Προγράμματα κοινωνικής και συναισθηματικής αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου Τήνου

Δύο ξεχωριστές «συναντήσεις»

  • Τρίτη, 3 Απριλίου, 2018 - 06:12

Τον μεγάλο εαυτό τους, αλλά και την καλή νεράιδα, που θα τους βοηθά να διαχειρίζονται το θυμό τους, προτού αντιδράσουν, «γνώρισαν» οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου Τήνου, κατά τη διάρκεια δύο πρωτότυπων δράσεων κοινωνικής και συναισθηματικής αγωγής.

«Παρόν» και «μέλλον» αναμετρήθηκαν μέσα από τη δράση της εθελοντικής οργάνωσης Action Aid «Ο μεγάλος μου εαυτός», η οποία προέτρεψε τα παιδιά να «ντυθούν» το επάγγελμα που επιθυμούν να ακολουθήσουν μόλις ενηλικιωθούν και στη συνέχεια να γράψουν ένα γράμμα στον εαυτό τους, το οποίο θα ανοιχτεί όταν συμπληρώσουν το 22ο έτος της ζωής τους. Οι μαθητές αποτύπωσαν στο χαρτί τον επαγγελματικό δρόμο που προσδοκούν να χαράξουν, με την ευχή το όνειρό τους να γίνει πραγματικότητα. Ανοίγοντας και διαβάζοντας το γράμμα, αρκετά χρόνια αργότερα, τα παιδιά θα συνειδητοποιήσουν εάν η επιθυμία τους πήρε σάρκα και οστά ή αν τελικά επέλεξαν να ζήσουν κάτι εντελώς διαφορετικό.

Πείσμα και προσπάθεια

Οι μελλοντικοί ιατροί, ποδοσφαιριστές, δάσκαλοι, προπονητές, ηλεκτρολόγοι, αεροσυνοδοί, δασοφύλακες, αρχαιολόγοι, πυροσβέστες, αστυνομικοί, κομμώτριες κ.ά., συγκεντρώθηκαν σε μία αίθουσα και υποδέχτηκαν τον Δήμαρχο Τήνου, Γιάννη Σιώτο, ρωτώντας τον αν το δικό του όνειρο έγινε αληθινό και αν αυτό που είχε ονειρευτεί μικρός είναι αυτό που έγινε μεγάλος.

Ο Δήμαρχος απάντησε με ευχαρίστηση σε όλες τις απορίες των μαθητών και τους υποσχέθηκε να φροντίζει το σχολείο τους και όσο μπορεί να το κάνει ομορφότερο, ικανοποιώντας τις ανάγκες των μικρών φίλων του.

Τέλος, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, οι μαθητές έφτιαξαν δύο μεγάλες ράγες με κέρματα, τα οποία θα διατεθούν στον παγκόσμιο οργανισμό για τη φροντίδα ατόμων που έχουν ανάγκη.

«Για να γίνουμε αυτό που ονειρευόμαστε απαιτείται πείσμα, προσπάθεια, αγώνας και αγάπη! Όλοι οι εκπαιδευτικοί ευχόμαστε στους μαθητές μας να βρουν τη δύναμη και να πραγματοποιήσουν οποιοδήποτε όνειρό τους», σημείωσε η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου, Τίνα Φρίμα.

Η νεράιδα ξέρει καλύτερα…

Στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων, οι μαθητές βρήκαν την καλή τους νεράιδα, εκείνη που βρίσκεται μπροστά στα μάτια τους για να ακούσει όλα όσα τους απασχολούν, τους θυμώνουν ή τους κάνουν να χαμογελούν με την καρδιά τους.

Οι νεράιδες των παιδιών έκαναν την εμφάνισή του, κατά την επίσκεψη της συγγραφέως και εικαστικού Λίζας Πενθερουδάκη, η οποία τους διηγήθηκε μία ιστορία σχετικά με τον θυμό και τη διαχείρισή του. Κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτου ηλικίας, μοιάζει με ένα μπαλόνι… φουσκώνει, φουσκώνει και καμιά φορά μπορεί να φουσκώσει τόσο πολύ που να σκάσει. Μέσα από το παράδειγμα αυτό, υπογραμμίστηκε η έννοια των ορίων, που μας βοηθούν να προλάβουμε αυτή την έκρηξη. «Όταν κάτι μας φτάνει στα όριά μας, εμείς πρέπει να ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε, για να μην υπάρξουν άσχημες συμπεριφορές και καταστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η φιλοξενούμενη.

Το μυστικό είναι η συζήτηση

Κάθε μαθητής έγραψε σ’ ένα χαρτάκι κάτι που τον θυμώνει και το τοποθέτησε σ’ ένα βαζάκι δικό του, που είχε διακοσμήσει ο ίδιος. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της συγγραφέως και της θεατρολόγου του σχολείου, αποκάλυψαν στο ίδιο χαρτάκι ποια είναι η καλή τους νεράιδα με την οποία μπορούν να συζητούν αυτά που τους προκαλούν άσχημα συναισθήματα, για να είναι σε θέση να φερθούν σωστά, χωρίς εντάσεις. Το βαζάκι αυτό θα παραμείνει στο σχολείο και κάθε φορά που θα αισθάνονται τα παιδιά θυμό, θα καταγράφουν τι συνέβη πριν αντιδράσουν, κι έπειτα θα έχουν ραντεβού με την καλή τους νεράιδα.

Μέσα από τη δράση αυτή, τα παιδιά έμαθαν ότι, το μυστικό είναι η συζήτηση. «Όλοι έχουμε ανάγκη από κάποιον να μας ακούσει και να μας συμβουλέψει σε δύσκολες στιγμές… πόσο μάλλον τα παιδιά. Ελπίζουμε όλες οι νεράιδες να είναι πάντα δίπλα στους μαθητές και να ανταποκρίνονται στον δύσκολο, αλλά τιμητικό αυτό ρόλο τους».