Έναρξη του προγράμματος «Η τσάντα στο σχολείο» στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Περισσότερος ελεύθερος χρόνος για τους μαθητές

Την τσάντα τους θα αποχωρίζονται ένα σαββατοκύριακο του μήνα οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η τσάντα στο σχολείο», που εφαρμόζεται από τον τρέχοντα μήνα στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας.

Η δράση υλοποιείται με σεβασμό στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας, με γνώμονα την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών της σχολικής ηλικίας (συναισθηματική, κοινωνική και ψυχοκινητική) και με σκοπό να υποστηρίξει ουσιαστικά τον μειωμένο χρόνο δημιουργικής επαφής και επικοινωνίας γονέων – παιδιών.

Μέσω αυτής, δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να σχεδιάσουν το Σαββατοκύριακό τους με δράσεις βιωματικές, που προσφέρουν εξωτερικά κίνητρα στα παιδιά και συμβάλλουν στην ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξή τους, χωρίς το άγχος της προετοιμασίας των μαθημάτων.

Οι μαθητές θα ενημερώνονται σχετικά με τα βιβλία που θα παραμένουν στο σχολείο και θα πρέπει να έχουν μαζί τους την συγκεκριμένη Παρασκευή.

Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, οι τσάντες των μαθητών θα παραμείνουν στο σχολείο τις Παρασκευές 26 Ιανουαρίου, 23 Φεβρουαρίου, 16 Μαρτίου, 27 Απριλίου, 18 Μαΐου και 8 1ουνίου 2018.

Αναβάθμιση της σχολικής ζωής

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, η οποία εστάλη στα σχολεία στις 13 Δεκεμβρίου 2017, η παραμονή της τσάντας στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά θα προσφέρει μια «ανάσα ξεκούρασης» στους μαθητές, οι οποίοι θα είναι αποδεσμευμένοι από την προετοιμασία των μαθημάτων τους κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, που θα έχει οριστεί από το εκάστοτε σχολείο.

Η οργάνωση της μελέτης των παιδιών, καθώς και ο χρόνος που απαιτείται καθημερινά για την υλοποίηση των κατ’ οίκον εργασιών αποτελούν ζητήματα που συνδέονται άμεσα με τη μάθηση, την ανάπτυξη και τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο αναβάθμισης της σχολικής ζωής και σύνδεσής της με την κοινωνική πραγματικότητα, εφαρμόζει τη δράση αυτή, με στόχο να συμβάλει σε μια γενικότερη επανεκτίμηση της σημασίας και του ρόλου των εργασιών στο σπίτι σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και των μαθητριών, οδηγώντας σε καλύτερη εξισορρόπηση ανάμεσα στις εργασίες που υλοποιούνται στο σχολείο και στις κατ’ οίκον εργασίες.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι, σε καμία περίπτωση η υλοποίησή της δεν πρέπει να οδηγήσει σε μετάθεση των κατ’ οίκον εργασιών που συνήθως ανατίθενται το Σαββατοκύριακο στις άλλες μέρες της εβδομάδας. Σημειώνεται μάλιστα ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν ισοδυναμεί με εγκατάλειψη της μελέτης ή άλλων δημιουργικών εργασιών, τις οποίες οι μαθητές και οι μαθήτριες δύνανται να υλοποιούν κατ’ οίκον σε ατομική ή και ομαδική βάση, συνδυάζοντας ενίοτε τη διασκέδαση και το συνεργατικό πνεύμα με τη μάθηση.

Μετά το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, η δράση αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διδακτικό έτος.

Για την υλοποίηση της δράσης, ο Διευθυντής του κάθε Σχολείου συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση το Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος αποφασίζει και ορίζει τα Σαββατοκύριακα που οι μαθητές θα αφήσουν τις τσάντες τους στο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, πριν την εφαρμογή του προγράμματος, ενημερώνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης τους για την εν λόγω δράση και τις ενδεχόμενες μεταβολές και προσαρμογές που θα προκύψουν στη σχολική καθημερινότητα.