Η Ένωση Γονέων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης “ανοίγει” στην τοπική κοινωνία το θέμα της προβληματικής μεταφοράς των μαθητών από και προς τα Λυκειακά Συγκροτήματα του “Μάννα”

Ευχολόγια απέναντι στις ανάγκες μεταφοράς μαθητών

Αναπάντητα τα αιτήματα μαθητών και γονέων με γενικόλογες ανακοινώσεις της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Άλυτα επί της ουσίας παραμένουν τα σοβαρά ζητήματα ασφαλούς και δωρεάν μεταφοράς των μαθητών της Σύρου από και προς τα Λυκειακά Συγκροτήματα της περιοχής του Άνω Μάννα, με την πλέον αρμόδια Αρχή να ασκήσει πίεση προς πάσα κατεύθυνση για την ικανοποίηση των αιτημάτων της γονεϊκής και μαθητικής κοινότητας, την ΠΝΑι, να προχωρά στην έκδοση ανακοινώσεων με γενικόλογες δεσμεύσεις... περί προσπάθειας επίλυσης των αναπάντητων μέχρι σήμερα θεμάτων.

Η ισχύουσα νομοθεσία που θέλει τους μαθητές να μην μεταφέρονται με λεωφορεία, στην περίπτωση που κατοικούν σε απόσταση μικρότερη των 4 χλμ από τα σχολεία τους, ως φαίνεται για μία ακόμη χρονιά, έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στους γονείς, καθώς δεν είναι λίγοι οι μαθητές που σε καθημερινή βάση, αναγκάζονται να περπατούν στον δρόμο προκειμένου να φθάσουν στα σχολεία τους.

Το σοβαρό θέμα ανέδειξε με δημόσια παρέμβασή της η Ένωση Γονέων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία και γνωστοποίησε στην τοπική κοινωνία του νησιού, την “κραυγή” αγωνίας 725 γονέων εκδίδοντας ανακοίνωση, που συμπεριέλαβε την επιστολή που απεστάλη τόσο προς τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, όσο και προς την Περιφέρεια και ειδικότερα, τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη.

Από την πλευρά τους, οι γονείς ξεκάθαρα υπογραμμίζουν πως αιτούνται άμεσα λύση προς υπεράσπιση του δικαιώματος των παιδιών τους, να φθάνουν και να αναχωρούν από τις σχολικές μονάδες της περιοχής του Άνω Μάννα - δωρεάν και με ασφάλεια -, ζητώντας από τον πλέον αρμόδιο για το ζήτημα, χωρικό Αντιπεριφερειάρχη να προβεί σε ενέργειες που θα κατευθυνθούν την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων.

Την επιστολή που δόθηκε προς τα δύο προαναφερθέντα πρόσωπα, χθες το πρωί, προώθησε η Ένωση Γονέων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, καθώς όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Λουκάς Παπαχαραλάμπους, στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας που πραγματοποίησε η “Κοινή Γνώμη” μαζί του, το πρόβλημα κάθε χρόνο και μάλιστα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, συναντάται ολοένα και εντονότερα, κι ως εκ τούτου, πρέπει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, να δρομολογηθεί λύση.

Καμία ασφάλεια και ταλαιπωρία για τους μαθητές Λυκείων της Σύρου

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε προς την εφημερίδα ο κ. Παπαχαραλάμπους, προ της γνωστοποίησης της ανοικτής επιστολής, αρκετοί Σύλλογοι Γονέων προώθησαν τα σχετικά αιτήματά τους προς την Ένωση, με σκοπό να δοθεί προτεραιότητα στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης στα θέματα, καθώς καθημερινά αρκετοί μαθητές βρίσκονται στο έλεος της ανασφάλειας, περπατώντας μέχρι τα σχολεία τους.

Αρκετές φορές δε, δεδομένης της ανυπαρξίας πεζοδρομίων σε αρκετούς δρόμους, όπως από την περιοχή των Ταλάντων ως τη διασταύρωση του ΑΚΔΕ και από το κτίριο του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου ως και τα Λυκειακά Συγκροτήματα ή και στον δρόμο καθόδου από Αζόλιμνο, οι μαθητές αναγκάζονται να συνυπάρχουν στο οδόστρωμα με οχήματα και δίκυκλα, με αρκετούς οδηγούς δε, να αναπτύσσουν και σημαντική ταχύτητα κατά τη διέλευσή τους.

