόντο το γεγονός πως η νεαρή αριστούχος μαθήτρια που επελέγη να σηκώσει την ελληνική σημαία, έλκει την καταγωγή της από την Αλβανία, καταγγέλθηκε έντονα η στάση τους, η οποία όπως σημειώθηκε, επεδίωξε να “μολύνει” τη δημοκρατική λειτουργία της σχολικής και μαθητικής κοινότητας.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως, σύμφωνα και με βίντεο – ντοκουμέντo που έχει δει το φως της δημοσιότητας και από πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ, υπήρξαν αρκετοί γονείς κι εκπαιδευτικοί που αντιστάθηκαν στις φωνές μισαλλοδοξίας, προστατεύοντας τους μαθητές, αλλά και αναδεικνύοντας παράλληλα πως, σε μία δημοκρατική κοινωνία “κάθε ρητορική μίσους και ρατσισμού, πρέπει να απομονωθεί”.

Κρίνεται επιβεβλημένο να προστεθεί δε, πως σε ανακοίνωση προχώρησε και η κομματική οργάνωση Θήρας του ΚΚΕ χθες αργά το βράδυ, υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά πως, “Η φασιστική ναζιστική ιδεολογία δεν χωράει στο νησί μας”, καλώντας ταυτόχρονα τα μέλη της τοπικής κοινωνίας να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες.

ΕΛΜΕ Θήρας: “Ως εκπαιδευτικοί είμαστε περήφανοι για κάθε μαθητή ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας”

Άμεση υπήρξε η αντίδραση από την ΕΛΜΕ Θήρας, με τα μέλη της να καταδικάζουν τις ενέργειες των Χρυσαυγιτών και να επισημαίνουν κατηγορηματικά πως, “ως εκπαιδευτικοί είμαστε περήφανοι για κάθε μαθητή ανεξαρτήτως θρησκείας κι εθνικότητας”.

“Στο Εμπορείο γίναμε μάρτυρες γεγονότων που δεν ταιριάζουν ούτε στην ημέρα, ούτε στο νησί της Σαντορίνης που μετρά κι αυτό τους δικούς του νεκρούς εκτελεσθέντες από τους ναζιστές κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο Βουρβούλο” σημειώνουν τα μέλη της ΕΛΜΕ Θήρας στην ανακοίνωσή τους, εξηγώντας παράλληλα, πως, παρά το γεγονός πως “δεν κατάφερε η μικρή αστυνομική δύναμη να αποτρέψει τις πράξεις τους”, ωστόσο αποτελεί σημαντικό γεγονός κι εξέλιξη “η ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση που κράτησαν μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Εμπορείου”.

Η ΕΛΜΕ Θήρας δε, υπενθυμίζοντας πως στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – βάσει της κείμενης νομοθεσίας – επιλέγονται οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες σύμφωνα με τις επιδόσεις τους στα μαθήματα “ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή και υπηκοότητα”, κάλεσαν την τοπική κοινωνία της Σαντορίνης, καθώς επίσης τους μαθητές και τους γονείς, “να αναγνωρίσουν τον εθνικισμό και το φασισμό πίσω από τις “πατριωτικές” κορώνες” και να καταδικάσουν τις απαράδεκτες συμπεριφορές”.

“Ως ΕΛΜΕ Θήρας και ως εκπαιδευτικοί είμαστε περήφανοι για όλες και όλους τους μαθητές/μαθήτριες ανεξαρτήτου θρησκείας και εθνικότητας και τους εκπαιδευτικούς και δηλώνουμε στη σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Εμπορείου ότι θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση και προστασία μας σε κάθε επίπεδο. Καταδικάζουμε κάθε έκφραση περιφρόνησης, μισαλλοδοξίας και φανατισμού και απαιτούμε σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία της σχολικής κοινότητας” δήλωσαν τα μέλη της ΕΛΜΕ Θήρας απέναντι στα πρόσφατα γεγονότα, τονίζοντας τέλος πως, “τη σημαία έχουν δικαίωμα να κρατήσουν όλα τα παιδιά που μοιράζονται στα σχολεία μας “την ελληνική παιδεία””.

 

Υπ. Παιδείας: “Τη σημαία κρατούν όσοι μοιράζονται την “ημετέρα παιδεία””

Σε παρόμοιο τόνο το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με αφορμή τα επεισόδια που δημιούργησαν μέλη της Χρυσής Αυγής  κατά τη διάρκεια  της παρέλασης στο Εμπορείο της Σαντορίνης διεμήνυσε πως, “θα προστατέψει σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο τις σχολικές κοινότητες από τέτοια περιστατικά”.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε την ίδια ημέρα, το Υπουργείο τονίζει τα ακόλουθα: “Η σημερινή παρεμπόδιση της τελετής εορτασμού της εθνικής επετείου στο Εμπορειό Σαντορίνης που επιχείρησαν μέλη της Χρυσής Αυγής με πρόσχημα ότι ο σημαιοφόρος δεν ήταν ελληνικής καταγωγής αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της περιφρόνησης τους για την ηρωϊκή αντίσταση της πατρίδας μας στα φασιστικά και ναζιστικά στρατεύματα. Οι άνθρωποι αυτού του τόπου νίκησαν το φασισμό και θα το ξανακάνουν όποτε χρειαστεί. Τη σημαία έχουν δικαίωμα να κρατήσουν όλα τα παιδιά που μοιράζονται στα σχολεία μας "την ημετέρα παιδεία"”. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει κατηγορηματικά πως “θρασύβουλες πράξεις πατριδοκαπηλίας δεν έχουν χώρο στην ελληνική κοινωνία και εκπαίδευση”, συγχαίροντας τέλος τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που αντιστάθηκαν στη στάση των Χρυσαυγιτών.

