Μη έγκριση ειδικότητας στα ΕΠΑΛ Πάρου και Άνδρου

  • Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:13

Χωρίς έγκριση λειτουργίας τμημάτων ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για 2 ΕΠΑΛ στις Κυκλάδες, σε Πάρο και Άνδρο.

Μπορεί η εγγραφή των παιδιών να έγινε κανονικά όμως η απουσία συγκεκριμένων ειδικοτήτων προκαλεί κωλύματα στην απρόσκοπτη φοίτηση τους, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή έκφρασης αντίδρασης τόσο από την πλευρά της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και εκ μέρους των επάρχων των 2 νησιών.

ΕΛΜΕ Πάρου-Αντιπάρου

Η ΕΛΜΕ Πάρου – Αντιπάρου, σε ανακοίνωση της καταγγέλλει την παρακώλυση φοίτησης 3 μαθητών της Γ΄τάξης του ΕΠΑΛ Πάρου,

αναφέροντας ότι «Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, εμφανίστηκε ένα σημαντικό πρόβλημα στη συγκρότηση των τμημάτων των μαθητών του ΕΠΑΛ Πάρου, του μοναδικού τεχνικού σχολείου στο νησί. Συγκεκριμένα, οι 3 μαθητές του τομέα Πληροφορικής που ολοκλήρωσαν τη Β΄ τάξη έκαναν εγγραφή όλοι στην ίδια ειδικότητα της Γ΄ τάξης, όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει έγκρισης της ειδικότητας αυτής! Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει κάποια άλλη επιλογή, οπότε ουσιαστικά οι μαθητές οδηγούνται στην εγκατάλειψη του σχολείου ή σε μετανάστευση σε άλλο σχολείο, εκτός Πάρου! Είναι λοιπόν απαραίτητο να υπάρξει, κατ’ εξαίρεση, έγκριση λειτουργίας της συγκεκριμένης ειδικότητας προκειμένου οι μαθητές να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους».

Εκ μέρους των εκπαιδευτικών επισημαίνεται ότι:

«1. Οι μαθητές βρίσκονται στην Γ΄ τάξη και δεν έχουν εναλλακτική επιλογή. Η φεύγουν από το νησί ή σταματάνε το σχολείο.

2. Ο συγκεκριμένος τομέας πέρυσι λειτούργησε κανονικά στην Β λυκείου (χωρίς δηλαδή κατ΄ εξαίρεση έγκριση) και το πρόβλημα δημιουργήθηκε στην πορεία επειδή αρκετοί μαθητές για διάφορους λόγους εγκατέλειψαν τις σπουδές τους.

3. Το σχολείο δεν χρειάζεται επιπλέον προσωπικό για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη ειδικότητα.

Το αποτέλεσμα είναι πως ενώ έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα  μαθητές του σχολείου και οι οικογένειές τους καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους: Να εγκαταλείψουν το σχολείο, ή να μεταναστεύσουν προκειμένου να συνεχίσουν τη φοίτηση τους!

Εν έτει 2018, με τη διακήρυξη της Νέας Αρχής για τα ΕΠΑΛ, αυτή η προοπτική είναι τουλάχιστον παράλογη! Εκτός του ότι καταστρατηγείται η έννοια της νησιωτικότητας, οι μαθητές της νησιών αλλά και των απομακρυσμένων ηπειρωτικών περιοχών εξακολουθούν να νιώθουν παιδιά περιφρονημένα από το κράτος. Υπενθυμίζουμε πως στο παρελθόν και άλλοι μαθητές έχασαν σχολικές χρονιές για τον ίδιο λόγο!»

Καταλήγοντας οι εκπαιδευτικοί καλούν «τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και την Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, να κάνουν άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λειτουργήσει η συγκεκριμένη ειδικότητα. Καλούμε όλους τους υπεύθυνους φορείς να δώσουν τέλος στην αγωνία των μαθητών για το μέλλον τους».

Αντιδράσεις Επάρχων

Ανάλογο πρόβλημα προκαλείται και στο ΕΠΑΛ Άνδρου, με ειδικότητα για την οποία δεν έχει εγκριθεί η λειτουργία για φέτος του συγκεκριμένου τμήματος, παρά την επιτυχία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των 9 μαθητών που αποφοίτησαν και το  ενδιαφέρον 7 νέων μαθητών.

Και για τις δύο περιπτώσεις επιστολές διαμαρτυρίας απέστειλαν προς το Υπουργείο Παιδείας οι Έπαρχοι των δύο νησιών.

Στο έγγραφο του προς το αρμόδιο Υπουργείο ο Έπαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς, αναφέρει ότι «Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει εγκρίνει για την φετινή σχολική περίοδο 2018-2019 την λειτουργία της ειδικότητας του τομέα Πληροφορικής Γ' τάξης στο ΕΠΑΛ Πάρου. Το ΕΠΑΛ Πάρου είναι το μοναδικό σχολείο τεχνικής εκπαίδευσης για τα παιδιά της Πάρου & της Αντιπάρου. Είναι προφανές ότι η μη έγκριση λειτουργίας της  παραπάνω ειδικότητας καταστρατηγεί την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών στην δημόσια παιδεία».

Καταλήγοντας κάνει λόγο για «άνιση και άδικη μεταχείριση» με την οποία «αντιμετωπίζονται οι μαθητές του ΕΠΑΛ Πάρου», υποδεικνύοντας προς τον υπουργό Παιδείας την συνταγματική του υποχρέωση «στα πλαίσια της νησιωτικότητας να επιλύσετε άμεσα το παραπάνω θέμα με όποιον τρόπο κρίνετε κατάλληλο και νόμιμο».

Αναλόγως και ο Έπαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας, εκφράζει τη διαμαρτυρία του «για την ανάγκη άμεσης έγκρισης της λειτουργίας Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης ΕΠΑΛ Άνδρου, ύστερα από την διαπίστωση ότι στον αρχικό προγραμματισμό λειτουργίας των Τμημάτων του ΕΠΑΛ Άνδρου, δεν έχει εγκριθεί η λειτουργία του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης».

Χαρακτηριστική η επισήμανση προς τον Υπουργό ότι «το συγκεκριμένο τμήμα από τα 9 παιδιά που το παρακολούθησαν πέρσι σημείωσε 100% επιτυχία  με την εισαγωγή και των 9 μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και για την φετινή χρονιά έχουν εκδηλώσει ήδη 7 παιδιά ενδιαφέρον για την εγγραφή τους, ενώ το εν λόγω Τμήμα δεν υφίσταται».