Της επιστολής που δόθηκε τόσο στον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, όσο και στον Δήμαρχο, προηγήθηκαν και ορισμένες συναντήσεις εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων με τους ίδιους, στο πλαίσιο των οποίων επισημάνθηκαν τα σοβαρά ζητήματα.

Εκτός της μη δυνατότητας εξυπηρέτησης των παιδιών από λεωφορεία της ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε., η οποία και μέσω σύμβασης με την Περιφέρεια έχει αναλάβει το έργο μεταφοράς, τηρώντας πιστά τη νομοθεσία και άρα, χωρίς να εξυπηρετεί τους μαθητές περιοχών σε απόσταση κάτω των 4 χλμ, στο προσκήνιο έρχεται και το αίτημα περί δυνατότητας(;) προσέγγισης των mini bus στα σχολικά συγκροτήματα του Άνω Μάννα.

Όπως είναι γνωστό ως σήμερα, η αστική συγκοινωνία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης οφείλει να τερματίζει στον χώρο στάθμευσης του σούπερ μάρκετ “Σκλαβενίτης”, αφού από το 2001 ως και σήμερα, δεν έχουν καθοριστεί εκ νέου τα όρια του αστικού τμήματος της πόλης, που ενδεχομένως να σήμαινε τη δυνατότητα επέκτασης των γραμμών του mini bus και σε άλλες περιοχές.

Παρά τη δημοτική απόφαση μάλιστα του δημοτικού συμβουλίου το 2015, να προσδιοριστεί η αστική περιοχή από τον Άγιο Δημήτριο ως την Αζόλιμνο και τα Λυκειακά Συγκροτήματα, ωστόσο αυτή η απόφαση μέχρι σήμερα, δεν έχει αποτελέσει τον “μπούσουλα” για την Περιφέρεια, ώστε να καθορίσει εκ νέου τα όρια της αστικής περιοχής στο νησί της Σύρου.

Σε ερώτηση προς τον κ. Παπαχαραλάμπους αν θα προβούν σε άλλες ενέργειες μετά από την κατάθεση και γνωστοποίηση των κατωτέρω αιτημάτων τους, ο ίδιος ανέφερε πως, προς το παρόν θα αναμένουν να δουν την ανταπόκριση στην πράξη των αρμοδίων.

Υπογραφές 725 γονέων προς την Ένωση

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην επιστολή της Ένωσης, τα αιτήματα προς τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο συνυπογράφουν 725 γονείς.

“Αξιότιμοι κύριε Αντιπεριφερειάρχη, κύριε Δήμαρχε, σας καταθέτουμε ανοικτή επιστολή υπογεγραμμένη από επτακόσιους είκοσι πέντε (725) γονείς μαθητών και πολίτες της Σύρου με θέμα την μεταφορά μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες του νησιού. Η επιστολή διαβιβάστηκε στην Ένωσή μας από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων που είναι μέλη της, προκειμένου να κατατεθεί σε εσάς και στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο” διευκρινίζουν προλογικά, ενώ εξηγούν παρακάτω πως, καταθέτουν και αντίγραφο με τις υπογραφές των γονέων, που αιτούνται άμεσα λύσεις. “Παρακαλούμε να μεριμνήσετε άμεσα με κάθε πρόσφορη ενέργειά σας ώστε το ζήτημα που ταλανίζει κάθε χρόνο γονείς και μαθητές να επιλυθεί οριστικά εντός του τρέχοντος σχολικού έτους” σημειώνει η Ένωση, επισυνάπτοντας την αναλυτική επιστολή.

