Επίσκεψη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου

Στο Μουσείο της γειτονιάς τους

  • Δευτέρα, 21 Μαΐου, 2018 - 06:15

Την ευκαιρία να δουν εκθέματα μοναδικά στον κόσμο και να μάθουν για την τοπική, αλλά και γενικότερα την αρχαία ελληνική ιστορία είχαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής μαθητές 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, η οποία καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, η εκπαιδευτικός Βέτα Αποστολίδου και οι μαθητές της Γ’ Τάξης και το ένα τμήμα της Δ’ Τάξης με υπεύθυνη την κ. Γεωργία πραγματοποίησαν επίσκεψη στο «μουσείο της γειτονιάς» τους.

Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου, ένα εκ των παλαιοτέρων της χώρας μας, όπου τα υποδέχτηκε ο υπεύθυνος λειτουργίας του, Γιώργος Σαλονίκης. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο, θαύμασαν τα σπουδαία ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο, έμαθαν, μεταξύ άλλων, για το ανασκαφικό έργο του Χρήστου Τσούντα στη Χαλανδριανή και στη συνέχεια, συμμετείχαν σε παιχνίδια και εργασίες που είχε ετοιμάσει η κ. Αποστολίδου με θέμα τα Κυκλαδικά ειδώλια.

Η επίσκεψη ήταν μια πρωτοβουλία των Οπτικών Σταύρου Κοή, ο οποίος συνεργάζεται με την κ. Αποστολίδου, υποστηρίζοντας θερμά κάθε δράση της, που συμβάλλει στη γνωριμία των μαθητών με την ιστορία και του πολιτισμού του τόπου μας, όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Ουρανοί της Ερμούπολης».

Τέλος, τα παιδιά απήλαυσαν μοναδικά γλυκίσματα, προσφορά του κ. Κοή και φωτογραφήθηκαν στα σκαλιά του Αρχαιολογικού Μουσείου.

«Επειδή κάποια παιδιά δε γνώριζαν μέχρι σήμερα την ύπαρξη αυτού του Μουσείου, παρότι βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόρτα του σχολείου μας, στόχος της δράσης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές ότι υπάρχει Αρχαιολογικό Μουσείο στη Σύρο, όπου μάλιστα φυλάσσονται πρωτότυπα ευρήματα, τα οποία οι ίδιοι έχουν ξαναδεί στο Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», η υπεύθυνη εκπαιδευτικός.

Μετά το τέλος της επίσκεψης, η κ. Αποστολίδου και οι μαθητές της έκαναν εικονική περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.