Οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν παλαιούς και νέους μαθητές

Επιστροφή στα θρανία με χαμόγελα

Τέλεση του καθιερωμένου Αγιασμού για την έναρξη του καινούριου διδακτικού έτους

Με την ευλογία της εκκλησίας και με την έμπρακτη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής ξεκίνησε χθες η νέα σχολική χρονιά στη Σύρο.

Παλαιούς και νέους μαθητές καλωσόρισαν οι «οικογένειες» της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του καθιερωμένου αγιασμού, που τελέστηκε σε όλες τις σχολικές μονάδες του νησιού, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, σχολικών συμβούλων, αλλά και γονέων.

Το «πρώτο κουδούνι» σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά

Με την ξεχωριστή παιχνιδιάρικη διάθεση που τα διακρίνει, παιδιά των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων ανταποκρίθηκαν στο «πρώτο κουδούνι» του καινούριου διδακτικού έτους, το οποίο εξίσου εποικοδομητικό και καρποφόρο με τις προηγούμενες χρονιές.

Τα ίδια, αλλά και τους γονείς τους υποδέχθηκαν οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί, ενώ ευχές και την ευλογία των δύο Επισκόπων απηύθυναν οι ιερείς που επισκέφθηκαν τα σχολεία.

Τα προαύλια των σχολείων πλημμύρισαν από νωρίς με παιδικές χαρούμενες φωνές. Στον χαιρετισμό τους, οι Διευθυντές κατέστησαν γνωστό πως, από σήμερα ξεκινά κανονικά και σε πλήρη ανάπτυξη το σχολικό πρόγραμμα. Την υπόσχεση ότι, θα βρίσκονται και φέτος στο πλευρό τόσο των μαθητών, όσο και του εκπαιδευτικού προσωπικού, υποστηρίζοντας με θέρμη το έργο και τις πρωτοβουλίες τους, έδωσαν με τη σειρά τους οι πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Κατά τη διάρκεια του αγιασμού, αναγνώστηκε και το μήνυμα της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Μαρκέλλας Παραμυθιώτου, η οποία αφού καλωσόρισε τους μαθητές για το φετινό σχολικό έτος, ανέφερε πως στις σχολικές μονάδες έχουν τοποθετηθεί όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Τα βιβλία των μαθητών θα δοθούν σήμερα το πρωί.

Φρερ: Αναμένοντας την ολοκλήρωση και λειτουργία του Γυμνασίου

Τον Αγιασμό στο Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Ο Άγιος Γεώργιος» τέλεσε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο οποίος χαρακτήρισε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ως μιας «γιορτινή ημέρα» για τους μαθητές, οι οποίοι, μετά το τέλος των τρίμηνων διακοπών τους, επιστρέφουν στο αγαπημένο τους σχολείο και συναντούν ξανά τους φίλους τους. Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, ζήτησε από τα παιδιά να βάλουν τα δυνατά τους για να αντλήσουν πολύτιμες γνώσεις, σημειώνοντας πως «όσα περισσότερα πράγματα γνωρίσουμε, τόσο περισσότερο κατανοούμε τον κόσμο και είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε καλά». Καταλήγοντας, ευχήθηκε καλή δύναμη και στους γονείς των μαθητών, τους οποίους προέτρεψε να δείξουν στα παιδιά τους το δρόμο, για να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια και να γίνουν χρήσιμοι πολίτες και καλοί Χριστιανοί.

Στην τελετή του Αγιασμού παρέστη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος τόνισε ότι, για μία ακόμη χρονιά οι εκπαιδευτικοί θα προσπαθήσουν σαν καλοί γεωργοί να «φυτέψουν» στα παιδιά τον σπόρο της γνώσης, μόρφωσης αλλά και ταυτόχρονα της διδαχής πώς να γίνουμε καλοί και σωστοί άνθρωποι. «Ένας άνθρωπος, όσο μορφωμένος κι αν είναι, δεν πετυχαίνει στη ζωή του, χωρίς καλοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η μόρφωση πρέπει να συνδυάζεται με την καλή καρδιά και τον καλό χαρακτήρα, προκειμένου να συμβάλει στη διαμόρφωση χρήσιμων και ωφέλιμων ανθρώπων στην κοινωνία. Τέλος, ο κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε για την ταχεία αποπεράτωση και λειτουργία του ανεγειρόμενου νέου κτιρίου που θα στεγάσει το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του «Αγίου Γεωργίου», το κτίριο θα είναι έτοιμο τον προσεχή Μάιο και το Γυμνάσιο αναμένεται να λειτουργήσει την επόμενη σχολική χρονιά. Κατέστησε δε γνωστό, ότι οι προεγγραφές θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2019, με προτεραιότητα στους απόφοιτους του Δημοτικού.