Όχι σε άλλες προσωρινές λύσεις

Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζουν οι γονείς των μαθητών της Σύρου, καθώς όμως και πολίτες του νησιού που συνυπέγραψαν το περιεχόμενο της επιστολής των αιτημάτων, “σας καλούμε να προβείτε άμεσα, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της ασφαλούς και δωρεάν μεταφοράς όλων των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες του νησιού”, καθιστώντας ξεκάθαρο πως, το πρόβλημα της μη κάλυψης των αναγκών των μαθητών, επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση, με την έναρξη του σχολικού έτους. “Το ζήτημα αυτό έρχεται στο προσκήνιο κάθε χρόνο με την έναρξη των μαθημάτων και “διευθετείται” κάθε φορά με προσωρινές και μεσοβέζικες λύσεις που δεν εξυπηρετούν το σύνολο αλλά μέρος αυτού” σχολιάζουν οι γονείς, ξεκαθαρίζοντας πως με την επιστολή, “ζητάμε την άμεση δρομολόγηση λεωφορείων που θα εξυπηρετούν όλους τους μαθητές της Ερμούπολης και γενικά όλους τους μαθητές που οι χιλιομετρικές αποστάσεις σπίτι – σχολείο είναι μικρότερες από τις προβλεπόμενες για δωρεάν μετάβαση στα σχολικά συγκροτήματα των Γυμνασίων και των Λυκείων”.

Να επεκταθεί... η αστική περιοχή και να εξυπηρετήσουν mini bus

Αναλύοντας με σαφήνεια τα αιτήματα προς την κάθε πλευρά ξεχωριστά, οι γονείς αναφέρουν πρωτίστως το άλυτο μέχρι σήμερα, ζήτημα του νέου προσδιορισμού της αστικής περιοχής του νησιού, δείχνοντας μάλιστα ιδιαιτέρως ενημερωμένοι για τις δημοτικές αποφάσεις που μπορούν να συνδράμουν στην υλοποίηση της απαίτησής τους για εξυπηρέτηση των μαθητών και μέσω mini bus.

“Ειδικότερα ζητάμε τον σχεδιασμό και υλοποίηση των αναγκαίων δρομολογίων mini bus που θα εξυπηρετούν τους μαθητές των Λυκείων με αποβίβαση και επιβίβαση στην είσοδο του σχολικού συγκροτήματος, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του παρελθόντος που στηρίζονται στην επίκληση του μη καθορισμού αστικής περιοχής της Ερμούπολης”.

Σύμφωνα με όσα προσθέτουν, “Με δεδομένο ότι με την Απόφαση 379/2015 (ΑΔΑ: ΩΙΨ7ΩΗΟ-ΚΣΖ) το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά στον προσδιορισμό της αστικής περιοχής για την καθιέρωση επιβατικής συγκοινωνίας, η οποία ορίζεται από τα σημεία: Άγιος Δημήτριος – Καμίνια (πρώην λατομείο Καραβέλα) – Βράχος – Άνω Σύρος – Συγκρότημα Λυκείων – Λαζαρέττα – Αζόλιμνος, και με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των ορίων κατόπιν της γνωμοδότησης του Δημοτικού συμβουλίου, καλούμε τον Αντιπεριφερειάρχη να μεριμνήσει άμεσα για την διευθέτηση του θέματος με κάθε πρόσφορη ενέργειά του, επιλύοντας έτσι ένα χρονίζον πρόβλημα των μαθητών του νησιού και των γονέων τους”.

Να σχεδιάσει δρομολόγια ο Δήμος. Πύκνωση πρωϊνών δρομολογίων

Σε συνέχεια του ανωτέρω αιτήματός τους, επισημαίνουν πως θα πρέπει η Δημοτική Αρχή κι εν προκειμένω η αρμόδια Υπηρεσία, να σχεδιάσει δρομολόγια που θα καλύπτουν και τις ανάγκες των μαθητών.

Εστιάζοντας αποκλειστικά στην ασφαλή μεταφορά των μαθητών έως το κατώφλι των Λυκειακών Συγκροτημάτων, τονίζουν τα εξής: “Καλούμε επίσης τον Δήμαρχο να μεριμνήσει για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχετικών δρομολογίων ώστε να δρομολογηθούν το συντομότερο τα ανάλογα mini bus έως το σχολικό συγκρότημα των Λυκείων”.

Σημειώνουν επιπλέον πως, “τον καλούμε να μεριμνήσει για την πύκνωση των πρωινών δρομολογίων mini bus που εξυπηρετούν τη μετάβαση των μαθητών (σσ. σήμερα) έως το Super Market “Σκλαβενίτης”, για το μεσοδιάστημα μέχρι την οριστική επίλυση του ζητήματος”.

