Μαθητικά «λογοτεχνήματα» που ενώνουν την εκπαίδευση με τη δημιουργία τέχνης

Νέοι συγγραφείς στο ΕΠΑΛ Σύρου

Το πρώτο λογοτεχνικό τους πόνημα θα παρουσιάσουν στο φιλαναγνωστικό κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων μαθητές και μαθήτριες του ΕΠΑΛ Σύρου.

Την περασμένη διδακτική χρονιά, στο πλαίσιο του μαθήματος των Νέων Ελληνικών, οι μαθητές της Α’ Τάξης καλλιέργησαν τη φαντασία και τις συγγραφικές ικανότητές τους μέσα από ένα πρωτότυπο project με πολλαπλούς στόχους, έμπνευση της φιλολόγου Πηνελόπης Τριάντου.

Σκέψη της υπεύθυνης εκπαιδευτικού ήταν η ενσωμάτωση της σχολικής ύλης της Γλώσσας σ’ ένα πακέτο ασκήσεων δημιουργικής γραφής, οι οποίες ενθουσίασαν και παρακίνησαν τα παιδιά να βελτιώσουν το γραπτό λόγο τους, αποτυπώνοντας στο χαρτί δικές τους ιστορίες.

Το ενδιαφέρον των μαθητών για τη συνέχιση της εν λόγω δράσης οδήγησε στη συγγραφή διηγημάτων, μιας και ή περισσότερων σελίδων, τα οποία θα εκδοθούν υπό τη μορφή συλλογικού τόμου με τίτλο «Λογοτεχνήματα». Το θέμα των 40 περίπου κειμένων, τα οποία  παραδόθηκαν ήταν ελεύθερο, ενώ φέτος οι ενδιαφερόμενοι μαθητές έγραψαν και νέα διηγήματα, επιλέγοντας να κινηθούν σε ένα από τα τέσσερα προτεινόμενα θέματα.

Βελτίωση του γραπτού λόγου και τόνωση της αυτοεκτίμησης

«Μέσα από βιωματικές ασκήσεις και συζητήσεις που προηγήθηκαν, οι μαθητές διδάχτηκαν τις αφηγηματικές τεχνικές και στη συνέχεια, πέρασαν στη συγγραφή του διηγήματος. Πολλά παιδιά έκαναν τις ασκήσεις πάνω στο θέμα το οποίο αποφάσισαν να αναπτύξουν και κάποια άλλα βρήκαν στην πορεία αυτό που επρόκειτο να γράψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη εκπαιδευτικός.

Η δραστηριότητα αυτή τόνωσε το ενδιαφέρον των παιδιών, συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση του γραπτού λόγου τους. Μέσα από την ενασχόλησή τους με τη συγγραφή, άρχισαν να δέχονται τις παρατηρήσεις των άλλων, μπήκαν στη διαδικασία της αξιολόγησης τόσο των άλλων όσο και των ίδιων και δέθηκαν ως τμήματα.

«Οι στόχοι ήταν τόσο γνωστικοί, όσο και ψυχοκοινωνική. Η επαφή με την τέχνη και τη δημιουργία τέχνης ανοίγει το δρόμο για τη βελτίωση του λόγου και του στοχασμού των μαθητών, καθώς κι επίσης για την καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης τους, της φαντασίας τους και της συναισθηματικής νοημοσύνης τους. Τα παιδιά εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την ανάγνωση διηγημάτων και ακολούθησαν πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, αποκτώντας αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση», πρόσθεσε η κ. Τριάντου.

Το βιβλίο με τίτλο «Λογοτεχνήματα», που θα εκδώσει ο Εκδοτικός Οίκος ARS Libri θα παρουσιαστεί τον προσεχή Μάιο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης. Την εκδήλωση θα διοργανώσουν από κοινού η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Κυκλάδων, Παρασκευή Δεληκάρη και ο κ. Νίκος Ρούμελης, που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του ΕΠΑΛ Σύρου.