Τις ευχές του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης μετέφερε ο δημοτικός σύμβουλος, Γουλιέλμος Πρίντεζης.

Αγιασμός και προσφορά δώρων

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου τέλεσε τον Αγιασμό στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης στο οποίο, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Διεύθυνσης, προσέφερε ηλεκτρονικό Υπολογιστή και μπάλες ποδοσφαίρου στα παιδιά. Στο λόγο του, ο κ. Δωρόθεος τα προέτρεψε να ρουφούν σαν σφουγγάρι τη γνώση, να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις με τους συμμαθητές τους και να προσλαμβάνουν κάθε καλό στοιχείο, απαραίτητο για την επιτυχία στη ζωή τους.

Η Διευθύντρια κ. Μαρία Τσαλικίδου, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Σύρου, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του σχολείου, σε μια κοινωνία που αναζητά το όραμα και την ταυτότητά της.

Γυμνάσια Σύρου: Καλλιέργεια γνώσης και αξιών

Με το απόφθεγμα «Αν κάνεις όνειρα για ένα χρόνο, φύτεψε ρύζι. Αν κάνεις όνειρα για δέκα χρόνια, φύτεψε δέντρα. Αν όμως κάνεις σχέδια για εκατό χρόνια, χτίσε σχολεία», ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος ευχήθηκε στους μαθητές των Γυμνασίων της Σύρου καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά. «Το σχολείο είναι το πνευματικό εκείνο φυτώριο μέσα στο οποίο η γνώση αλλά και οι ανθρώπινες αξίες, η αναγνώριση του άλλου, η αγάπη, η φιλία, ανεκτίμητα δώρα του Θεού, αναδεικνύονται και καρποφορούν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, πληροφόρησε τα παιδιά πως η λέξη «Γυμνάσιο» προέρχεται από το «γυμνάζομαι» και πως για πρώτη φορά ο Νεόμφυτος Βάμβας όταν έγινε Διευθυντής στο 1ο Γυμνάσιο Σύρου έδωσε την ονομασία σε αυτή στο εκπαιδευτήριο, πετυχαίνοντας στο νησί μας μια πρωτιά για τα Γυμνάσια όλης της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου κάλεσε τους μαθητές να είναι επιμελείς στα μαθήματά τους και να ακούνε τους καθηγητές τους, οι οποίοι επιθυμούν να τους μεταφέρουν τις γνώσεις τους και να τους καταστήσουν άξιους και χρήσιμους πολίτες.

Τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης εκπροσώπησαν οι Αντιδήμαρχοι Φραγκίσκος Βακόνδιος και Μάριος Βουτσίνος, διαβεβαιώνοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς πως οι υπηρεσίες θα βρίσκονται και φέτος στο πλευρό τους, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους (συντηρήσεις, επιδιορθώσεις κ.α.).

Τον χαιρετισμό του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και της Προϊσταμένης Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης Β/θμιας Εκπαίδευσης μετέφερε ο Σχολικός Σύμβουλος, Νίκος Ρούμελης. «Σας υποσχόμαστε ότι θα βοηθήσουμε τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους, ώστε το σχολείο εκτός από γνώσεις, να προσφέρει επίσης βιώματα και δράσεις, εντός κι εκτός σχολικού χρόνου», τόνισε.

Την τοποθέτηση ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού στα Γυμνάσια της Σύρου ανακοίνωσε, στον χαιρετισμό του, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Μιχαλόπουλος. Πρόσθεσε επίσης, ότι φέτος για πρώτη χρονιά λειτουργούν και τα τρία τμήματα ένταξης που έχουν συστηθεί από τους διευθυντές και τους συλλόγους καθηγητών, ενώ υπάρχει πληρότητα τόσο σε εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο και σε σχολικά εγχειρίδια, τα οποία έχουν παραδοθεί στα σχολεία από τον περασμένο Ιούνιο.

