Η Συριανή φοιτήτρια Κωνσταντίνα Κώτσια παρέλαβε βραβείο αριστείας από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου

«Κίνητρο για να θέσω ακόμη υψηλότερους στόχους»

Μεταξύ των αριστούχων αποφοίτων Λυκείου που βραβεύτηκαν στην Παλαιά Βουλή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, ήταν και η Συριανή Κωνσταντίνα Κώτσια, η «πρώτη των πρώτων» στο Νομό Κυκλάδων, κατά το σχολικό έτος 2016-2017.

Το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank πραγματοποιείται επί 16 συναπτά έτη, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στόχος του είναι η επιβράβευση των αριστούχων αποφοίτων που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι, η Κωνσταντίνα Κώτσια εισήχθη τον Αύγουστο του 2017 στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, έχοντας συγκεντρώσει 19.393 μόρια.

Μοχλός δημιουργικότητας

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» η νεαρή φοιτήτρια εξέφρασε τη χαρά της τόσο για το γεγονός ότι παρέλαβε το βραβείο της από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και για την καθιέρωση του θεσμού της αριστείας που τροφοδοτεί με θάρρος, δύναμη και κουράγιο τη νέα γενιά προκειμένου να θέσει ακόμα υψηλότερους στόχους στη ζωή της.

«Η συγκεκριμένη εκδήλωση φανέρωσε ότι, ακόμα και στη σημερινή Ελλάδα επιβραβεύονται άνθρωποι που έχουν οράματα και αγωνίζονται γι’ αυτά. Είναι κάτι πολύ όμορφο να δείχνουν ότι, επιβραβεύουν μια γενικότερη συνετή συμπεριφορά, που δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα δεν είναι προφανής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έκρινε μάλιστα ότι, ο θεσμός αυτός αποτελεί ένα κίνητρο για δημιουργικότητα, παρακινώντας τα παιδιά να κυνηγούν τους στόχους και να προσπαθούν ακόμη περισσότερο για την πραγματοποίησή τους. «Με τον τρόπο αυτό, κρατούνται ζωντανές κάποιες αξίες που χρειάζεται η σημερινή κοινωνία και μια κοινωνία που θέλει να ξεφύγει από την κρίση και να προοδεύσει πια».

Η σχολική περίοδος 2016-2017 ανέδειξε 890 αριστεύσαντες από όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια ζωής αυτού του θεσμού, η Eurobank έχει βραβεύσει συνολικά 16.835 αριστούχους μαθητές από όλη την Ελλάδα, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων διακρίνονται σήμερα στην οικονομική, ακαδημαϊκή και επιστημονική ζωή της χώρας μας.

Η βράβευση των 58 αριστούχων που αναδείχθηκαν οι άριστοι μεταξύ των αρίστων, έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, κ. Νικόλαο Καραμούζη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, κ. Φωκίωνα Καραβία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον ολυμπιονίκη κολύμβησης, κ. Σπύρο Γιαννιώτη, και τους ιστιοπλόους, κ.κ. Παύλο Καγιαλή και Παναγιώτη Μάντη, τους οποίους υποστηρίζει με χορηγία η Eurobank.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Γιώργος Μιχελής, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Eric Tourret, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων, ανώτατα στελέχη της Eurobank, γονείς και συγγενείς των βραβευθέντων φοιτητών.

Συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα στην Ιταλία

Σε παλαιότερες δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η Κωνσταντίνα Κώτσια είχε εκφράσει την επιθυμία της να ασχοληθεί μελλοντικά με την έρευνα. Η ευκαιρία αυτή της δόθηκε πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε ενδεχομένως φανταστεί και η ίδια, καθώς μέσω κάποιου διαγωνισμού, επιλέχτηκε για να συμμετέχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο της Φεράρα στην Ιταλία με αντικείμενο την επιληψία. Εκτός από το θεωρητικό σκέλος του προγράμματος, διάρκειας ενός μήνα, η Κωνσταντίνα συμμετέχει και πρακτικά σε πειράματα, με στόχο να βρεθούν καινούριες θεραπείες για την ασθένεια. «Συναναστρέφομαι με καθηγητές και προσωπικότητες οι οποίες μου αλλάζουν την κοσμοθεωρία και με κάνουν να θέλω να θέσω πιο υψηλά τους στόχους μου. Παράλληλα με την επιστήμη, μαθαίνω πάρα πολλά και γύρω από την ιταλική κουλτούρα, η οποία με έχει γοητεύσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.