 

Ποτάμι Ν. Αιγαίου: “Καταδικάζουμε απερίφραστα τη φασιστική παρέμβαση της Χρυσής Αυγής”

Σε απόλυτο τόνο καταδίκασε τα γεγονότα στη Σαντορίνη και το Ποτάμι Νοτίου Αιγαίου, με ανακοίνωσή του, την οποία και απέστειλε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης του νομού Κυκλάδων, αλλά και της γεωγραφικής περιφέρειας.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτής της ανακοίνωσης, “Το Ποτάμι Νοτίου Αιγαίου καταδικάζει απερίφραστα την φασιστική παρέμβαση μελών της Χρυσής Αυγής στο Εμπορειό της Σαντορίνης την ημέρα της Εθνικής μας Εορτής κατά της φασιστικής εισβολής, που είχε σαν αποτέλεσμα την ματαίωση της εκδήλωσης μνήμης”, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, “η συμμετοχή όλων των μαθητών μας στις παρελάσεις -ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος- είναι δεδομένη και Συνταγματικά κατοχυρωμένη” και “οποιαδήποτε διάκριση και ακόμα περισσότερο στοχοποίηση αποτελούν αντισυνταγματική συμπεριφορά που πρέπει να αντιμετωπίζονται και να ακυρώνονται άμεσα από τους θεσμούς προστασίας του πολίτη”. Ολοκληρώνοντας τη δημόσια τοποθέτησή του, το Ποτάμι Νοτίου Αιγαίου, στηλίτευσε το γεγονός πως, “η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τους θεσμούς, να προστατέψει την σημαιοφόρο, αριστούχο μαθήτρια αλβανικής καταγωγής, καθώς και την διεξαγωγή της παρέλασης”.

 

Παραίτηση μελών από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

Των ανακοινώσεων που ακολούθησαν των συγκεκριμένων γεγονότων στο νησί της Σαντορίνης, ήρθε να συμπληρώσει και η επιστολή παραίτησης δύο μελών του ΔΣ από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Εμπορείου Θήρας. Συγκεκριμένα, στο περιεχόμενο της επιστολής τους, τα δύο πρόσωπα, Σοφία Δήμογλου και Ειρήνη Ζαμπέλη, αφού επισημαίνουν - χωρίς λεπτομέρειες - πως η συμμετοχή τους στον Σύλλογο εστιαζόταν στην υποστήριξη συνολικά των μαθητών, πέρα από διακρίσεις, καθιστούν γνωστή την απόφαση παραίτησής τους, με φόντο τη στάση του ΔΣ – όπως σημειώνουν - στο θέμα της διαδικασίας επιλογής σημαιοφόρου.

“Σας ενημερώνουμε πως μετά τα γεγονότα για την επιλογή σημαιοφόρου για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και μετά από ώριμη σκέψη, αποφασίσαμε να παραιτηθούμε από τα καθήκοντά μας σαν μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Εμπορείου Θήρας. Ο σκοπός μας να συμμετέχουμε εξ αρχής στον Σύλλογο ήταν η πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τα υπόλοιπα μέλη για το καλό των παιδιών και το καλό του σχολείου. Μόνο που εμείς είχαμε στο μυαλό μας ΟΛΑ τα παιδιά χωρίς καμία εθνική ή άλλη διάκριση” αναφέρουν οι δύο συνυπογράφουσες την επιστολή, φωτίζοντας έντονα διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν χωρίς να έχει ληφθεί υπόψιν η θέση του συνόλου των μελών.

“Είναι φυσικό και σεβαστό να υπάρχουν αντίθετες απόψεις από τις δικές μας και ο Σύλλογος να κινείται βάσει των αποφάσεων της πλειοψηφίας. Παρόλα αυτά στις ενέργειες του Συλλόγου για την επιλογή του σημαιοφόρου για την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου τα υπόλοιπα μέλη αποφάσισαν κρατώντας μας επιμελώς εκτός των συζητήσεων που έγιναν σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ των μελών που είχαν κοινές απόψεις” σχολίασαν σχετικά, καταλήγοντας πως, “Όμως μας είναι πλέον ξεκάθαρο πως το αντικείμενο ενδιαφέροντος αυτού του Συλλόγου δεν συμβαδίζει με αυτό που είχαμε αρχικά στο μυαλό μας. Δηλώνουμε πως θα παραμείνουμε πρόθυμες να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους διδάσκοντες σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει”.