Aπαραίτητη η δωρεάν μεταφορά για όλους τους μαθητές

Εκτός των ανωτέρω, η πλευρά των γονέων προτού ολοκληρώσει την επιστολή της, θίγει το ζήτημα της μη δωρεάν μεταφοράς σήμερα, του συνόλου των μαθητών, με φόντο τη νομοθεσία που επί της ουσίας κατηγοριοποιεί τους μαθητές ανά περιοχή κατοικίας και χιλιομετρικής απόστασης. Βάσει του αιτήματός τους, καλούν τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα με πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια των μαθητών.

“Επιπροσθέτως ζητάμε από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την κατ’ εξαίρεση δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών της Σύρου, που προβλέπεται στον ν.4286/2014 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ανεξαρτήτως της προβλεπόμενης χιλιομετρικής απόστασης, καθώς συντρέχουν σοβαροί λόγοι επικινδυνότητας για τους μαθητές” σχολιάζουν κατηγορηματικά.

Αυξημένη κυκλοφορία και μαθητές στον δρόμο...

Ολοκληρώνουν την παρέμβασή τους προς τους αρμοδίους, επισημαίνοντας το αυτονόητο, πως δεν επιτρέπεται να συνεχίζουν οι μαθητές να διακινδυνεύουν τη σωματική ακεραιότητά τους, περπατώντας καθημερινά στον δρόμο, από όπου και διέρχεται μεγάλος αριθμός οχημάτων και δικύκλων.

“Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ασφαλές να βαδίζουν μαθητές για χιλιόμετρα σε επαρχιακές οδούς χωρίς πεζοδρόμια όπως Τάλαντα – Ερμούπολη ή Αζόλιμνος – Ερμούπολη, και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ασφαλής η διαδρομή προς τα Λύκεια με το υποτυπώδες (εκτός οποιασδήποτε προδιαγραφής) πεζοδρόμιο όταν μάλιστα κατά τις πρωινές ώρες η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών είναι ιδιαίτερα αυξημένη λόγω της μεταφοράς μαθητών με αυτοκίνητα των γονέων, αφού δεν υπάρχει συγκοινωνία για πολλούς”.

Η Περιφέρεια θα...”

Χωρίς καμία ουσιαστική απάντηση φαίνεται πως αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης που μετέβησαν στο γραφείο του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση του ίδιου, η οποία και ακολούθησε της συνάντησής τους, καθίσταται σαφές πως, προς το παρόν ως απάντηση έλαβαν “ευχολόγια”.

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, ακολουθεί αυτούσια η δήλωση που απέστειλε ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης στο δελτίο Τύπου του.

“Ο διάλογος με τους εκπροσώπους φορέων είναι πάντα επιθυμητός και η ανταλλαγή απόψεων μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια νόμιμη και διαχρονικά βιώσιμη λύση σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο πρόβλημα, αυτό της μεταφοράς μαθητών, το οποίο όμως συναντά προσκόμματα λόγω του δαιδαλώδους ισχύοντος νομικού πλαισίου. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος”.

Φρ. Βακόνδιος: “Θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα δρομολόγια”

Σε απάντηση σχετικά με το αίτημα δρομολόγησης mini bus κλήθηκε να τοποθετηθεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος αν κι επεσήμανε το αυτονόητο, πως δηλαδή ο Δήμος και η αστική συγκοινωνία δεν μπορούν να καλύψουν το μεταφορικό έργο των μαθητών από και προς τα σχολεία, ωστόσο, δήλωσε θετικός στο να εξετάσει η Δημοτική Αρχή, αν και τίνι τρόπω μπορεί να ανταποκριθεί.

“Ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει σχολικές μεταφορές μέσω mini bus. Από εκεί και πέρα θα εξετάσουμε το αίτημά τους για να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα δρομολόγια των mini bus κατά τις ώρες έναρξης και λειτουργίας των σχολείων, αλλά μέχρι και τον Σκλαβενίτη” ανέφερε ο κ. Βακόνδιος, σημειώνοντας πως, “Δεν μπορούμε να επεκτείνουμε τη διαδρομή”, παραπέμποντας στα ανωτέρω περί μη οριοθέτησης ακόμη της αστικής περιοχής.

“Ο Δήμος δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις σχολικές μεταφορές” δήλωσε τέλος ο Αντιδήμαρχος, αναδεικνύοντας εμμέσως πως η λύση πρέπει να δοθεί σε κεντρικό επίπεδο.