Τέλος, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ευχήθηκε στα παιδιά μια εποικοδομητική και δημιουργική χρονιά σε όλους τους τομείς, σημειώνοντας ότι εκείνα είναι το μέλλον που όλοι περιμένουμε να είναι καλύτερο.

Συνεχίστε να χαρίζετε φως και ελπίδα στον κόσμο

Αμέσως μετά, τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός και στο σχολικό συγκρότημα των Λυκείων, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελεχών της Εκπαίδευσης, καθώς και του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μάννα, Γιάννη Μαραγκού. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, αφού συνεχάρη το Γενικό και το Επαγγελματικό Λύκειο για την επιτυχία των αποφοίτων τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, μίλησε για τη σημασία και την προέλευση της λέξης "Λύκειο", η οποία προέρχεται από την ομώνυμη Σχολή του Αριστοτέλη, που ονομάστηκε έτσι από το ναό του Λυκείου Απόλλωνα της Αθήνας, πλησίον του οποίου.

«Πιστεύω ότι, η λέξη Λύκειο έχει την ίδια ρίζα με τη Λατινική λέξη lux, πού σημαίνει φως! Γιατί, αυτό το φως βλέπω σήμερα να ακτινοβολεί από το πρόσωπό σας και τα μάτια σας, το οποίο εύχομαι να φωτίζει την κοινωνία και την Πατρίδα μας"! Ευχήθηκε, τέλος, στους Καθηγητές και τους μαθητές, τους οποίους και συνεχάρη για την πολιτισμένη παρουσία τους και τη φιλομαθή δραστηριότητά τους.

Τον καθοριστικό ρόλο του Λυκείου στη ζωή των μαθητών επεσήμανε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, αναφέροντας πως από τις αποφάσεις τους και την προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων τους, θα εξαρτηθεί όλη η υπόλοιπη ζωή τους. «Πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας, σκύψτε βαθιά να δείτε τι επιθυμεί η καρδιά σας, τι θα θέλατε να κάνετε και με τη βοήθεια των καθηγητών πάρτε μια απόφαση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό σας».

Την πρόταση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος των Λυκείων κατέστησε γνωστή ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φραγκίσκος Βακόνδιος, τονίζοντας τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μήνυμα Δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης

«Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει, ανοίγοντας και πάλι τον φωτεινό δρόμο της γνώσης, της μάθησης, της δημιουργικότητας και της έμπνευσης, μέσα από μια εκπαιδευτική διαδικασία σύνθετη και πολύπλευρη, που απαιτεί τη σύμπραξη όλων μας, εκπαιδευτικών, γονέων, τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων.

Οι αλλαγές και οι ανακατατάξεις που έχουν συντελεστεί σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο τον τομέα της εκπαίδευσης, ωστόσο η συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη όλων των εμπλεκομένων αποτελεί την πλέον πρόσφορη λύση για να οικοδομήσουμε ένα στέρεο μέλλον για τα παιδιά μας. Η παιδεία είναι ο θεμέλιος λίθος του κοινωνικού συνόλου και αποτελεί ύψιστο χρέος μας να διατηρήσουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό αλώβητο, κόντρα στους χαλεπούς καιρούς».

Στο μήνυμά του, ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός τονίζει ότι, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και οι Σχολικές Επιτροπές, με την ουσιαστική αρωγή της Τεχνικής και Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, με αίσθημα ευθύνης για την εύρυθμη μαθησιακή διαδικασία και σε συνέργεια με τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, μεριμνούν διαρκώς για την ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων του νησιού, την κατασκευή νέων σχολικών εγκαταστάσεων, καθώς και τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών με σύγχρονες αίθουσες πολλαπλών χρήσεων.

«Κοινός στόχος είναι η δημιουργία σχολείων ασφαλών, λειτουργικών και φιλόξενων, σχολείων ίσων ευκαιριών, σχολείων που θα διαμορφώνουν άρτιες και συγκροτημένες προσωπικότητες, σχολείων που θα γεννούν όνειρα και θα εμπνέουν νέα οράματα. Αυτή την εκπαίδευση θέλουμε και χρειαζόμαστε και για αυτή αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά».