Ημερίδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του ΣΔΕ Σύρου και απονομή τίτλων σπουδών σε 17 τελειόφοιτους του Β' Κύκλου

Πείσμωσαν και έφτασαν στην «Ιθάκη» τους

Στις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου, αναφέρθηκαν οι εκπαιδευόμενοι του Β’ κύκλου σπουδών, στο πλαίσιο της ημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας της Σύρου για τις φετινές δράσεις του ΣΔΕ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στo Σχολικό Συγκρότημα Ξηροκάμπου, παρουσία εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων του σχολείου, συγγενών και φίλων μαθητών, στελεχών της Εκπαίδευσης και κατοίκων του νησιού.

Στον χαιρετισμό του, ο Διευθυντής, Γιώργος Στεφάνου μίλησε για τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του ΣΔΕ στη Σύρο, το οποίο συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του στους ενήλικες, που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και επιθυμούν να αποκτήσουν το Απολυτήριο του Γυμνασίου.

«Το Σχολείο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Συριανών»

Αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τον Υποδιευθυντή, τους Εκπαιδευτές, τους Συμβούλους, και τους εθελοντές αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα ευέλικτο εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Σχολείου, ο οποίος έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Συριανών οι οποίοι γράφονται κάθε χρόνο για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του.

Μέσα από το διετές πρόγραμμα σπουδών του ΣΔΕ, οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν τις αναγκαίες δεξιότητες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

«Είναι πολύ ευχάριστο ότι η συνεργασία του ΣΔΕ με τα Εσπερινά Λύκεια Σύρου δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους του σχολείου να συνεχίζουν την εκπαίδευση τους και να πραγματοποιούν τα όνειρα τους», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι το ΣΔΕ Σύρου έχει δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, ένα δίκτυο συνεργασίας με τις τοπικές υπηρεσίες, με  πολιτιστικούς φορείς αλλά και με  επιχειρήσεις του νησιού.

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής, επιλέγοντας ένα απόσπασμα από το «Γλάρο Ιωνάθαν Λιβίνγκστον», απευθύνθηκε στους τελειόφοιτους μαθητές, λέγοντας: «Ο δρόμος όσων τολμούν να ζουν ευτυχισμένοι είναι ο δικός τους δρόμος:  βρείτε αυτό που θα θέλετε να κάνετε περισσότερο από καθετί άλλο στη ζωή σας και τραβήξτε προς τα εκεί με θάρρος, επιμονή και ακλόνητη αποφασιστικότητα. Σε αυτή την προσπάθεια σας θα χάσετε πολλούς από τον κύκλο σας όμως αν μείνετε αφοσιωμένοι σε αυτό που με τόση αγάπη αποφασίσατε να κάνετε, αν επιμείνετε και αντέξετε, τότε θα ανακαλύψετε ότι, έχετε  καινούργιους φίλους οι οποίοι συμμερίζονται τις αξίες και τα ιδανικά που έχετε επιλέξει και ότι μαζί τους θα πετάξετε πολύ πιο μακριά, πολύ πιο ψηλά από όσο μπορούσατε ποτέ να ονειρευτείτε.

Συγκινητικός αποχαιρετισμός

Για τους καινούριους ορίζοντες που άνοιξε στη ζωή τους το ΣΔΕ, μίλησαν συγκινημένοι εκπαιδευόμενοι του σχολείου, κάνοντας λόγο για ένα μοναδικό «ταξίδι», που τους βοήθησε να εμπλουτίσουν τις βασικές τους γνώσεις, που τους οδήγησε στα λιμάνια του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας και που τους έφερε πιο κοντά στην κοινωνία της Σύρου.

«Το ταξίδι μας έκανε να δούμε τον κόσμο καλύτερα και να ενεργοποιήσουμε τις αισθήσεις μας. Να βγάλουμε στην επιφάνεια επιθυμίες και ανάγκες. Όπως την ανάγκη για προσωπική βελτίωση και πρόοδο, την ανάγκη για συνεργασία και συντροφικότητα, την ανάγκη για ενεργή παρουσία και συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι του νησιού μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Μετά το πέρας των ομιλιών μέσα σε κλίμα συγκίνησης ακολούθησε η απονομή των ελέγχων προόδου σε 12 εκπαιδευόμενους του Α κύκλου οι οποίοι προάγονται στο Β κύκλο και των τίτλων σπουδών σε 17 τελειοφοίτους του Β κύκλου  .

 Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί και  οι εκπαιδευόμενοι παρουσίασαν αποσπάσματα από τις εργασίες τους στο πλαίσιο του project.

 Η αρχή έγινε με την εργασία για τους ταρσανάδες της Σύρου και την πρώτη εργατική απεργία. Το θαυμασμό προκάλεσε και η σχετική ταινία που γύρισαν οι μαθητές του Α κύκλου.

Ακολούθησαν οι εργασίες του β κύκλου για τον κινηματογράφο με την ταινία «σαν  παλιό σινεμά» και για τα βότανα με ρεπορτάζ των μαθητών από επιχειρήσεις του νησιού.

Οι πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις απέδειξαν ότι οι εκπαιδευόμενοι με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών του Σχολείου αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν και όχι μόνο γνώρισαν καλύτερα τον τόπο τους αλλά και ολοκλήρωσαν με ενθουσιασμό  τις εργασίες τους.

Στη συνέχεια η εκπαιδευόμενη Φωτεινιά Μαρία, η οποία είχε τη ευθύνη για την εκπομπή «Δεύτερη Ευκαιρία», ευχαρίστησε τους Υπεύθυνους του σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου για τη φιλοξενία της εκπομπής των μαθητών του ΣΔΕ.

Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση video με τίτλο «Η ζωή στο ΣΔΕ» με φωτογραφίες από τις δράσεις του Σχολείου ενώ οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τους μεζέδες που πρόσφερε το Σχολείο.   

Στη γνώση δεν υπάρχουν ηλικιακά σύνορα

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς, ήταν η ομιλία του κ. Θεόδωρου Γιαννόπουλου, τελειόφοιτου του ΣΔΕ, ηλικίας 82 ετών, ο οποίος πριν από δύο χρόνια πήρε τη γενναία απόφαση να ολοκληρώσει αυτό που είχε αφήσει στη μέση.

«Όταν σκέφτηκα κατ αρχήν παρά την ηλικία μου να πάω στο σχολείο δυσκολεύτηκα να το πάρω απόφαση διότι δεν ήξερα τι θα αντιμετωπίσω.

 Όταν το αποφάσισα πήγα και είδα ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά και αυτό το οφείλω στους καθηγητές μου οι οποίοι ήταν υπέροχοι και σαν καθηγητές και σαν άνθρωποι.

Οφείλω να τους ευχαριστήσω διότι πέρασα πάρα πολύ καλά και θα τους θυμάμαι  στο υπόλοιπο της ζωής μου με Αγάπη.

Εύχομαι να είναι καλά και να προσφέρουν πάντα έργο στους μαθητές του σχολείου».